Diari digital d'Andorra Bondia
La secció que Idees consagra a la literatura andorrana.
La secció que Idees consagra a la literatura andorrana.

La ‘Nova aproximació a la història d'Andorra’, de Guillamet, el títol d’autor local més venut en els primers deu anys d'Idees


Escrit per: 
Redacció / Foto: Illa Carlemany

'Cinquanta ombres de Grey', primera del rànquing absolut, amb 1.300 exemplars.

Diu Pamela Méndez, enginyera informàtica de formació, que sempre havia tingut la idea de muntar una llibreria... quan es jubilés. A dreta llei, quan va obrir la primera botiga, a Príncep Benlloch de la capital, encara li faltaven tres decennis llargs, per jubilar-se. Què havia passat, perquè els plans es trastoquessin tant? Doncs que quan el 2005 es va instal·lar entre nosaltres va comprovar amb sorpresa que no hi havia cap llibreria en una via comercial: “Venia de Xile, on en trobes als carrers principals; aquí semblava com si estiguessin amagades”. Així que va deixar la feina, es va llançar a l’aventura i el 10 de març del 2008 va obrir la primera Idees. El juny de l’any següent n’hi va seguir la segona, a Illa Carlemany –l’única supervivent– i el 2012, la tercera, a l’avinguda Meritxell. I ben efímera, perquè va durar un any i mig. I això que semblava ben situada.

Divendres, en fi, celebra el 10è aniversari a Illa Carlemany amb un guardó ad hoc: el premi Llibre Idees, dotat amb 500 euros i un trofeu creat per l’escultor Jordi Casamajor que distingirà el títol d’autor local més venut en aquests deu anys. L’honor se l’han disputat fins a l’últim moment –atenció: sorpresa– la Nova aproximació a la història d’Andorra, de Jordi Guillamet, i La bíblia andorrana, d’Albert Villaró. Al final es va decantar –per ben poc, diu Méndez– del costat del primer, amb un tercer lloc ex aequo per a la Història digital d’Andorra, de Jordi Planelles, i Històries de la nostra història, d’Alfred Llahí. A més del guardó, durant tota la tarda es programaran activitats per al públic infantil –tallers de globoflèxia i maquillatge– amb la presència del Piolet i l’Andy, les estrelles del Club Piolet.

Pel que fa a la Nova aproximació, diu Méndez que es tracta d’una sorpresa relativa, un long seller que a diferència d’altres títols, que després del boom inicial cauen de seguida en l’oblit, el volum de Guillamet és des del 2009 un habitual en les llistes dels més venuts de Nadal i Sant Jordi, les campanyes decisives del mercat del llibre. Això sí, a anys llum del número 1 absolut d’aquest decenni, les Cinquanta ombres de Grey, que amb més de 1.300 exemplars quadruplica les vendes del primer andorrà de la llista. Val a dir que l’aventura d’Idees formava part d’un ambiciós projecte empresarial que preveia obrir una cadena de llibreries per tot Espanya. La crisi del 2008 es va endur aquest somni, que al final s’ha reconvertit en la botiga escaldenca i quatre més a València: tampoc està malament. No està previst obrir-ne de moment cap de nova al país, però el cert és que és un petit miracle que una ocurrència més aviat romàntica i temerària com és una llibreria hagi sobreviscut a la crisi i a la mil vegades anunciada mort del paper a mans del digital. No ha sigut així, diu Méndez, perquè l’experiència de llegir un llibre en paper “té poc a veure amb un dispositiu mòbil”; en canvi, “és indiferent escoltar música en un cedè que en un mp3”.

Pel que fa a usos i costums literaris, existeix –opina– un fet diferencial en el mercat andorrà del llibre, que tendeix a “premiar” els títols en català i d’autor local, especialment en dates assenyalades com Sant Jordi.

Andorra
escaldes
Illa Carlemay
Méndez
llibreria
Idees
Pamela
llibres
llibre
Nova aproximació
Guillamet
Villaró
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic