Diari digital d'Andorra Bondia
La històrica llibreria es muda al Cap del Carrer i es concentra “en el que sabem fer i hem fet sempre: vendre llibres”
La històrica llibreria es muda al Cap del Carrer i es concentra “en el que sabem fer i hem fet sempre: vendre llibres”

La Puça torna als orígens


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

La històrica llibreria es muda al Cap del Carrer i es concentra “en el que sabem fer i hem fet sempre: vendre llibres”.

Aprofitin els deu dies que queden, fins que el 4 de juny es consumi el trasllat al número de 2 de La Llacuna, just davant del restaurant Eximi, per trepitjar una última vegada la segona planta de la Puça al carrer de la Vall, que n’ha sigut l’emplaçament des de l’1 d’octubre del 2014. El cruixit del terra, com qui passeja per la borda d’una fragata de Sa Graciosa Majestat –posem que la Surprise, a punt de travessar el Cap d’Hornos– era una de les gràcies de la llibreria. Aquesta, i els secrets que s’ocultaven al cap de casa, en la secció dedicada als llibres de saldo i d’ocasió –ho expliquem a part– és l’única gràcia que no s’enduen Anna Riberaygua i Pere Miquel Fonolleda en la nova singladura bibliòfila que arrencarà exactament el 4 de juny. Tota la resta del que ha distingit la Puça en els seus 35 anys d’història –passió encomanadissa pel llibre i per la cultura pirinenca, un tracte extraordinàriament cordial i acollidor, i una conversa tan prolixa com el client vol– es mudarà al Cap del Carrer conjuntament amb els prop de cinc mil volums que constitueixen els fons de la llibreria.

Dissabte van fer el comiat més o menys oficial i entre amics. Però fins al 3 de juny, diu Riberaygua, continuaran servint del carrer de la Vall. Aquí es quedarà la part del negoci consagrada a restauració i producte de proximitat, inclòs –i això és una llàstima– el llibre de saldo i d’ocasió. Però el trosset de la Puça que es quedarà al carrer de la Vall ja no serà ni es dirà la Puça, sinó La Tapeta, i la gestió la portarà un altre equip. La llibreria i el nom se'n van a la Llacuna.

Com insisteix Riberaygua, el trasllat al Cap del Carrer suposa “tornar als orígens, a fer el que hem fet sempre i el que sabem fer de veritat, que és vendre llibres”. Però rectifiquem: no és del tot cert que amb el canvi només perdem el rítmic cruixit de qui navega entre els llibres buscant el tresor ocult. Al Cap del Carrer hi haurà un espai per a les tertúlies en format “reduït”, però s’han acabat les presentacions tal com les havíem conegut fins ara, i que havien convertit La Puça en un dels eixos vertebradors de la nostra vida llibresca. Quin escriptor local no havia somiat mai a omplir la segona planta de la Puça? És molt probable que també s’hi hagin acabat els vermuts musicals sabatins, a quatre mans amb La Fada. No es pot tenir tot. Però és que el nou local no dona per a més: els 60 metres quadrats del nou espai suposen la tercera part de la superfície de l’actual. També perden la clientela potencial que eren els ramats de turistes que visiten Casa de la Vall. Menys postals però, espera Riberaygua, més gent del país i per tant més llibres: “Al carrer de la Vall hi venia el client de tota la vida, però no l’ocasional, el que passa per davant de l’aparador i compra per impuls, perquè no és precisament un lloc de pas. Això és el que pensem que podem guanyar aquí”. Així que a la veïna FNAC li ha sortit una competència inesperada, i als antípodes del seu model de negoci.

Per a la Puça, en fi, es tracta del quart emplaçament des que va obrir les portes, el desembre del 1984 al número 12 del carrer de la Vall, on avui hi ha els baixos de la galeria Riberaygua. L’agost del 2012 es va mudar al carrer Joan Maragall, a Prada Ramon, amb caràcter provisional i mentre no s’acabava de concretar el gir radical que va suposar l’obertura, l’octubre del 2014, de l’actual local, de nou al carrer de la Vall i on els llibres han compartit des d’aleshores i fins ara espai amb el producte local i una considerable oferta gastronòmica.

Doncs això s’ha acabat. I la butaqueta de setí vermell del segon pis, amb la finestra oberta i, al fons, la Casa de la Vall: probablement el raconet més acollidor del centre històric. “Però tornem als nostres orígens, com si tinguéssim 34 anys menys. No podem ser més optimistes”. Paraula de Riberaygua. Paraula de llibretera.

Els de segona mà i els d'ocasió es queden al carrer de la Vall

Ja ho han vist: el cap de casa es queda al carrer de la Vall. A La Llacuna no hi caben els llibres de saldo i d’ocasió. Dit així, semblen poca cosa, però també n’hi havia de vell, i dels que els entesos anomenen rars i curiosos. El més pròxim a una parada dels encants de Sant Antoni que teníem per aquí, després de la clausura a traïció de l’escaldenca llibreria Caballé, ara farà un lustre. Allà dalt –a la tercera planta de la Puça– hi podien trobar quasi completa A tot vent, la històrica col·lecció de Proa, i l’obra també completa, o gairebé, de Rafael Tamarit i de Domènec de Bellmunt, dos dels nostres egregis oblidats. Allà dalt és on cert client es va topar una col·lecció de postals eròtiques dels anys 20 que li va saltar de l’interior d’un llibre –i a preu de saldo: quina barra!– o, un altre igualment afortunat, un singular exemplar de les Crónicas marcianas de Bradbury, editat el 1971 per Minotauro i que contenia una misteriosa pàgina mecanografiada i firmada per un anònim remitent el 10 de novembre del 1970. A Palma de Mallorca. per concretar. Una rara joieta dirigida a un destinatari –“Amic i company”, li diu– sens dubte andosí: “No podre pujar al átic geogràfic que és Andorra [...] però no se m’han passat les ganes de veure cine-cine extra fuerte” (!). L’interlocutor hi repassa en un català rudimentari -som al 1971- la llista de novel·les pendents (entre les quals, El Aleph, “extraordinari des de tots els conceptes, tracta d’aconseguir-lo, está amb edició argentina i costa entre cent i cent trenta peles”) i acaba de forma apoteòsica: “Que els deus et conservin la vista i dono per acabada la missiva. No crec que mereixis tanta lletra i tant discorriment del meu cervell exprimit qual vulgar llimona. A reveure”. Sensacional. O no?

Andorra
la Puça
llibreria
carrer de la Vall
Cap del Carrer
la Llacuna
Anna Riberaygua
Pere Miquel Fonolleda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte