Diari digital d'Andorra Bondia

La relació entre l’islam i Occident centra les ponències de la Universitat


Escrit per: 
Redacció

La Universitat d’Estiu comença dilluns la seva vint-i-sisena edició que, sota el títol El món. Un mosaic de cultures. Divergències o valors comuns?, concentrarà fins divendres al Centre Cultural i de Congressos Lauredià diferents experts de renom internacional que reflexionaransobre les relacions entre Orient Mitjà i Occident.

Un tema que, per al director de la Universitat, l’escriptor Juan Goytisolo, va molt lligat a l’actualitat; precisament per aquest motiu, va pensar que seria interessant que es convertís en l’eix temàtic d’aquesta nova edició de la Universitat que arrenca avui.
De fet, Goytisolo considera que aquest tema està d’actualitat des de fa més de vint anys. L’escriptor -que serà l’encarregat de fer la conferència inaugural dilluns a la tarda- pensa que és important construir ponts entre les civilitzacions per acabar amb els enfrontaments i “evitar les generalitzacions, perquè poden ser mortíferes”. En aquest sentit, Goytisolo aporta exemples actuals com ara el conflicte entre Israel i Palestina. Aquests són, dibuixats a grans trets, els eixos sobre els quals girarà la seva ponència.
El politòleg i sociòleg Gilles Kepel, professor a l’Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po), en què és director de la càtedra d’Orient Mitjà i Mediterrània i del programa doctoral Món musulmà, serà l’encarregat d’oferir la primera conferència a partir de dos quarts de set, la qual porta el títol d’Islam i Occident: autodefinicions i malentesos. Tal com va explicar diumenge en la conferència de premsa de presentació de la XXVI Universitat d’Estiu, Kepel considera que som hereus del nostre passat i dels enfrontaments entre religions i amb aquesta idea es basarà bona part de la seva ponència.
Una altra de les convidades que exposarà dilluns els seus coneixements és Hanan Kassab Hassan, filòloga, traductora, professora de teatre, i comissària general de Damasc, capital cultural del món àrab 2008. Kassab explicarà el gir que s’ha produït a Damasc en el darrers anys després d’haver estat durant molt temps un exemple de convivència entre religions, en una conferència que porta el títol de Damasc, capital cultural del món àrab: esperit i experiència, a partir d’un quart de vuit de la tarda.
L’acte inaugural se celebrarà dilluns a les sis de la tarda i anirà a càrrec del cap de Govern, Jaume Bartumeu. La ponència inaugural anirà a càrrec del president de la Universitat d’Estiu d’Andorra, Juan Goytisolo, mentre que la presentació i el paper de moderador els assumirà Chérif Khaznadar, president fundador de la Maison des Cultures du Monde i president de l’Assemblea General dels estats membres de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (UNESCO) des del juny del 2008. Hi seguiran les ponències de Kepel i Kassab, així com una discussió conjunta que clourà la jornada d’avui. Els mitjans, la geopolítica i la percepció entre cultures centrarà la ponència i debat d'aquest dimarts. Una conferència que anirà a càrrec de Jean Paul Marthoz, periodista, professor de periodisme internacional a la Universitat Catòlica de Lovaina, conseller de Human Rights Watch, de l’Institut Panos de París i del Committee to Protect Journalists (CPJ, Nova York).
D’altra banda, Fawaz A. Gerges, economista, politòleg i periodista, catedràtic d’Afers Internacionals i Estudis sobre l’Orient Mitjà a la Universitat Sarah Lawrence de Nova York, i col·laborador de La Vanguardia serà l’encarregat de presentar l’anàlisi del fenomen del terrorisme internacional, que anirà seguit del debat general.
El dia 27 es parlarà, d’una banda, del sistema econòmic, polític i financer i la confrontació entre cultures, i de l’altra, de la relació entre geopolítica i religió. La primera part serà a càrrec de Fred Halliday, economista, politòleg i historiador, i també professor a la London School of Economics i a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), mentre que la segona part la defensarà Geroges Corm, economista, politòleg i historiador, professor de doctorat a la Universitat de Beirut.
Finalment, el sociòleg catedràtic de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid, i membre dels grups internacionals d’investigació World Values Survey i International Social Survey Program, Juan Díez Nicolás, serà l’encarregat de cloure el programa amb la conferència i el debat posterior Valors, model econòmic i migració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte