Diari digital d'Andorra Bondia
La planta de l’edifici presenta aquest inquietant parell de forats, i a l’entorn hi abunden les rajoles trencades i desencaixades, la brutícia i el rovell.
La planta de l’edifici presenta aquest inquietant parell de forats, i a l’entorn hi abunden les rajoles trencades i desencaixades, la brutícia i el rovell.

L’Espai Caldes fa aigües


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Facundo Santana

El Comú n’atribueix el mal estat al “poc o nul manteniment” que s’hi va fer mentre Cultura va gestionar ArtalRoc.

Si s’han enfilat últimament fins a Pont de la Tosca i han passejat per l’Espai Caldes –l’exposició en homenatge a Sergi Mas n’era una estupenda excusa– és probable que s’hagin fixat en l’inquietant forat que decora un dels angles del pis de l’edifici. No cal entrar-hi. Es veu a ull nu des del carrer perquè potser fa quatre metres quadrats. Ben a la vora li ha sortit un germanet, i si pul·lulen per la zona de seguida aniran descobrint un reguitzell de plafons que pengen, rajoles esbotzades, embellidors desencaixats i rovell abundant per tot arreu.

Res de nou, és cert, perquè molt probablement la decadència de l’antic CIAM, després ArtalRoc i avui Espai Caldes va començar al minut següent que l’aleshores cònsol escaldenc, Toni Martí, inaugurés un embalum en què es van enterrar 2,6 milions d’euros. I estem parlant de l’ocubre del 2011. Ara fa un lustre ja van saltar les primeres alarmes per l’estat de deixadesa general que exhibia  l’exterior. Se’n van retirar els bancs, es va canviar alguna rajola, es va substituir el revestiment de l’original de les escales del pont pels molt més soferts esglaons metàl·lics, i poca cosa més. També l’interior estava malalt, amb unes esperpèntiques goteres –recordin que l’edifici tenia aleshores cinc anys, cinc!– que van obligar a sembrar de cubells la sala d’exposicions. Pur arte povera.

Doncs bé: amb el canvi d’inquilí –recordin que l’octubre del 2020 el ministeri de Cultura va tornar les instal·lacions al Comú d’Escaldes– la degradació no només no s’ha aturat, sinó que l’aspecte de l’Espai Caldes és més ruïnós que mai. La sensació d’abandonament, també. És cert que el Comú projecta a la part alta d’Escaldes una intervenció entre visionària i faraònica, amb una inversió inicial d’1,5 milions d’euros que li ha de donar urbanísticament la volta com un mitjó a aquesta part de la parròquia. I és cert que l’eix central en serà precisament l’Espai Caldes. Però també que fa dos anys llargs que governa l’equip de la cònsol, Rosa Gili, i que no s’ha fet res per dignificar l’entorn mentre no arrenquen les obres d’un Projecte Caldes que encara no té calendari tancat. El cas és que el Comú admet que té un problema amb aquest equipament, i que hi ha previst una intervenció per rehabilitar el que és estrictament l’Espai Caldes –és a dir, l’edifici– al marge i abans del Projecte Caldes, que afectarà essencialment l’exterior. Però el que sorprèn és que atribueixi el mal estat de l’edifici al “poc o nul manteniment que es va fer al llarg dels anys que aquesta instal·lació no va estar en mans del Comú”, segons fonts de la corporació. És a dir, que la culpa és del ministeri de Cultura, que va gestionar ArtalRoc des de l’abril del 2016 fins a la tardor del 2020. Sorprèn perquè el mateix Comú, aleshores amb majoria demòcrata, admetia el 2017 que el manteniment de l’exterior de l’Espai Caldes –plataformes, escales, rajoles, pont– era competència seva. Si ho era el 2017, és molt probable que avui ho continuï sent.

A la caça de goteres
Però, què n’opina, de tot això, el ministeri, que va ser desnonat d’ArtalRoc i ara es veu assenyalat amb el dit? Doncs Cultura es remet al document de retorn de les claus de l’edifici on els represenants del Comú donen literalment la “conformitat” a l’estat de les instal·lacions i afirmen que les modificacions que s’hi havien practicat durant els quatre anys de gestió ministerial “no suposen cap pèrdua i aporten valor a l’edifici”.

Així que, com és habitual, la culpa sempre és de l’altre. En qualsevol cas la intervenció que segons el Comú ja ha començat  se centrarà estrictament en l’edifici de l’Espai Caldes i consistirà sobretot a impermeabilitzar la coberta per eliminar les filtracions –“notables, en algun cas”, segons el mateix Comú– “que malmeten els espais interiors”. Ara mateix el que s’hi està fent és la “diagnosi i comprovació de les deficiències”, prèvia a la rehabilitació de l’edifici. Una “diagnosi” que inclou, atenció, inundar-ne la coberta per localitzar exactament les filtracions. Quan acabi aquesta fase prèvia, s’impermeabilitzarà “com cal”. En una fase posterior, adverteix, “es duran a terme les accions exteriors corresponents al projecte Caldes, algunes de les quals tindran incidència en l’Espai Caldes”. Per això, com ja s’ha dit, no hi ha calendari previst, però el que sí està decidit és que l’Espai Caldes com a sala d’exposicions no tancarà mentre durin les obres.

Però és igual. La culpa, ja saben, de l’altre. 

Andorra
escaldes
Caldes
Espai
artalroc
martí

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ara la Gili li fa la competència a la Marsol es veu... una vergonya gastar tants diners (del poble) en quatre ferros que en uns mesos estaran oxidats (sostenible mis coj...). No eu après amb el museu de l'aigüa, la zona peatonal no té arbres, esteu treient tots el parquings, les torres són una aberració i ara ens haurem d'empassar aquesta mer....i el pitjor pagar-la! De veritat ja no queden polítics que valguin la pena en aquest país!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte