Diari digital d'Andorra Bondia
Les dependències administratives de l’Arxiu Nacional podrien ubicar-se a la planta baixa del nou Rosaleda.
Les dependències administratives de l’Arxiu Nacional podrien ubicar-se a la planta baixa del nou Rosaleda.

L’Arxiu, rumb al Rosaleda


Escrit per: 
A. Luengo / FOTO: Facundo Santana

Ni la clínica Santa Coloma ni la casa Parramon de la Massana, ni molt menys un edifici de nova planta. L’Arxiu Nacional té totes les butlletes per mudar-se en un termini raonable de temps al Rosaleda, la nova i flamant seu del ministeri de Cultura. Així ho auguren fonts del departament, que consideren ara mateix inviable plantejar-se un equipament nou de trinca, que podria enfilar-se fins als 20 o 30 milions d’euros.
Així que un altre efecte col·lateral del coronavirus ha sigut una dutxa de realisme, de contenció i de racionalització. El departament que dirigeix Sílvia Riva ha mirat a casa, i a casa ha trobat la solució: les tres plantes de l’annex que s’està acabant de construir al costat del Rosaleda, que havien d’acollir les col·leccions de Sud Radio i Radio Andorra avui dipositades a Meritxell, i l’ala de la planta baixa que es pensava destinar a sala d’exposicions. Es tracta d’una solució que potser no és l’òptima a llarg termini, admeten les mateixes fonts, però que resoldrà el problema urgent que ara mateix té l’Arxiu –la falta crònica d’espai– per un període de deu o dotze danys.
De moment és només una més de les opcions amb què el ministeri treballa. Però una de les més ben posicionades. La decisió es prendrà amb tota probabilitat les pròximes setmanes, i la idea és que l’Arxiu s’hi pogués traslladar en el termini d’un any i mig o dos. En aquest mateix termini es compta que la documentació judicial que ara mateix es conserva (i col·lapsa) el dipòsit intermedi dels Marginets es mudi a la nova seu de la Batllia, que als Marginets s’hi quedi només la documentació administrativa sota custòdia de l’Arxiu, i que a Encamp acabi pujant la part històrica dels fonts. Fer lloc a l’Arxiu tindria probablement un efecte dominó i obligaria a retallar part de l’espai que fins ara es pensava destinar a la Biblioteca Nacional. Podria repercutir també en el taller d’arqueologia previst al Rosaleda, que ara ja no les té totes.

Col·lapsat des del 2010
En qualsevol cas, sembla que per fi es resoldrà l’espinós dossier de l’Arxiu, que inicialment havia quedat al marge del Rosaleda pels requeriments d’espai: pensin que entre les instal·lacions actuals a Prada Casadet i el dipòsit intermedi sumen una superfície de 1.700 metres quadrats útils, i que per encabir en condicions els fons que s’hi conserven en caldrien més de 6.000.
Els Marginets va ser una solució temporal que s’ha anat cronificant, i als serveis centrals no hi cap ni una agulla des del 2010.  Això, per no parlar de la precarietat de les dependències de Prada Casadet, on es conserven els tresors de la col·lecció –el Manual Digest, el Politar, els Pariatges, els fons notarials i els del Tribunal de Corts, els de Casa Rossell, el de Casa d’Areny-Plandolit i més de 100.000 documents fotogràfics. Es tracta dels baixos d’un bloc d’habitatges; el 2013 una fuita de gas ja va obligar a desallotjar el bloc, i una de les canonades principals de la xarxa de distribució d’aigua de la capital passa just per sota del mur del dipòsit.
Així ho advertia ara fa tres anys l’aleshores cap del departament, Susanna Vela. De fet, dels temps de la mateixa Vela com a ministra de Cultura, en el bienni 2009-2011, data l’últim projecte amb cara i ulls per aixecar un Arxiu de veritat: havia d’anar a l’avinguda del Través de la Massana i es va quedar al calaix de les bones intencions socialdemòcrates. L’exministra Gelabert va ressuscitar la qüestió el 2016 –d’aleshores daten les ocurrències de la clínica Santa Coloma i la casa Parramon– i el programa demòcrata a les generals incloïa una nova seu entre les prioritats en matèria cultural. Així ho va assumir la ministra Riva, i sembla que un any després la cosa comença a rutllar. A veure si aquesta vegada és la definitiva.

 

Arxiu Nacional
Rosaleda

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Desconec d'on s'ha tret aquesta informació, però ara per ara no hi ha previsió de que l'arxiu judicial intermedi marxi dels Marginets. A la nova Seu judicial només anirà la part d'arxiu intermedi que actualment hi ha als soterranis de la Batllia, però la documentació dels Marginets no hi cabrà a la nova Seu de la justícia.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte