Diari digital d'Andorra Bondia
La programació de l'ENA per a la temporada 2018-2019
La programació de l'ENA per a la temporada 2018-2019

L’ENA trenca el sostre de vidre


Escrit per: 
A. L. / Fotomuntatge: Soraya Borlido

Tres dels cinc espectacles del curs són coproduccions que s’estrenaran al TNC, al Grec i al Temporada Alta.

Sempre se li havia retret a l’Escena Nacional, i amb motiu, les dificultats extremes per travessar el Runer i sortir fronteres enllà. Exportar les produccions locals s’havia convertit en la més urgent de les assignatures pendents, i sembla que la direcció que comparteixen Mònica Vega, Joan Hernández i Alfons Casal ha aconseguit a la tercera –per les tres temporades que fa que són al capdavant de l’invent– trencar el sostre de vidre de l’ENA: dos dels cinc muntatges per a aquest curs i el que ve –Muda i Alba– són coproduccions. I no amb qualsevol, no, sinó amb institucions i festivals de referència a l’escena catalana, com són el Grec de Barcelona (Muda), el Teatre Nacional de Catalunya i el Temporada Alta de Girona (Alba). I un tercer, Les cigonyes venen de Tailàndia, a mitges amb Els McGregor, la companyia de Boris Cartes. La programació es completa amb De quin color és un petó, muntatge de dansa-teatre coproduït amb Líquid Dansa i destinat al públic familiar que es veurà a les Fontetes i al Claror, i amb la lectura dramatitzada d’Els homes d’aram, a partir de la versió radiofònica que en va estrenar el 1938 Jean Camp i que és una de les potes de l’homenatge a Isabelle Sandy que l’Arxiu Nacional prepara per al 2019.

Tot això s’ha fet amb un pressupost que aquesta temporada s’ha enfilat fins als 72.000 euros –el de l’ONCA, per comparar, puja a 305.000–, amb un considerable increment del 40% respecte al 2017, que es reparteixen el Govern (52.000 euros, 20.000 més que l’any passat), el Comú de la Massana (10.000) i la Fundació Crèdit Andorrà (10.000), i que es completa amb l’aportació en espècie del Comú de Sant Julià, que hi posa la producció. El pròxim a apuntar-s’hi serà el de la capital, que el curs passat ja hi va estar a punt i que ara sembla al sac i ben lligat: segons la directora de Cultura, Montserrat Planellas, Andorra la Vella s’implicarà en la producció familiar, que cada any té un foradet a la programació.

Amb tot el que precedeix s’entén l’entusiasme que exhibia ahir la ministra de Cultura, Olga Gelabert, legítimament orgullosa del que va anomenar la “internacionalització” de l’ENA, seguint les consignes d’un patronat que –diu Gelabert– "feia temps que mirava de donar-li un altre caire”. En honor a la veritat, cal dir que el que han fet Vega, Casal i Hernández –coproduccions amb companyies, teatres i festivals catalans– s’assembla molt al que als inicis de l’ENA va intentar Ester Nadal, i que les vaques magres –i una certa incomprensió del Govern demòcrata– es van acabar enduent. Però, com insistia ahir el mateix Hernández, “no es tracta de col·locar el logo de l’ENA i ja està, per fer maco; l’objectiu és tenir una certa entrada en aquestes productores i en aquests festivals, obrir una porteta per poder-hi colar en el futur produccions nostres”.

Pel que fa a la programació estricta, tots els muntatges tenen la reglamentària presència andorrana: en el cas de Muda, el protagonisme de l’actriu Maria Lanau i també Isak Férriz, que s’hi encarregarà del suport audiovisual –sigui això el que sigui. Les cigonyes venen de Tailàndia és –ja s’ha dit– l’últim muntatge d’Els McGregor, la companyia del petit dels Cartes, mentre que el toc andosí d’Alba el posarà el mateix Casal, aquí amb el barret d’ajudant de direcció. Un menú, en fi, variat i per a tots els públics, que combina un entrant obertament familiar (De quin color és un petó) amb un drama amb tot els ets i uts (Muda), la reglamentària comèdia generacional (Les cigonyes...) i el toc experimental d’Alba, drama de ciència-ficció que explora les relacions entre home i màquina –robots, per ser exactes– en un futur pròxim, i una raresa absoluta als escenaris.

Andorra
Sant Julià
Claror
la Massana
Fontetes
Grec
Temporada Alta
ENA
Escena Nacional
TNC
Boris Cartes
Maria Lanau
Sandy
Casal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic