Diari digital d'Andorra Bondia
Matí de pesca (amb xarxa!) al llac d’Engolasters: som als anys 20.
Matí de pesca (amb xarxa!) al llac d’Engolasters: som als anys 20.

L’art de tirar la canya


Escrit per: 
Redacció / Foto: Fons Casa d’Areny Plandolit / Arxiu Nacional

L’Arxiu Nacional exhuma a la Peça del mes un manual de Casa Rossell per pescar la truita amb ‘cuch’, mosquit, ‘llangost’ i draga.

S’havien demanat mai quina és la millor hora per pescar al cuch entre el maig i l’agost? Quines qualitats ha de tenir el cuch en qüestió perquè la truita, gurmet ella, piqui sense manies? Quina és la millor època per pescar al llangost? Si és millor pescar agafant la canya amb una o dues mans? Si alguna d’aquestes qüestions forma part dels neguits existencials del lector, avui és el seu dia: l’Arxiu consagra la Peça del mes a un pintoresc manuscrit (sense data, però per la cal·ligrafia exquisida i l’ortografia prefabriana és de principis del XX, ens hi juguem... un peix!) exhumat dels fons oceànics de Casa Rossell amb una col·lecció de consells per convertir el lector en el terror de les truites.

Com a mínim, sobre el paper. Així que som-hi: resulta que segons l’anònim escriba, a l’estiu “la milló hora de pescà ab cuch es al demati, mitja hora despres d’haverse fet dia fins a les vuit”. Si no li agrada matinar, millor el llangost, ideal per pescar a partir de les 9 i fins a les 3 de la tarda. Això sí, la pobra bestiola ha de ser “verda, sense ales i no massa grossa”. Si es dona el cas que el lector és més de vespres, amb mosquit. Atenció al cuch, perquè no val qualsevol: “Han de ser que portin dos nusos al coll y recullits de un o dos dies abans, posats en molsa perqué treguin la terra: aquestos los prefereixen a tots los demés per resultar mes vermells”.

La tècnica és decisiva, i l’autor del manual, generós, explica alguns dels seus trucs: “Lo cuch no s’ha de deixar jamay parat sinó que deu fer lo torn per tota la plaja aparentant que es viu”. Encara més: “Se recomane molt la pesca ab una ma tenint la canya apoyada y subjectada al colze, per la rahó que lo cop és mes súbit y no resulta ademés tant pesat”. Sembla fàcil, dit així, i segons ell ho és: “En una paraula, se tracta de ficar la vista a la línea y al notar anormalitat d’ella, s’alse precipitadament la canya y de cada cent vegades noranta es la truita”. L’últim truc és de sentit comú (“Se recomana esmola sovintet los ams per tota classe de pesca”), però si fins i tot així no se n’acaba de sortir, no desesperi: “És la pesca qüestió de vista y perfidia, que tot se va notant per medi de la practica, resultant veritat lo dit”.

I ara, a tirar la canya.

Andoirra
Arxiu
Peça del Mes
pesca
cuch
llangost
mosquit
casa rossell
Engolasters

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic