Diari digital d'Andorra Bondia
L’antic Comú de Sant Julià: la planta baixa es mantindrà com fins ara, i s’habilitaran les plantes 1 i 2 per acollir el nou espai.
L’antic Comú de Sant Julià: la planta baixa es mantindrà com fins ara, i s’habilitaran les plantes 1 i 2 per acollir el nou espai.

L’antic Comú, nou espai cultural


Escrit per: 
Redacció

Sessions de contacontes, microteatre, espectacles de titelles, exhibicions d’arts i oficis... Aquests són alguns dels usos que el Comú de Sant Julià vol donar a la primera i a la segona planta de la casa comuna. El conseller de Cultura, Josep Roig, va confirmar ahir que dilluns es va aprovar un crèdit extraordinari de 150.000 euros per al condicionament de l’espai, i un altre de 60.000 per equipar les plantes amb mobiliari i atrezzo.

Segons Roig, actualment, es treballa en una primera fase de “reflexió sobre el contingut” de les dues plantes. De fet, el conseller recorda que el consolat anterior havia pensat de fer-hi un museu d’arts i oficis, però l’actual equip comunal prefereix convertir-ho en un “espai polivalent”. Sosté Roig que abans que acabi l’any ja es vol iniciar la segona fase, que consistirà en el disseny dels espais. “Volem que funcioni a partir del setembre del 2019”.
Les plantes 1 i 2 de l’antic Comú es concebran com un espai únic que es destinarà a espectacles de proximitat com, per exemple, les sessions de contacontes que ara es fan a la biblioteca comunal. Una altra de les idees que ara haurà de valorar la comissió d’experts que reflexionarà sobre el contingut és una exposició amb el vestuari de l’Esbart Laurèdia. Les dues plantes disposen d’una superfície que supera els 400 metres quadrats, i segons Roig, va ser arran de la presentació del llibre Aspectes de l’art popular a Andorra, de Sergi Mas, quan la corporació es va adonar de l’enorme interès que els veïns sentien per visitar les dependències de l’antic Comú. D’aquí va sortir la idea d’obrir-lo al públic, inicialment amb el cicle Racons de microteatre, i ara destinant-lo a usos culturals. 
La primera opció que es va plantejar va ser ubicar-hi la col·lecció etnològica del mateix Mas, que inclou un miler d’objectes entre calders, culleres i forquilles, llànties, tupins i galleretes, jous i lloses, mals i encluses, fornals, dalles, aixoles i sobretot, una trentena de salers de pastor musicats a punta de ganivet, alguns dels quals daten dels segles XVII i XVIII i que constitueixen –diu Mas– les peces més destacades de la seva col·lecció... amb el permís d’una venerable caixa de núvia renaixentista que va rescatar de certa casa d’Aixovall i que la seva última propietària havia convertit en corral per a les gallines. Val a dir que el lifting en perspectiva només afectarà les plantes 1 i 2, perquè la baixa, amb la sala de plens –dissenyada per cert pel mateix Mas– i la sala de la llar de foc se’n mantindran de moment al marge perquè s’utilitzen puntualment per a casaments i també en períodes electorals.
D’altra banda, el Comú també va aprovar dilluns un crèdit extraordinari de 50.000 euros per al condicionament de Casa Bonet d’Aixirivall, un conjunt de borda, era i pallers a què el Comú busca sortida des del 2014. Roig havia avançat la voluntat de convertir-la en un “niu d’artistes” de l’estil del que el Comú d’Escaldes té entre cella i cella per a l’antiga fàbrica de llanes.

Comú
Sant Julià

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte