Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i la presidenta de la SAC, Àngels Mach, posaven aquest matí després de signar el nou acord.
La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i la presidenta de la SAC, Àngels Mach, posaven aquest matí després de signar el nou acord.

La SAC s’assegura el futur


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFG

El conveni firmat aquest matí amb Cultura li garanteix una aportació de 18.000 € durant quatre anys.

Era una vella, antiquíssima queixa de la Societat Andorrana de Ciències (SAC): les aportacions econòmiques del ministeri, essencials per al funcionament ordinari de l’entitat, s’havien de tramitar a través de la convocatòria anual de subvencions, amb els inconvenients que això comporta. D’entrada, que les ajudes rebudes per aquesta via són a projectes concrets i no es poden destinar a d’altres activitats; però, sobretot, que les subvencions del ministeri s’acostumen a resoldre superat el primer trimestre del curs, amb la lògica incertesa fins que els diners no es tenen al sac, així que aquest calendari aparentment capritxós deixa les activitats dels tres primers mesos de l’any en una mena de llimbs i les de la resta del curs, pendents sempre de la concessió o no de l’ajuda sol·licitada.

Tot això ja és història per a la SAC, que aquest matí ha firmat un conveni segons el qual el ministeri aportarà aquest curs i els tres següents una subvenció anual de 18.000 euros. La presidenta de l’entitat, Àngels Mach, es felicitava legítimament per un acord que es covava des de feia temps, que s’ha concretat ara perquè no coincideixi amb la pròxima campanya electoral i que els aportarà, diu, una “seguretat econòmica” que els permetrà treballar amb tranquil·litat i a mitjà i llarg termini “sense dependre de si aquest any ens donen o no la subvenció, perquè mai no la tens garantida”.

Aquests 18.000 euros es destinaran al cicle anual de conferències i a les jornades de la SAC, així com a les publicacions en paper i digitals que se’n deriven, més els Papers de Recerca Històrica i les tres activitats que convoca anualment la plataforma Àgora, des del 2015 integrada dintre de la SAC: la litografia de Sant Jordi, el Dia de la cultura –amb el manifest cultural i els premis Àgora– i la revista homònima amb què es divulga l’activitat de les 24 entitats que la integren. Una xifra en qualsevol cas considerable perquè s’acosta al 50% del pressupost ordinari de la SAC, que oscil·la, segons el curs, entre els 35.000 i els 40.000 euros i que es completa amb les quotes dels socis –tres centenars–, la feina dels voluntaris, essencial en una associació sense ànim de lucre com ho és la SAC, i els patrocinis d’activitats puntuals. Queda fora del conveni firmat ahir una altra de les cites obligades del calendari: el Dia d’Andorra a la Universitat Catalana d’Estiu, que organitza la SAC des de 1987 i que des del 2005 compta amb un acord propi amb el ministeri d’Educació: aquest any tindrà lloc el 18 d’agost i versarà sobre el parlamentarisme andorrà, i, de fet, el conveni amb Educació inclou també l’organització dels debats de Recerca i la publicació del reglamentari volum.

És evident que el nou conveni facilitarà el dia a dia de la SAC. Però una altra de les virtualitats que hauria de tenir, aventura Mach, és atreure saba nova: “Si volem que les noves generacions s’hi enrolin i agafin el relleu en un futur no gaire llunyà, necessitàvem el coixí econòmic que aquest acord ens dona”. El cas és que la SAC celebrarà el 19 d’agost el 35è aniversari i que en tot aquest temps només ha tingut tres presidents: Josep Vilanova, Antoni Pol i, des del 2004, la mateixa Mach: “Ens fem grans i comença a acostar-se l’hora de la renovació. Cal que entrin joves i els ajudarem en tot el que puguem, però és evident que haurem de deixar els càrrecs abans d’arribar a centenaris, i el conveni fa aquesta voluntat de renovació una mica més factible”.

El cert és que, com recordava Pol en un article publicat el desembre del 2013 amb motiu del 30è aniversari, la SAC va néixer amb la molt noble intenció de “trencar el tòpic i demostrar que era possible trobar a Andorra alguna cosa més que tabac, alcohol i formatge. Com? Fomentant, generant, intercanviant i fent circular coneixement, important i exportant saber”. El balanç dels primers tres decennis deixava 26 números de la revista Àgora, 86 llibres, 167 butlletins, 193 revistes i més de 100.000 exemplars en paper, xifra més que considerable a la qual caldria afegir avui tot el que s’ha fet al llarg de l’últim lustre. I la conclusió òbvia és que la SAC era i és encara avui una entitat imprescindible i insubstituïble, que fa una feina de formiga que ningú més fa, i que ha demostrat una vocació de servei i de permanència, un full de serveis, en fi, que poques entitats poden exhibir al nostre país.

Els 600 anys del Consell de la Terra, als pròxims ‘Papers’

L’11 de febrer de l’any que ve se celebrarà el 600 aniversari de la creació del Consell de la Terra, que passa per ser l’antecedent directe del Consell General, així que res més lògic que l’efemèride sigui el tema del dossier central del pròxim número, el 9, dels Papers de Recerca Històrica, que està previst que es publiqui al gener que ve. Com és habitual, la SAC ha obert fins al 2 de setembre el termini per presentar-hi articles (quinze pàgines), aportacions (sis pàgines) i ressenyes (dues pàgines). A banda del 600 aniversari del Consell de la Terra, el número 9 també retrà homenatge al professor, arqueòleg i historiador Pere Canturri, traspassat el novembre del 2015. Com és habitual, a banda de l’edició física, la versió electrònica dels Papers es penjarà al portal de publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans.

Andorra
SAC
Gelabert
mach
Pol
Societat Andorrana de Ciències
Papers de Recerca Històrica
Àgora
entitats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte