Diari digital d'Andorra Bondia
L’ambaixador Ros, el segon per l’esquerra, entre el director del Cervantes de Tolosa, Juan Pedro de Basterrechea, i José Luis Muñoz.
L’ambaixador Ros, el segon per l’esquerra, entre el director del Cervantes de Tolosa, Juan Pedro de Basterrechea, i José Luis Muñoz.

L’ambaixada espanyola s’estrena com a subseu del Black Mountain Bossòst


Escrit per: 
A. L. / Foto: B. M. B.

Quatre dels participants al festival de novel·la negra desfilaran el 3 de maig per la capital.

És de moment tan sols una prova, quasi un experiment. L’ambaixada espanyola es convertirà el 3 de maig en subseu del Black Mountain Bossòst, el festival de novel·la negra que des del 2017 té lloc a aquesta localitat aranesa, aquesta edició serà entre el 25 d’abril i el 2 de maig. Quatre dels vint autors que participaran al festival es desplaçaran fins a la capital per explicar com es construeix una trama novel·lesca. De moment, l’únic que ha confirmat l’assistència és Juan Luis Muñoz, comissari del Black Mountain, junt amb l’escriptora Lluna Vicens (Mercancía robada). Muñoz, autor de Cazadores en la nieve i que potser recordaran perquè va participar en una de les taules rodones del Congrés de novel·la d’espionatge que va tenir lloc al novembre al Centre de Congressos, diu que “aquest any era una mica precipitat anar més enllà, però si la cosa va bé, i tot apunta que serà així, en pròximes edicions podríem incrementar el programa d’activitats a Andorra”.

El Black Mountain va néixer el 2017 fruit d’una iniciativa de Leer o Morir, un col·lectiu de vuit autors de gènere, catalans, madrilenys i andalusos, i que va triar Bossòst com a capital per la raó que és el lloc de residència del comissari. Concebut inicialment com un festival de novel·la estrictament negra, amb els anys ha anat obrint les portes a altres gèneres com és l’eròtic, i a banda de tertúlies estrictament literàries també programa cicles temàtics de cine, convoca un premi anual de novel·la negra i organitza audicions d’òpera. En total, diu Muñoz, una trentena d’activitats que es reparteixen entre Bossòst i  Viella, i que han anat creixent amb el festival, que en les primeres edicions s’allargava només durant un cap de setmana  i que ja s’estira fins a una setmana sencera. Més la jornada andorrana, aquest any.

La iniciativa, recorda, va sortir de la seu de l’Instituto Cervantes a Tolosa i es va acabar de tancar durant la inauguració de l’antena andorrana del Cervantes, el febrer passat i amb motiu de la visita del director de l’Instituto a Tolosa, Juan Pedro de Basterrechea. Muñoz i Vicens hi van assistir convidats pel mateix Basterrechea, i fins aquí.

Per fer-nos una idea, la 6a edició del Black Mountain retrà homenatge a dos escriptors traspassats l’any passat, el bilbaí Fernando Marías (El niño de los coroneles, premi Nadal 2001) i la madrilenya Almudena Grandes, que va situar a l’Aran Inés y la alegría, la primera entrega de la sèrie Episodios de la guerra interminable. També s’hi presentarà El origen el mundo, un volum col·lectiu de relats eròtics coordinat pel mateix Muñoz i que inclou una desena d’autors espanyols i una altra desena de llatinoamericans, i el premi d’aquesta edició ha recaiguut en el navarrès Miguel Izu, per Retorno a Balincourt, sobre un exmilitar republicà enrolat a la Resistència que prendrà part en l’alliberament de París. Potser els soni perquè Izu és també l’autor de El rey de Andorra, revisió del sainet del nostre Borís. Entre els autors que participaran en el Black Mountain hi ha Imma Chacón, Alejandro Gallo, Gabriel Monte Vado, Sebastià Bennassar, Carlos Quílez i José Vaccaro, entre d’altres. L’any que ve ja poden comptar a veure-hi alguns dels nostres, augura Muñoz.

Ambaixada
Bossòst

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte