Diari digital d'Andorra Bondia
La temporada d'òpera vol emancipar-seLa soprano Jonaina Salvador, directora artística de la temporada, l’octubre passat a ‘Il barbiere di Siviglia’, l’últim muntatge en què va cantar: tornarà el 19 amb ‘Bohemios’.
La temporada d'òpera vol emancipar-seLa soprano Jonaina Salvador, directora artística de la temporada, l’octubre passat a ‘Il barbiere di Siviglia’, l’últim muntatge en què va cantar: tornarà el 19 amb ‘Bohemios’.

La temporada d'òpera vol emancipar-se


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Andorra Lírica

Andorra Lírica negocia amb el ministeri un conveni que li reporti 30.000 euros anuals i n’asseguri la continuïtat.

No s’ha cansat de repetir-ho, especialment des que aquest curs el ministeri de Cultura va retallar la ja escassa aportació anual, dels 9.000 fins als 6.500 euros: “Som l’única temporada estable que ha de passar per les subvencions. Un acord de col·laboració com els que s’han firmat amb altres esdeveniments similars ens permetria treballar amb tranquil·litat i n’asseguraria el futur”. No ho diu perquè sí: a part de la quantitat gairebé testimonial que fins ara hi ha destinat Cultura –de seguida els parlarem de xifres– el cas és que les subvencions no es resolen fins al maig, mentre que la temporada arrenca l’octubre anterior. Això vol dir que les obres s’han d’aixecar abans de saber exactament de quants diners es disposaran.

Perquè se’n facin una idea: un muntatge de mitjà o gran format, com la sarsuela Bohemios, s’enfila fins als 50.000 euros, que es cobreixen amb les aportacions del Comú de Sant Julià, els patrocinadors privats, la subvenció del ministeri i la taquilla. La bona notícia és que la directora artística i ànima de la temporada, Jonaina Salvador, diu haver detectat una millor predisposició en l’actual ministra, Sílvia Riva. De fet, Salvador tenia ahir considerablement coll avall la materialització d’un conveni que, si s’acaba confirmant, reportaria 30.000 euros anuals a Andorra Lírica. La solució ha d’arribar les pròximes setmanes.

Però, és necessari, destinar aquest pessic de diners públics a la temporada? I en aquest punt, Salvador fa balanç: en les quatre edicions anteriors s’han programat una quinzena d’espectacles, pels quals han desfilat 8.000 espectadors. I els que vindran. No està gens malament, sobretot perquè si ens ho arriben a dir fa tan sols deu anys, que a Andorra es representarien tres òperes per curs, no ens ho hauríem cregut. I encara menys, produïdes des d’aquí i amb bona part de talent local. Era senzillament impensable, i el que més s’hi havia acostat eren aquelles funcions anuals dels Amics de l’Òpera de Sabadell que el ministeri importava empaquetades, i que es van anar esllanguint sense que ningú les trobés gaire a faltar.

Andorra Lírica han encertat a convertir l’òpera en un projecte transversal, que el mateix implica la Trapa que l’Institut María Moliner i l’Escola Nostra Senyora de Meritxell, que ha mimat el planter amb el cor juvenil i que ha fet que Sant Julià vibri amb la lírica. I com insisteix Salvador, es tracta d’un projecte “nacional”: per això aquest mateix curs hi haurà una quarta funció, el concert de Nadal a Les Fontetes, on d’altra banda es va posar la llavor de la temporada amb Vilíric i la versió de butxaca de la Traviata. Potser li falta, per visualitzar aquesta vocació nacional, involucrar-hi la capital. El que no és negociable és el format: la temporada seguirà programant tres muntatges escenificats per curs.

De la cinquena, que arrenca els dies 19 i 20 d’octubre al Claror, només s’ha confirmat Bohemios, l’altra gran sarsuela d’Amadeu Vives, el compositor de Doña Francisquita. Els altres dos títols –un al febrer i l’altre al maig– dependran que es confirmi (o no) el conveni amb el ministeri i la captació de nous patrocinadors. El que sí que s’ha confirmat és el repartiment, que encapçalarà Salvador en el paper de Cosette. La soprano torna als escenaris després de quasi un any de baixa per lesió. L’hi acompanyaran el tenor mallorquí Antoni Lliteras (Roberto), el baríton català Lluís Calvet (Víctor), les sopranos Rosa Mari Ramírez i Carmen Romero (Juana i Cecilia), l’actor còmic Jofre Belles (és possible que el recordin: el vam veure a La viuda alegre), i entre els locals, el tenor Guillem Forné i l’actor Xavi Fernández. La direcció musical anirà a càrrec de Viviana Salisi; l’escènica, d’Anna Ponces, i l’escenografia –atenció, perquè davant la impossibilitat de canviar els decorats al ritme que imposa l’únic acte de Bohemios s’ha optat per una solució audiovisual– de Carles Berga, que ha treballat al Liceu.

L’‘Andorre’ d’Halévy, a l’horitzó

Ho vam avançar la setmana passada: aquesta temporada no hi haurà Cançó d’amor i de guerra, la gran sarsuela del repertori català, amb llibret per cert del nostre Lluís Capdevila. Diu Salvador que ha sigut impossible quadrar el calendari amb la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que hi posarà la música en directe i que hi participarà en règim de coproducció, amb la intenció que giri per escenaris catalans. Però no s’ha descartat, sinó que s’ha deixat per a la temporada que ve. El que tampoc no s’ha descartat és pujar un dia a l’escenari Le val d’Andorre. Ja saben, la relíquia d’Halévy, que es va estrenar a París el 1848 amb notable èxit, perquè de seguida va ser replicada amb una sarsuela, El valle de Andorra, del mestre Gaztambide. Ni l’una ni l’altra sembla que s’hagin estrenat mai a Andorra, tot i que de la d’Halévy es va cantar el 2001 el tercer acte a l’Auditori amb Serafí Milà, Lluís Vanderkerkover, Eduard Estevenet, Guillem Forné, Santi Casas i Lucas Schiemart al repartiment. Doncs bé: diu Salvador que Andorra Lírica disposa de les partitures de Le val d’Andorre i que la voluntat és produir-ne la versió íntegra, amb la desena de cantants que toquen. Tot depèn, és clar, dels diners: “Ens hi aventurarem quan disposem dels recursos que requereix un muntatge d’aquesta magnitud. Seria una fita històrica, perquè sembla que no s’ha tornat a escenificar en decennis”. I tampoc no descarta atrevir-se amb l’Andorra de Gaztambide, “que més que una versió és una cosa totalment diferent, no tenen res a veure”.

Andorra
Sant Julià
la Massana
les Fontetes
Jonaina Salvador
Bohemios
Sílvia Riva
temporada d'òpera. sarsuela
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic