Diari digital d'Andorra Bondia
És el solstici d’estiu i els fallaires de la capital fan rodar el foc per la plaça Benlloch.
És el solstici d’estiu i els fallaires de la capital fan rodar el foc per la plaça Benlloch.

La Taula Nacional de Fallaires es fa esperar


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jonathan Gil

La capital acollirà al novembre el IV Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània.

Al maig va fer un any que es va presentar oficialment al ministeri de Cultura la Taula Nacional de Fallaires, l’entitat que aglutina les cinc colles que fan rodar el foc per aquí dalt –la capital, Sant Julià, Escaldes, Encamp i Ordino, per ordre d’antiguitat– i que té encomanada la funció de coordinar les activitats conjuntes, representar els fallaires del país en l’àmbit internacional i treballar en la salvaguarda i difusió de la festa del foc.

Doncs bé, un any llarg després la Taula continua en una mena de llimbs jurídics. Existeix un òrgan integrat per dos membres de cada colla que funciona i treballa com si fos la Taula, diu el president dels Fallaires d’Andorra la Vella, Santi Sánchez, però el cert és que encara no s’ha constituït formalment. Doncs donar cobertura jurídica en aquesta entitat que ha de servir per autoregular la festa del foc i per actuar com a interlocutor de les administracions nacionals i internacionals serà un dels objectius d’un curs fallaire que arrencarà aquest any ben aviat: els dies 22, 23 i 24 de novembre al Centre de Congressos de la capital el IV Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània, que organitzen l’Institut Ramon Muntaner i la SAC, que n’exerceix com a delegada entre nosaltres.

El Simposi, que en edicions anteriors va desfilar per Vic, Reus i Gandia, reflexiona cada any al voltant d’un tema, i el d’aquest té un títol ben prometedor: Les simbologies i els rituals al voltant del foc. Està previst que s’hi pronunciïn una desena de ponències, inclosa la inaugural, a càrrec d’Albert Roig, que proposarà unes bases per a la salvaguarda i difusió de la festa de les falles, i una altra a càrrec de l’antropòleg català Manuel Delgado. Hi haurà també una taula rodona que debatrà sobre el món associatiu que orbita al voltant de la festa del foc, i una bateria d’exposicions aportades per les entitats que hi participen i que es distribuiran pels espais del Centre de Congressos, així com un nombre encara per tancar de comunicacions escrites.

El que no està previst és quan fer rodar el foc. Com recorda el mateix Roig, les falles només poden cremar quan toca. És a dir, al solstici d’estiu. I aquest és un dels requisits per conservar-ne l’essència i no convertir-lo en un producte turístic més. S’hi espera l’assistència d’un centenar de persones, entre congressistes acreditats, ponents i oients.

Cal finalment recordar que les Festes del Foc als Pirineus, que engloben falles, haros i brandons, van ser declarades el 2015 patrimoni de la humanitat per la Unesco, i que els 64 pobles de Catalunya, l’Aragó, Andorra, l’Alta Garona i els Alts Pirineus que formaven part d’aquella candidatura ja són avui 94. Ordenar i controlar aquest creixement, evitar que es banalitzi i que “mori d’èxit”, és una de les missions de la Coordinadora de les Festes del Foc, constituïda al setembre  a la Trobada internacional de Fallaires dels Pirineus que va tenir lloc a la Pobla de Segur.

 

Andorra
Fallaires
Unesco
Patrimoni
Simposi
humanitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte