Diari digital d'Andorra Bondia
Les actes del 3r Congrés d’Història, a finals de mes, i la pròxima edició, el 2021Jordi Guillamet i Carles Gascón, en la presentació del Congrés, el juny del 2017.
Les actes del 3r Congrés d’Història, a finals de mes, i la pròxima edició, el 2021Jordi Guillamet i Carles Gascón, en la presentació del Congrés, el juny del 2017.

Les actes del 3r Congrés d’Història, a finals de mes, i la pròxima edició, el 2021


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

Ho acaben de llegir: a finals de mes es publicaran per fi i en format electrònic les actes del 3r Congrés d’Història dels Pirineus, que va tenir lloc el juny del 2017 entre la capital i la Seu, i que va reunir, atenció, mitja dotzena de ponències, una seixantena de comunicacions i prop d’un centenar i mig de congressistes. Les actes, en fi, arriben amb dos anys justos de retard sobre el calendari inicialment previst –havien de sortir la tardor del 2017–, però no ens posarem ara llepafils, sobretot si tenim en compte els tempos quasi geològics del Congrés: la segona edició, que va tenir lloc a Cervera, es remunta al 1998, i la primera, al 1988! Així que dos anyets de retard són un pecadet venial, com a molt. El Centre d’Estudis Històrics i Polítics de l’IEA ha coordinat l’edició de les actes, un patracol que fregarà les 750 pàgines i que, tot i que no recollirà totes i cadascuna de les comunicacions que es van llegir al Congrés, sí que n’inclourà les més suculentes, amb lloc de privilegi –segur que ho recorden– per a la controvèrsia sobre la interpretació del jaciment de la Margineda, que correspon segons uns –els historiadors Susanna Vela i Albert Villaró– al segon castell de Sant Vicenç, i segons altres –els arqueòlegs Walter Alegría i José Miguel Gallego– a un nucli de poblament relacionat amb la veïna Santa Coloma. També hi haurà lloc, és clar, per al que el mateix Alegría i Òscar Augé consideren que són les restes arquitectòniques de la pimeríssima catedral paleocristiana de la Seu, datada entre els segles IV i V i exhumades en la intervenció arqueològica que va tenir lloc l’abril del 2017 a la façana nord del complex catedralici; per a les tesis fetilleres de Pau Castell, que considera els Pirineus com el tercer gran focus de la bruixeria europea del XV al costat del Delfinat i del nord d’Itàlia. Serà, ja ho hem dit, a finals de mes. Però és que a més, l’IEA –que coorganitza el Congrés amb el suport de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i el centre associat de la UNED a la Seu– ja ha començat a treballar en la 4a edició, que tindrà lloc el 2021 i en què el director de l’IEA, Jordi Guillamet, pretén involucrar institucions acadèmiques franceses per resoldre el flagrant dèficit de comunicacions procedents del vessant nord dels Pirineus a l’edició anterior.

Andorra
la Seu
Congres
història
Pirineus
actes
Guillamet
margineda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte