Diari digital d'Andorra Bondia
L’escaldenc va estudiar edició a la universitat de Londres i s’ha foguejat a Edicions del Periscopi i Vicens Vives Leobook.
L’escaldenc va estudiar edició a la universitat de Londres i s’ha foguejat a Edicions del Periscopi i Vicens Vives Leobook.

L’aventura més boja


Escrit per: 
A. L. / Foto: J. A.

Jan Arimany estrena editorial, Trotalibros, per donar una segona oportunitat a autors oblidats: Kavadias, Vesaas i Víctor Català, per començar.

Sava nova. Això és exactament el que necessitava el nostre denerit sector editorial, immers en una letargia que seria quasi letal si no fos pel dinamisme i l’empenta d’Anem, per la inèrcia d’Editorial Andorra i, és clar, per notícies inesperades com el naixement d’un nou segell. És el cas de Trotalibros, un projecte ambiciós, pelet visionari, fruit de la tossuderia de l’escaldenc Jan Arimany, un xaval de 27 anys que anava per a advocat –va estudiar Dret a Esade i de fet va treballar dos anys en un bufet–, però que ha acabat fent realitat una passió bibliòfila que ve de lluny, que fins ara havia canalitzat com a Booktuber, amb 12.500 subscriptors al seu canal de YouTube, i que el va dur fa un lustre a penjar la toga i anar-se’n a Londres a estudiar edició. Tal com sona. Després va desfilar per Edicions del Periscopi i per la plataforma Vicens Vives Leobook.

Tot això és per dir que Trotalibros no ha sortit com un bolet i del no-res. No. La cosa es venia covant de lluny i la notícia sensacional és que Arimany s’ha sortit amb la seva i que el 20 de gener arribarà a les llibreries la seva primera criatura. Atenció, perquè és tota una declaració d’intencions: es titula La guardia, és l’única novel·la que va publicar el poeta grec Nikos Kavadias, i fins ara només n’existia en castellà una edició del 1992 avui descatalogada: “La meva vocació és donar una segona oportunitat a joies que són poc o gens conegudes del gran públic, amb una edició digna, amb tapa dura i una traducció a l’alçada”. 

Probablement hauran començat a intuir per on anirà la cosa, perquè diguin la veritat, quants de vostès coneixien l’existència de Kavadias? El mateix els podríem demanar de El palacio de hielo, de Tarjei Vesaas, que sortirà al febrer. La literatura noruega és una gran desconeguda, si descomptem la novel·la negra? I el cas és que Vesaas, tres vegades candidat al Nobel, n’és un nom fonamental. Arimany professa com veuen simpatia genuïna per les literatures perifèriques. I ho demostra amb fets, perquè el tercer volum de la col·leccio de narrativa, que ha batejat amb el nom de Piteas pel navegant i explorador grec, serà Canción del ocaso, de Lewis Grassic Gibbon, “que és a la literatura escocesa el que Rodoreda a la catalana, però un altre grandíssim desconegut entre nosaltres”.

Trotalibros, en fi, tindrà el segell personalíssim del seu fundador, que assegura que no es rendirà al mercat i que “no editaré cap llibre que no estigui en el Top-10 de les meves lectures de l’any”. Ja ho veurem. Hem dit que era un projecte ambiciós, oi? I tant: de moment publicarà set títols l’any, en castellà i d’autors descatalogats. El 2022 obrirà col·lecció paral·lela en català i probablement una altra de no-ficció. I perquè vegin que no juga de farol, entre els llançaments d’aquest curs figura la traducció al castellà de Solitud, de Víctor Català. D’acord, sí que s’havia traduït, però en una edició pèssima, diu, de l’any de la picor i avui introbable. I aquí està Arimany per fer-li justícia. Una cosa és evident: en el seu nínxol de mercat, que recorda el de l’antiga Límits, no tindrà competència. Una altra cosa és si amb això en farà prou per sobreviure. Tant de bo.

Andorra
Literatura
escaldes
editorial Trotralibros
Piteas
Solitud
Víctor català
Vesaas
Kavadias
Grassic Gibbon
Jan Arimany
Comentaris: 1

Comentaris

Molta sort i encert....i nosaltres a contribuir comprant llibres!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic