Diari digital d'Andorra Bondia
La sala noble de Radio Andorra, a la planta 1, amb l’emissora sospitosa: era el 1947.
La sala noble de Radio Andorra, a la planta 1, amb l’emissora sospitosa: era el 1947.

La segona fase de Radio Andorra arrencarà abans que se n'hagi extret l’amiant


Escrit per: 
Redacció / Foto: Hans Wild ('Life')

La intervenció a les plantes contaminades s’adjudicarà a principis d’any.

Com ja va advertir la setmana passada el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, la 2a fase de la intervenció a Radio Andorra arrencarà abans que conclogui l’extracció de l’amiant detectat al juliol a les emissores i altres aparells de la planta baixa i de la primera planta. De fet, ahir mateix el Govern va convocar el concurs per habilitar a l’històric edifici del roc del Pui encampadà les dependències del ministeri d’Exteriors.

De moment, i segons el ministre portaveu, Jordi Cinca, es treballarà a les plantes -1, a la 2 i a la part de la planta baixa on no hi ha aparells contaminats amb amiant. Cinca va insistir que aquest material altament tòxic i potencialment cancerígen, que en manipular-se de forma inadequada allibera fibres que inhalem per les vies respiratòries i que es claven a l’epiteli pulmonar, només s’ha detectat als emissors i aparells tècnics, i que per tant l’estructura no està afectada. De fet, l’auditoria que s’hi va practicar a l’estiu ja havia descartat que l’amiant hagués traspassat a l’ambient, així que –assegura el ministre– “no existeix cap perill per a la salut dels operaris que treballin a les plantes -1 i 2”.

Aquesta 2a fase dels treballs de “conservació, rehabilitació i interpretació de l’edifici de Radio Andorra” –aquest n’és el nom complet– inclou un “nucli de comunicacions exterior” que constarà d’escala i ascensor i que connectarà l’antiga CG-2 amb el nivell de la planta baixa, així com l’habilitació del semisoterrani per ubicar-hi una vintena de llocs de treball, que se sumaran a la desena més de previstos a la planta baixa. On, per cert, també s’adequarà un espai com a recepció. Els despatxos ministerials s’ubicaran a la planta 2, i s’aprofitarà aquesta intervenció per adequar la terrassa i les característiques claraboies, així com els espais exteriors.

Pel que fa a l’amiant, el ministeri de Cultura té previst enllestir les “pròximes setmanes” el pla de treball per extreure’l dels emissors, i adjudicar-lo a principis del 2019. El termini d’execució és de dotze mesos, així que coincidirà amb la intervenció a les plantes -1 i 2. Per tant, en el millor dels casos i si es compleix el calendari les dependències ministerials no estaran acabades abans del 2020. De la seva banda, l’adequació de les plantes 0 i 1 com a espai museístic no es licitarà -com és de sentit comú- fins que no s’hagi completat l’extracció de l’amiant.

Com va avançar la setmana passada la ministra de Cultura, Olga Gelabert, Ordenament Territorial ha reservat al pressupost del 2019 una partida de 300.000 euros per a la desamiantització de Radio Andorra, als quals cal afegir els 35.000 que ha costat l’anàlisi dels aparells per determinar on es troba localitzat l’amiant, i el que finalment es cruspeixi la 2a fase que ahir es va treure a concurs.

Andorra
Encamp
Radio Andorra
amiant
Exteriors
torres
Cinca
Gelabert
Comentaris: 1

Comentaris

I de la restauració ni se’n parla... es com si no es tingui en compte que aquesta ha quedat aturada de patac i que s’ha de reprendre després de treure l’amiant i abans d’adequar l’espai museístic.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic