Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d'arxiu d'una nit de Sant Joan.
Imatge d'arxiu d'una nit de Sant Joan.

Les falles, només per Sant Joan


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: BonDia

No ha pogut ser. Diumenge no es cremaran falles coincidint amb la representació, diumenge, de l’última Ossa d’Ordino. Hauria sigut una cremada absolutament excepcional, com excepcional ha sigut l’any de la pandèmia, i així ho havien insinuat al juny veus qualificades d’entre els fallaires. L’objectiu era rescabalar-se del gerro d’aigua freda que va comportar haver de suspendre la cremada reglamentària de la Nit de Sant Joan, i celebrar a la vegada el 5è aniversari de la inscripció de la festa a la llista del patrimoni de la humanitat que es commemorava precisament ahir.

Però era una idea més emocional que no racional, i així ho ha entès la Taula Nacional de Fallaires, que en l’última reunió va acordar no desnaturalitzar la cremada: “La nostra festa és pel solstici d’estiu, no el d’hivern. Si bé anys enrere s’havia cremat fora de temporada, i de fet el desembre del 2015 vam fer rodar el foc per celebrar la inclusió a la Unesco. Però una de les nostres missions és precisament conservar-ne l’essència, i la Nit de Sant Joan és essencial a la nostra cremada”, argumentava ahir Albert Roig.
Així que haurem d’esperar al juny que ve, si la Covid ho permet, per tornar a veure rodar el foc. Mentrestant, continua endavant el treball de camp per documentar la festa més enllà de la capital i Ordino, que són les falles més ben conegudes: “Hem d’aprofitar ara que encara queda gent que n’havia vist cremar abans que als anys 50 s’acabés extingint”. Al mateix temps, s’ha fet una feina sorda, amb la inclusió a l’inventari general del patrimoni de les festes del foc del solstici d’estiu, que agrupen les colles de les cinc parròquies que cremen avui, i no només de les falles d’Andorra la Vella, com fins ara, i justament ahir es va inaugurar un portal, fallesandorra.com que en repassa la prehistòria i la història, explica on, com i per què es cremen, i inclou un suculent apartat documental.

L’última Ossa, en canvi, sí que es representarà diumenge, com correspon. Però adaptada com era previsible a les mesures sanitàries. En primer lloc, l’epicentre ja no seran els jardins de la casa d’Areny-Plandolit, sinó Prat de Call, on el Comú ha traslladat totes les activitats de Nadal. Es pretén d’aquesta manera evitar les aglomeracions que eren, de fet, un dels segells de la festa. El públic hi assistirà assegut, no dempeus, i els actors l’interpretaran dalt d’un escenari per mantenir les distàncies amb el públic. Tots ells es faran entre divendres i dissabte un test d’antigen per poder actuar sense mascareta. D’altra banda, la ministra Sílvia Riva va augurar que el 2021 es tancarà la candidatura transnacional de les Festes de l’Os del Pirineu impulsada per tres localitats del Vallespir i a la qual es van afegir l’any passat Encamp i Ordino, amb l’aval de Patrimoni.

 

 

 

Andorra
Ordino
falles
Última ossa
Unesco
Fallaires
Albert Roig

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte