Diari digital d'Andorra Bondia

La primera fase del projecte de Catàleg Col·lectiu d'Obres Digitalitzades finalitza amb la digitalització de 86 obres


Escrit per: 
Agències

La primera fase del projecte de Catàleg Col·lectiu d'Obres Digitalitzades ha acabat amb la digitalització de 86 obres, que suposen 38.000 cares documentals aproximadament, formades per monografies, publicacions periòdiques, gravats, cartells, fullets i manuscrits.

La primera fase del projecte, coordinat per l’Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes d’Andorra (Abada), ha tingut un cost de 17.902 euros, que en la seva majoria han estat aportats per la Unesco (64,35%), l'ABADA (21,22%) i el Govern (14,43%).

El projecte consta inicialment de dues fases. La primera consisteix en la digitalització de les obres seleccionades per la posada en marxa d’aquest catàleg col·lectiu digital andorrà, i la segona en posar-les a disposició del públic a través d’un repositori digital. De fet, la voluntat de totes les institucions implicades és que aquest projecte tingui continuïtat i any rere any es puguin incorporar materials procedents d’altres institucions, així com de particulars que ho desitgin.

A principis de l’any 2010 l’Abada va sol·licitar uns ajuts econòmics a la Unesco, per tal de posar en marxa l’anomenat Projecte de digitalització de documents en diversos suports que constitueixen el testimoni històric cultural del territori andorrà. Aquest sorgia de la voluntat de les biblioteques comunals del Principat i de la Biblioteca Nacional d’iniciar un projecte de digitalització dels seus fons locals i nacional, amb l’objectiu de garantir la preservació i conservació del patrimoni bibliogràfic que custodien.

L’Abada va consensuar uns criteris de selecció que feien referència a l’antiguitat dels documents, a l’estat de conservació, al caràcter únic i a la rellevància històrica i cultural. A més, també havien de ser obres exemptes de drets d’autor, o en cas contrari s’havien de gestionar els permisos necessaris.

L’empresa seleccionada va ser Sibadoc, amb seu a Madrid. La digitalització del material es va dur a terme durant els mesos d’octubre i novembre del 2011, a les dependències de la Biblioteca Nacional (Casa Bauró), espai que va cedir el Ministeri de Cultura. D’aquesta manera es garantia que aquest material no sortís del país, i que a més no s'accelerés el seu deteriorament a causa del trasllat.

La digitalització s’ha dut a terme amb un escàner especial que no emet raigs ultraviolats ni infrarojos per tal de garantir la no agressió de la documentació. El tractament posterior de les imatges capturades s’ha fet a Madrid, a les dependències de l’empresa contractada.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte