Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern ha aprovat una partida de 2,3 milions per habilitar l’edifici històric de Radio Andorra com a seu del ministeri d’Exteriors.
El Govern ha aprovat una partida de 2,3 milions per habilitar l’edifici històric de Radio Andorra com a seu del ministeri d’Exteriors.
El tècnic Miqul Baños, a la discoteca de Radio Andorra al roc de les Anelletes: sosté un exemplar de 'Sambas', d'Edmundo Ros.
El tècnic Miqul Baños, a la discoteca de Radio Andorra al roc de les Anelletes: sosté un exemplar de 'Sambas', d'Edmundo Ros.

L’art de despullar un sant


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil / Arxiu Mas-Pons (aquiradioandorra.fr)

Els 2,3 milions que el Govern destinarà aquest curs al condicionament de l’edifici històric de Radio Andorra al roc del Pui encampadà ja s’ha cobrat les primeres víctimes col·laterals.

Els 2,3 milions que el Govern destinarà aquest curs al condicionament de l’edifici històric de Radio Andorra al roc del Pui encampadà ja s’ha cobrat les primeres víctimes col·laterals. El ministeri de Cultura ha suspès el projecte de catalogació i digitalització de la monumental discoteca de l’emissora, que va arrencar el 2012 i que en cinc campanyes havia invertit prop de 200.000 euros amb resultats que aviat seran ben visibles. O millor dit, ben audibles: està previst que els prop de 9.000 discos que fins ara s’han catalogat i les prop de 2.000 cançons que s’han digitalitzat es posin a disposició de tothom en un catàleg de forma similar al de la Biblioteca Nacional que es penjarà a Internet i que permetrà la consulta en línia.

Per al 2019 s’havia programat una nova campanya, la sisena, que es quedarà ara al calaix de les bones intencions. I caldrà veure si el que s’aparca és el projecte sencer, un dels més ambiciosos en què s’ha embarcat mai l’Arxiu Nacional, i sense dubte el més singular, com singular és el fons discogràfic de Radio Andorra, un tresor que hi va ingressar el 2009 i que constitueix el llegat sonor dels quatre decennis –des del 1939 al 1981– que l’emissora va estar en funcionament. El fons sencer l’integren 21.000 discos de pedra –en realitat, goma laca– editats entre el 1923 i el 1954, més 150.000 singles i 80.000 LP, als quals cal afegir 400 cassets i mig miler de bobines de cinta oberta que des dels anys 70 i fins al final de l’estació es van utilitzar per enregistrar-hi espais musicals i publicitaris. I convé tenir en compte que aquest és el fons supervivent, perquè els tècnics sospiten que una part considerable de la discoteca va desaparèixer entre el tancament definitiu de l’emissora, el 1984, l’incendi dels estudis del Roc de les Anelletes i el trasllat del que n’havia quedat al roc del Pui, el 1991, i els quinze anys que el material hi va estar com qui diu a la intempèrie, emmagatzemat de qualsevol manera, fins que el ministeri se’n va fer càrrec el 2009.

De tota la discoteca, l’Arxiu n’havia anat seleccionant en les campanyes que van arrencar el 2012 els més fràgils, els més andorrans –enregistrats per artistes o discogràfiques del país– i els més singulars –que no constessin als catàlegs de les biblioteques nacionals d’Espanya ni de França, ni tampoc a la Biblioteca de Catalunya– per digitalitzar-los i garantir-ne així la conservació. Els primers candidats van ser òbviament els discos de pedra: dels prop de 21.000 que s’han conservat, se n’han digitalitzat dos milers. A dues cares per disc, surten unes 4.000 cançons, que seran les que es podran escoltar en línia quan es posi en marxa el catàleg digital de Radio Andorra.

Es tracta sobretot de gravacions de grans orquestres americanes, opereta francesa, copla espanyola i música clàssica. També s’hi penjaran petits tresors que han aparegut durant el procés de catalogació, com la Marxa del Consell, l’Himne dels consellers i Les Muletiers d’Andorre, que s’han digitalitzat per la seva extrema raresa i perquè es conservaven en còpies de vinil de baixa qualitat, així com el foxtrot Tout va très bien, madame la marquise, en la versió de Pierre Daragon, testimoni sonor de l’epopeia dels passadors: com relata Francis Aguila a Les cols de l’espoir, va ser precisament aquest disc el que la vintena de joves de Tarascó que fugien del Servei de Treball Obligatori va demanar que s’emetés el 15 de maig del 1943, quan van arribar feliçment a Ordino, perquè els parents i amics sabessin que l’expedició havia tingut èxit.

És aquest prometedor projecte el que es quedarà ara a mitges i en espera que bufin vents més favorables. Es veu que al Govern li venia dels 23.000 euros que hi va invertir el curs passat. En canvi, no hi ha hagut problema per trobar els 2,3 milions que destinarà el 2019 a habilitar Radio Andorra com a seu d’Exteriors, segons va aprovar divendres el Consell de ministres. Ja saben: es tracta de construir una escala i un ascensor que connectin l’antiga CG-2 amb la planta baixa de l’edifici, preparar el semisoterrani i la planta baixa per acollir-hi les oficines del ministeri –una trentena de llocs de treball– la sala de reunions, a la primera planta, i els despatxos ministerials, a la segona. El termini d’execució és de dotze mesos, i l’objectiu és que Exteriors pugui concretar el trasllat a principis del 2020.

Dit d’una altra manera: l’art de despullar un sant per vestir-ne un altre.

Andorra
Encamp
Radio Andorra
Roc de les Anelletes
roc del Pui
Baños
discoteca
inversió
Exteriors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte