Diari digital d'Andorra Bondia
L’arc de leds, “més amunt o més avall”Render distribuït dijous pel Comú de la capital amb l’arc de leds a l’esquerra, al començament de la recta de la Margineda i al costat de la benzinera.
L’arc de leds, “més amunt o més avall”Render distribuït dijous pel Comú de la capital amb l’arc de leds a l’esquerra, al començament de la recta de la Margineda i al costat de la benzinera.

L’arc de leds, “més amunt o més avall”


Escrit per: 
Redacció / Il·lustració: Comú d'Andorra la Vella

Gelabert sosté que coneixia el projecte de la Margineda i Marsol, que s’adequarà a les recomanacions del ministeri.

L’arc de leds de la Margineda, el patracol monumental amb què el Comú de la capital vol donar la benvinguda a la parròquia, és encara i només una “idea”. La idea, això sí, que va guanyar el concurs convocat ad hoc pel Comú, amb un pressupost tancat –un pessic de 150.000 euros– i un calendari aprovat: s’inaugurarà a finals de l’estiu o a principis de la tardor. Però fins que no passi a l’estadi de “projecte”, la cònsol de la capital Conxita Marxol, considera que no cal amoïnar-se per detalls com ara si la ubicació prevista queda o no dintre de la zona 2 de l’entorn de protecció del pont de la Margineda: “Quan encarreguem el projecte ens coordinarem amb Patrimoni i veurem com s’hi integra, si cal moure’l uns metres amunt o uns metres avall. El que està clar és que treballarem amb el ministeri i que nosaltres som els primers interessats a potenciar el pont de la Margineda”.

Així és com va despatxar ahir Marsol la polèmica sorgida l’endemà mateix que el Comú anunciés amb el rebombori reglamentari la “idea” de col·locar l’arc –una estructura que farà 30 metres d’amplada i 9 d’alçada, amb una pantalla led de 50 metres de superfície sostinguda per un pilar de formigó– just a l’inici de la recta de Santa Coloma: al costat de la benzinera, per concretar, segons el render que va distribuir dijous el mateix Comú. El cas és que la ministra Olga Gelabert va afirmar també ahir que Cultura coneixia la intenció del Comú, i va insistir en l’argument de Marsol que es tracta tan sols d’una “idea”. A partir d’aquí, quan es concreti en un projecte “veurem l’afectació que tindran els entorns del pont de la Margineda i del jaciment de la Roureda de la Margineda, Patrimoni hi haurà de dir la seva i s’hauran de tenir en compte les aportacions del departament”.

Ni la ministra ni la cònsol van entendre que hi hagués cap contradicció a comprovar abans, i no després d’encarregar el projecte, si l’estructura caurà dintre de l’entorn de protecció del pont, ni tampoc es van mostrar especialment alarmades per l’alerta que, segons la competència, va llançar divendres el cap del servei de Patrimoni immoble, Xavier Llovera: segons el render, l’arc s’ubicarà en una zona que podria quedar –podria– dintre de la zona 2 de l’entorn, on es pot construir si el POUP ho permet –i ho permet, com es va comprovar en el cas de la benzinera– “però les característiques de la futura construcció estan estrictament emmarcades”.

Entre d’altres especificacions, l’entorn estableix que l’enllumenat públic “s’integri en el paisatge, amb colors i tonalitats fosques i sense que la seva alçada superi la vegetació que l’envolta”, i que “no pertorbi la percepció del monument i del seu entorn immediat”. Marsol ho veu claríssim: “No crec que hagi de ser perjudicial; al contrari, potser ajudarà a millorar una zona que és molt complicada. En qualsevol cas, el podem portar més amunt o més avall, ja veurem, i segur que trobarem la solució perquè quedi tot ben integrat i potenciat”.

Segur que sí. Només ens n’hem de remetre a l’antecedent de la benzinera, que està encara més a prop del pont i que, segons la ministra Gelabert, “el ministeri no va poder impedir que s’aixequés perquè quedava fora de l’entorn de protecció”. Recordin que el cas va aixecar molta polseguera, amb pregunta parlamentària del PS inclosa, i que efectivament no hi va haver res a fer. Si llavors no va servir de res que el perímetre obligui que les noves construccions s’integrin “al més discretament en al paisatge existent” i que n’exclogui específicament les “instal·lacions temporals” –i per aquest motiu, encara més les permanents, al·legaven aleshores els experts– no es veu per què ara sí que haurien d’activar-se totes aquestes prevencions per un simple arc de 30 metres d’amplada i 9 d’alçada.

72.000 euros per al Festival Audiovisual d’Ull-Nu

La polèmica per l’arc de leds va fer certa ombra al motiu de la compareixença d’ahir, que era la firma del nou conveni segons el qual el ministeri de Cultura i el Comú de la capital aportaran des d’aquest curs i fins al 2021 una subvenció de 72.000 euros per al Festival Audiovisual d’Andorra: 36.000 euros per barba i any. Com recordarà el lector, aquesta és la nova denominació del Festival de cine emergent –abans, Festival de joves creadors del Pirineu– que des del 2005 organitza l’associació Ull-Nu. L’anterior conveni, firmat el 2016 per a tres edicions, preveia unes ajudes substancialment menors –9.000 euros a càrrec del Comú, 15.000, del ministeri–, així que Ull-Nu ha disparat a l’alça el pressupost del festival, que aquesta edició tindrà lloc entre el 22 i el 26 de maig, que tindrà com a epicentre el teatre Comunal i que colonitzarà els carrers i places del centre històric. Es tracta, segons el director de l’invent, Hèctor Mas, “de treure’l al carrer i de democratitzar-lo, de posar el focus en la gent jove però programant propostes dirigides a tots els públics, inclòs el familiar”. El moll del festival continuaran sent les projeccions de pel·lícules, amb dues categories a concurs –curtmetratges i llargmetratges, aquests últims, òperes primes d’autors per sota dels 35 anys–, es mantindrà el programa d’activitats –conferències, taules rodones, secció Pro– i s’estrenarà una secció paral·lela consagrada als nous formats, amb propostes de realitat augmentada, instal·lacions interactives, mappings i videoart –qualsevol obra que integri l’audiovisual com a recurs artístic, vaja– que es repartiran pel centre històric.

Andorra
santa coloma
la Margineda
Gelabert
marsol
arc
leds
Comentaris: 1

Comentaris

Sabem que el tema de l’arc dona de si... i podriem parlar-ne molt... Però quina llastima treure-li importancia a l’acte que realment s’anava a cobrir... bon dia...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic