Diari digital d'Andorra Bondia
Així ha quedat la restauració i col·locació de la Verge del Remei a Sant Climent de Pal.
Així ha quedat la restauració i col·locació de la Verge del Remei a Sant Climent de Pal.

Les peces de Sant Climent de Pal tornaran a casa a finals de setembre


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Govern d'Andorra

La restauració de l’església de Sant Climent de Pal estarà enllestida a finals de setembre. Així ho va confirmar una de les dues restauradores de Patrimoni Cultural que encara hi treballa, Mireia Tarrés. A finals de juny ja hi va tornar la Mare de Déu del Remei, una talla romànica “que es pot veure per primera vegada exposada a la capella lateral” d’aquesta església i que fins ara havia estat guardada en una caixa forta a la sagristia. Però al taller d’Aixovall  hi ha encara tres peces a les quals se’ls està donant els últims retocs pel que fa a la restauració. 

A la talla romànica de la Mare de Déu se li ha fet una vitrina artesanal, que té forma de campana. Tarrés destaca que es tracta d’una peça única feta per uns vidriers de Barcelona, amb la intenció que “quedés integrada” en l’església. Segons la tècnica, “no es va voler posar allà una vitrina quadrada, com la dels museus, pensant que es tracta d’una peça que està en un lloc de culte”. També explica que a darrere de la talla li van fer un plafó amb morters de calç i que a la part de dalt li van fer un dibuix “inspirant-nos en un rossetó”. 
La tècnica remarca que a nivell de béns immobles també s’ha fet una feina important de reparació d’humitats d’aquesta capella perquè hi havia força filtracions d’aigua. D’altra banda, la nau s’ha repintat amb calç d’un color blanc trencat “que posa més en valor les peces que es conserven a dins de l’església”, diu, en comptes del groc que tenien abans. Igualment, s’ha netejat el retaule barroc i les pintures murals.
Pel que fa a les tres peces que hi ha al taller, la primera és una creu romànica que no conserva la policromia original –està pintada de color verd– però sí que durant la neteja han pogut veure unes restes de color negre que s’haurien d’analitzar per saber de quina època són. El curiós, diu Tarrés, és que darrere  té una reparació feta amb una peça metàl·lica d’un pany que els arqueòlegs han datat del segle XIX. “A partir d’aquí –apunta la tècnica– hem pogut saber que la reparació és anterior a la policromia; per tant, aquesta, com a molt antiga, és també del XIX”. Aquesta creu s’ha netejat superficialment i es retocaran les zones de pèrdua on queda a la vista la capa de preparació. La segona de les peces és una Mare de Déu barroca del segle XVIII que també es netejarà; i la tercera, una creu d’altar també barroca, treballada per les dues bandes, que és, segons Tarrés,  “una de les més maques d’Andorra”.
De Pal també han baixat unes quantes peces de mobiliari que estaven a la sagristia. Entre elles hi ha una arqueta molt antiga, “podria ser del segle XVII”, que està en molt bones condicions i que tornarà també aviat a casa.  Pendent de restauració, només quedarà un Crist barroc que encara està a Sant Climent esperant el seu torn per a la neteja i fixació de possibles aixecaments. 

peces
Sant Climent
Pal
setembre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic