Diari digital d'Andorra Bondia
 Fotomutatge amb l’arc de leds a l’inici de l’avinguda d’Enclar, en ple entorn de protecció del pont de la Margineda.
Fotomutatge amb l’arc de leds a l’inici de l’avinguda d’Enclar, en ple entorn de protecció del pont de la Margineda.

L’arc de leds i l’ordre dels factors


Escrit per: 
A. L. / Foto: CALV

El ministeri encara no ha rebut el projecte del portal que Marsol vol aixecar a la Margineda.

Es veia venir: el ministeri de Cultura encara no ha rebut el projecte de l’arc de leds que Conxita Marsol vol aixecar a l’inici de l’avinguda d’Enclar, just després de la rotonda del cacauet. Una estructura monumental que farà 30 metres d’amplada, suficients per sobrevolar els dos carrils de la via, i 9 d’altura, amb una pantalla gegant de 50 metres quadrats i que –recordin– cau de ple en la zona 2 o sensible de l’entorn de protecció del pont de la Margineda.

Així ho va admetre ahir la ministra Sílvia Riva: “El Comú és conscient que el portal queda dintre del perímetre i ens farà arribar el projecte.” Fins aquí, res d’estrany, es dirà el lector. Fins que recordem que la setmana passada es va convocar el concurs per adjudicar la construcció de la baluerna i sobretot, sobretot, que el projecte guanyador es va decidir ara fa un any i que la cosa anirà més aviat rapideta. El concurs es decidirà l’1 d’abril i la cònsol vol estrenar el patracol abans de l’estiu. Entremig, Patrimoni hi haurà de dir la seva, si respecta (o no) els criteris “arquitectònics i urbanístics” que l’entorn prescriu per a la zona 2. Assenyaladament, que les noves construccions s’integrin “de la forma més discreta possible” en el paisatge existent, i si les proporcions dels “panells i/o cartells, així com la seva implantació, grafisme i colors, s’adapten als objectius de preservació i a la lectura del caràcter de la zona”.

Com ara fa un any, quan es va conèixer el projecte guanyador, ni la ministra ni la cònsol interpreten que hi hagi cap contradicció a tirar endavant el projecte abans, i no després, de comprovar si l’estructura respecta no ja l’esperit, sinó la lletra del text. És clar que a la zona 2 el ministeri té veu, però no vot –no pot imposar els seus criteris– i que es fa difícil imaginar que es freni un projecte com aquest just al costat d’on fa quatre anys es va aixecar la benzinera. Aviat ho comprovarem.

Riva, en fi, va aprofitar el balanç dels museus i monuments per esplaiar-se sobre altres qüestions més o menys delicades que el ministeri té damunt la taula des de fa mesos. O anys. El roc de les Bruixes, per començar. Recordarà el lector que el maig del 2018 va saltar la polèmica per la voluntat del departament d’aixecar-hi una estructura que el protegís de les inclemències meteorològiques... i dels visitants. Semblava dat i beneït i que només s’havia de concretar com –l’aleshores titular de la cartera, Olga Gelabert, va afirmar en seu parlamentària que “si la gent té tant d’interès per accedir-hi, el senyalitzarem i hi farem les accions pertinents per protegir-lo”– però ha anat passant el temps i es veu que la cosa s’havia quedat al calaix de les bones intencions, perquè Riva va avançar ahir la intenció de convocar una comissió per “tenir els elements que ens permetin decidir si requereix protecció i quina, vist que no hi ha unanimitat al respecte”. Així que tornem exactament al punt on estàvem dos anys enrere, i el roc de les Bruixes, ni senyalitzat ni protegit.

En un punt similar es troben els mappings de Sant Martí de la Cortinada i Sant Miquel d’Engolasters que Toni Martí havia augurat en alguna ocasió que seguirien el de Santa Coloma. Sosté Riva que ha tingut un bon resultat i que la idea “ens agrada”, però adverteix que instal·lar-ne un de nou comporta modificar, ampliant-lo, el règim d’atenció al públic d’una església, i que tot i que s’estudiarà la possibilitat d’incloure’n en el programa de museus per al 2020, “de moment no està previst”.

El que més sobta de tot plegat és que la major part d’aquests projectes, que van ser estudiats pels mateixos tècnics que ara té al departament, i que se suposa que devien formar part d’una estratègia que transcendia Gelabert, els ha heretat la ministra de l’anterior executiu, que era del mateix color polític. Es veu que no era ben bé així perquè Riva s’ha imposat la feina de reestudiar-los abans de prendre decisions. I és el que ha fet des que al juny va prendre possessió del càrrec.

L’‘efecte Columba’ capta 2.000 visitants i maquilla el balanç

Prop de 9.500 visitants van desfilar l’any passat pel nou Espai Columba, que des del març exposa els frescos de Santa Coloma i que combina la visita amb el mapping. Una xifra considerable, que supera en 2.000 entrades les que el 2018 van registrar conjuntament el centre d’interpretació Andorra Romànica i l’església de Santa Coloma –els antecessors directes de l’Espai– i que ha servit per maquillar el balanç de Museus i monuments del 2019: dels 60.900 visitants del 2018 als 62.900 de l’any passat. Si descomptéssim els 2.000 que ha guanyat l’Espai Columba, el resultat dels museus que depenen del ministeri seria calcat. En qualsevol cas, es confirma la tendència iniciada el 2018, quan per primera vegada des del 2011, quan se’n van registrar 81.000, la xifra de visitants als equipaments va créixer en lloc de caure. De fet, i per valorar millor l’impacte de l’Espai Columba en aquest balanç, convé saber que dels vuit museus que gestiona Cultura, l’únic que va millorar el resultat del 2018 va ser Casa de la Vall, que va passar de 18.900 a 19.300 entrades. La Casa Rull també el calca (3.750), i tota la resta baixen, de forma significativa la casa d’Areny-Plandolit, que en perd quasi tres milers i passa de 14.000 a 11.100.

Si comptem els museus de titularitat comunal i privada, la grossa se l’endú la Fàbrica Reig, que va registrar els millors resultats de la seva història amb 21.600 visitants, seguit del CAEE escalenc (18.000) i, ja a molta distància, el Museu de la Moto (7.800). Pel que fa a les esglésies, les més visitades van ser, com és habitual, Meritxell (16.000) i Sant Joan de Caselles (15.500).

Andorra
santa coloma
la Margineda
Riva
Gelabert
arc de leds
Roc de les Bruixes
mapping
Espai Columba
Museus
Encamp

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte