Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les tres versions de l’'Estripagecs' de Perth: aquest aniria sobre l’espigó.
Una de les tres versions de l’'Estripagecs' de Perth: aquest aniria sobre l’espigó.

L’apoteosi de l’estripagecs


Escrit per: 
Redacció

Pere Moles en plantarà un conjunt monumental al festival de la localitat australiana de Cottesloe.

Qui li havia de dir a l’Estripagecs monumental que Pere Moles va plantar la tardor del 2015 a la vall de Sorteny que li sortiria un germà als antípodes? Doncs així serà perquè el festival Sculpture By The Sea de la localitat de Cottesloe, a la costa oest d’Austràlia, n’ha seleccionat una versió sensiblement més reduïda entre la vintena de peces que concorreran a la pròxima edició, que tindrà lloc la primavera que ve.

No es tracta pròpiament d’un concurs, adverteix Moles, sinó d’un festival de land art que va néixer el 1997 a Sydney, l’altre costat del continent, i que el 2005 va obrir delegació a Cottesloe: “El premi és que l’hagin triat entre els centenars de projectes que van rebre”, advertia ahir amb un punt de legítima eufòria perquè l’organització li garanteix no només l’exposició sinó també la venda de l’obra.

Serà el primer Estripagecs que surt del país, i molt possiblement no serà l’últim perquè la galeria Moanin de París s’ha proposat treure-li tot el suc a la visió de Moles: donar-li una lectura contemporània a un element extret de l’arquitectura tradicional. La versió monumental és la més efectista –i només que s’hagin enfilat fins a Sorteny en podran donar fe– però és que l’artista escaldenc se n’ha animat a explotar les possibilitats gràfiques en una sèrie de serigrafies, i també ha descobert el fabulós món del merchandising convertint el tòtem en mòbil, escultura i objecte de disseny. I el que vindrà.

Però tornem a Austràlia: el conjunt que ha projectat per a Cottesloe està format per cinc tòtems en acer corten que s’enfilen fins als tres mestres d’alçada aproximadament. Entre les tres ubicacions possibles –a la platja, al mar i en una mena d’espigó d’aquesta localitat a tocar de Perth– l’organització en triarà la definitiva... fins que es vengui l’obra, perquè aquesta és la finalitat última d’un simposi pel qual l’última edició van desfilar prop de 250.000 visitants.

Les proporcions de l’Estripagecs australià l’acosten més als monòlits instal·lats l’estiu del 2017 a sis pics d’Ordino, que fan 1,40 metres d’alçada, que no al conjunt de Sorteny, que frega els sis. I a diferència dels germans andorrans, no són la rèplica en format XXL d’estripagecs preexistents sinó una reinterpretació lliure dels tòtems que Moles porta vint anys, diu, fotografiant. Una dèria que fins fa un lustre no havia passat de la del pur col·leccionista. Fins que un dia va veure la llum i es va posar a reinterpretar l’estripagecs: “Em feia gràcia revitalitzar un element tan integrat al nostre paisatge cultural, treure’l del seu context natural i comprovar com reaccionava”. I de moment ha reaccionat estupendament. A més, a l’aventura australiana hi ha afegit una pàtina solidària, que sempre ajuda: els cinc braços incorporen cadascun un missatge –Hope, Love, Freedom, Peace i Tolerance– a joc amb una peça que vol simbolitzar, diu, “tant els barrots que impedeixen el pas dels refugiats com l’esperança que representen els forats de les paraules per on es colaran els rajos de sol”.

Si no tenen pensat viatjar a Perth però volen fer-se una idea de tot plegat, poden pujar –si no ho han fet– fins a Sorteny, l’origen de tot plegat, i si els queden energies, als cims del Casamanya, l’Estanyó, la Font Blanca, la Sarrera, el Cataperdís i Tristaina, on el 2017 va plantar els sis tòtems originals.

Andorra
Ordino
escaldes
Perth
Austràlia
estripagecs
Pere
Moles
Cottesloe

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte