Diari digital d'Andorra Bondia

Les falles: i ara, a canviar el nom


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jonathan Gil

Tercer dia consecutiu que les falles s’enfilen fins aquest racó de diari: avui, a compte de la Declaració d’Andorra la Vella, subscrita ahir a la capital en el marc de la Trobada de Fallaires dels Pirineus pels representants de les 63 comunitats que van impulsat la candidatura a patrimoni immaterial de la humanitat. Es tractava no només de celebrar conjuntament l’èxit majúscul que suposa la inscripció a la llista de la Unesco sinó de posar fil a l’agulla a la voluntat repetidament manifestada d’aprofitar l’empenta de la Unesco per impulsar les festes del foc encara més.

D’entrada, el document que va sortir de la reunió insisteix en el caràcter guerrer de la candidatura amb un retoc cosmètic, un matís menor -o no tant- al nom oficial amb què s’han enfilat a la llista del patrimoni immaterial. Ras i curt, volen que en lloc de Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus la cosa quedi exactament així: Festes del foc de solstici als Pirineus: falles, haros i brandons. Es tracta, òbviament, que el nom atàvic amb què la festa es coneix a cadascuna de les localitats on se celebra -falles, haros i brandons- aparegui en la denominació oficial. I els que han de fer el tràmit davant de la Unesco són els estats que han presentat la candidatura: Espanya, França i Andorra.

Aquest és probablement el més vistós dels compromisos assumits a la Declaració d’ahir. Però n’hi ha més. Assenyaladament, la creació d’un “ens transpirinenc” que serveixi per “federar” les comunitats de fallaires. Una mena d’organisme internacional, vaja, per a la “gestió, salvaguarda i difusió conjunta de la festa”, en paraules de la vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus. I l’objectiu és que sigui aquest “ens” el que una vegada estigui costituït actuï com a interlocutor, en primer lloc de la Unesco. De fet, una de les principals preocupacions dels fallaires és la “desvirtuació” del foc de Sant Joan, “un patrimoni que viu dels sentiments i de les emocions i que es pot malmetre molt fàcilment”, insisteix Isu. En la mateixa línia, el president dels Fallaires de la capital, Santi Sánchez, considera que la Declaració ha de ser vir per “preservar els fonaments de la candidatura, mantenir-ne l’essència i evitar el risc de banalització”.

Precisamernt per això el document comença amb una advertència sobre el risc de “mercantilització” de la festa que comporta el “procés de mundialització”, i articula una bateria de mesures per evitar-ho: mantenir una reunió anual “ordinària”, integrar les festes del foc en les “estratègies i plans de desenvolupament local, territorial i nacional”; reforçar l’estructura interna de cada comunitat i crear una estructura associativa que cohesioni les diferents comunitats d’un mateix territori, un procés que ha de culminar en l’impuls de l’ens transpirinenc de què parlàvem una mica més amunt. Amb el precedent de la candidatura a la Unesco, conduïda amb un entusiasme encomanadís, una rara complicitat i una eficàcia sensacional, no és aventurat augurar que el creixement que els últims anys han experimentat entre nosaltres les falles és només un petit avanç de l’explosió que vindrà. Si el lector va ser dimecres a les Arcades, sabrà de què li parlem. I si no, que no es perdi la pròxima cremada: el 23 de juny al Puial.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte