Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol no va concretar ahir el calendari perquè acabin les obres de la futura sala d’exposicions del Govern al Parc Central.
Marsol no va concretar ahir el calendari perquè acabin les obres de la futura sala d’exposicions del Govern al Parc Central.

La sala d'exposicions del Govern, al Parc Central per sis anys


Escrit per: 
M. P. A. / A. L. / Foto: Màximus

La capital podrà recuperar l’espai transcorregut aquest temps i es reserva el dret de programar-hi una mostra anual.

El ministeri de Cultura gestionarà la sala d’exposicions del Parc Central per un període inicial de sis anys, segons la proposta de conveni de cessió aprovada ahir per unanimitat al Consell del Comú de la capital. Segons els termes del conveni, el Comú es reserva la facultat de recuperar l’ús de l’immoble transcorregut aquest període inicial, o bé prorrogar-lo per terminis de quatre anys, així com la de programar-hi una exposició anual amb els recursos humans i logístics del ministeri. Al mateix temps, s’assegura l’ús puntual de les instal·lacions per a “actes o recepcions”, segons va detallar la cònsol, Conxita Marsol.

Aquestes són les condicions del conveni que el Govern també ha aprovat recentment i que segons la cònsol es ratificarà els pròxims dies. Sobre el paper potser no semblen unes clàusules excessivament oneroses per al ministeri, però si tenim en compte que les exposicions de la sala del Govern s’allarguen entre dos o tres mesos, la capital condicionarà el contingut d’una de les quatre o cinc mostres que s’hi programin al llarg de l’any.

Marsol ha fet valer així els 600.000 euros en què es va pressupostar l’adequació de l’edifici existent i l’ampliació amb una sala adjacent segons projecte de l’arquitecte Manel Monegal. Segons va avançar la mateixa cònsol, el ministeri de Cultura hi ha hagut de fer una aportació suplementària de 100.000 euros per a la il·luminació de la sala, així que de moment el cost total de l’equipament s’enfilarà fins als 700.000 euros. Marsol es va congratular del “bon ritme” a què avancen les obres, que és una forma considerablement optimista i flexible d’afrontar el calendari: quan es va anunciar el projecte, el març passat, la intenció era començar les obres al juny per acabar-les al setembre, després es va retardar primer fins al novembre, després al Nadal i ahir ja no va voler aventurar cap data. El cert és que segons fonts del Comú no es compta inaugurar-lo abans de febrer.

La nova sala d’exposicions aprofita, en fi, les dependències del que havia sigut La Central i, abans, casa pairal. El projecte de Monegal afegeix al cos original una ala de nova construcció que sumarà 140 metres quadrats als 220 de què ja constava l’espai. En total, poc més de 350 metres quadrats, lleugerament per sota dels 400 de què disposava ArtalRoc. Pel que fa al contingut, la primera exposició que s’hi programarà serà una retrospectiva de l’escultora Judit Gaset comissariada per Carme Soler. Li seguiran les altres mostres que s’havien programat a ArtalRoc (l’hongarès Viktor Vasarely, pare del pop art, i l’escultor gallec Francisco Leiro) i que es van haver de suspendre quan el Comú d’Escaldes va desnonar el ministeri, el juny del 2020:

El conveni de cessió es va aprovar per unanimitat, ja s’ha dit, tot i la reserva manifestada per Dolors Carmona. La consellera de l’oposició li va retreure a Marsol que es tracti d’una cessió “permanent”, quan inicialment s’havia concebut com una operació temporal per resoldre la falta d’espai expositiu amb què es va trobar el ministeri: “Precisament per això d’aquí a sis anys la corporació que hi hagi prendrà la decisió que li convingui i recuperar si ho creu convenient l’espai per a l’ús que consideri prioritari. Però per nosaltres, una sala d’exposicions d’aquestes característiques al cor de la parròquia, en un espai privilegiat, és important tant per a Andorra la Vella com per al país”, va concloure Marsol.

 

 

 

parc
Central
sis
anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic