Diari digital d'Andorra Bondia
El pavelló es va inaugurar el 6 de maig passat.
El pavelló es va inaugurar el 6 de maig passat.

La participació d’Andorra a la Biennal costarà almenys uns 133.000 euros


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

El Govern va respondre ahir per escrit les dotze preguntes formulades el 5 de juny per la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Susanna Vela sobre la participació d’Andorra en la 58a Biennal d’Art de Venècia del 2019.  De les respostes de la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, i de la informació que aportava Vela en fer les preguntes, es deprèn que el cost de la Biennal suposarà uns 133.000 euros. 

De tota manera, hi ha xifres que encara es desconeixen, com la corresponent al desmuntatge i tancament del pavelló i la del retorn de les obres a Andorra perquè encara no s’han adjudicat ni els treballs ni els serveis. El Govern apunta que “fent una estimació”, en comparació amb edicions anteriors, “ascendiran a uns 20.000 euros aproximadament”. Queden per adjudicar, doncs: els desplaçaments, els vols, l’allotjament, l’embalatge i el transport de les obres, els treballs per retornar el pavelló al seu estat original i les despeses corrents com són telèfon, connexió Wi-Fi, neteja final i treta de brossa.
El que sí se sap del cert,  perquè s’han anat publicant les adjudicacions i els seus imports al BOPA, i perquè la resposta de Govern ho recorda, és que les tasques per a l’adequació del pavelló, adjudicades directament a Techwood SAS di S.N.& Covan, van costar 10.589,60 euros; que la gestió de serveis per a la 58a edició de la Biennal d’Art de Venècia 2019, adjudicada directament a l’empresa DG Arte Communications, va pujar a 30.500 euros; i que el preu de la delegació andorrana a l’hotel Savoia & Jolanda va costar 34.730 euros. El Govern va especificar que la delegació estava formada per nou persones que van fer estades de durada diferent, entre dos i catorze dies, a Venècia. 
Pel que fa a les dietes dels cinc professionals: l’artista Philippe Shangti i quatre muntadors que s’hi van estar catorze dies, van ascendir a 2.664,48 euros a raó de 63,44 euros per dia corresponents als diferents àpats diaris. 
També se sap les quantitats de les despeses relacionades amb l’acte d’inauguració corresponents a l’aperitiu i al lloguer d’un equip de so (4.674 euros). El transport de les obres d’Andorra a Venècia (7.450 euros) estan “en tràmit de pagament”. Quant al salari de l’hostessa, està “pendent de pagament” la part que correspon als mesos de setembre, octubre i novembre, i puja a 8.216,34 euros. Aquesta contractació es va fer per set mesos i en total ascendeix a 19.171,46 euros bruts. 
A totes aquestes despeses s’hi han de sumar 8.412,25 euros corresponents a la realització dels audiovisuals i les fotografies de la participació a la Biennal, adjudicada per concurs a Mira Audiovisual; i el disseny i la producció de tots els elements gràfics de comunicació i promoció, adjudicats per concurs a Pixel, concepte gràfic per 15.346,95 euros.

Valoració de vela
Amb relació a aquestes respostes del Govern, Vela creu que “no s’ha esplaiat massa a explicar i detallar els conceptes”. Per això, diu que esperava una informació més precisa sobre el que s’havia ja adjudicat. També considera que hi ha “poca precisió” a l’hora de fer les contractacions, ja que es tracta de procediments que són sempre els mateixos i que s’haurien de fer a través d’un concurs públic. 
La consellera també apunta que no sap trobar la partida destinada a “la difusió i promoció de la Biennal”. Finalment, des del PS opinen que “hi ha partides sobredimensionades, com la relacionada amb la delegació andorrana”. I afirma que encara no se sap el cost total d’aquestes despeses perquè es relaciona l’import del que va costar l’hotel, però no el dels vols i altres desplaçaments. 
Per Vela, la participació d’Andorra a la Biennal “és un bon projecte, però s’ha de ser molt més curós amb els diners públics”. 

participació
Andorra
Biennal
cost
133.000 euros
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic