Diari digital d'Andorra Bondia
L’aleshores ministra de Cultura en funcions, Olga Gelabert, va inaugurar l’Espai Dèria el març del 2019.
L’aleshores ministra de Cultura en funcions, Olga Gelabert, va inaugurar l’Espai Dèria el març del 2019.

L’espai Dèria, aparcat


Escrit per: 
A. Luengo / FOTO: SFGA

Temps estranys a Cultura: potser no s’hi havien fixat, perquè el cert és que mai no va ser un equipament especialment concorregut i el ministeri tampoc no va fer mai gaire per donar-lo a conèixer. Però el cas és que l’Espai Dèria de Pal va tancar el 31 d’octubre del 2019 l’exposició inaugural –Espurnes del nord, amb el llegat de William Danjon– i no ha tornat a reobrir amb el desconfinament. Molt possiblement, no ho tornarà a fer. Com a mínim en el format actual, i ja es veurà si com a equipament cultural depenent del ministeri. El departament “treballa” oficialment per “repensar-ne la utilitat”, i l’objectiu final, segons fons coneixedores del cas, és tancar la paradeta com abans millor i estalviar-se el lloguer de l’espai.  
La trajectòria de l’espai Dèria haurà sigut com es veu efímera, perquè va obrir el març del 2019 com a solució imaginativa i d’urgència al trasllat imminent a l’espai Columba del centre d’interpretació Andorra Romànica, que havia estrenat l’equipament de l’era Torres el 2002. Sobre el paper, pretenia convertir-se en una mena d’epicentre del col·leccionisme nostrat, però el cert és que aquest pintoresc destí no es preveia al pla estratègic de museus presentat el 2017 –tampoc el museu Thyssen ni l’Espai Columba, que es van gestar abans i al marge del pla– i que la intenció inicial del ministeri per quan Andorra Romànica marxés a Santa Coloma era reorientar l’era Torre  com a sala d’exposicions temporals per als artistes i artesans del país. Al final, ja es veu, va ser el col·leccionisme, i amb una interpretació sui generis perquè és cert que Danjon va ser un consumat col·leccionista, però exactament en el mateix sentit que qualsevol amant de l’art atresora obres d’un determinat artista, moviment o moment històric. Carmen Cervera, sense anar més lluny.
En qualsevol cas, per l’espai Dèria van desfilar entre el març i l’octubre del 2019, quan es va acabar la primera i última temporada, un miler de visitants, xifra més aviat modesta. Aquesta primavera havia de reobrir amb la segona proposta. L’emergència sanitària ho va impedir, i el ministeri sembla decidit a abaixar definitivament el teló.

El Govern busca espai a Fontcuberta i Vasarely

El Comú escaldenc confirmava dijous la intenció de recuperar l’espai que encara ocupa ArtalRoc al setembre que ve i tan aviat com es clausuri l’exposició en curs, consagrada al pintor Joan Monegal. Una altra cosa és que la corporació no hagi sigut encara capaç d’esbossar l’ús que pretén assignar-li, més enllà que no s’hi ubicarà un museu. Al ministeri de Cultura li ha sorgit un problema dels grossos perquè les dues pròximes exposicions que s’havien de penjar a ArtalRoc ja estaven encomanades... i abonades: la primera, consagrada al fotògraf català Joan Fontcuberta; la segona, a l’hongarès Victor Vasarely, el pare de l’op art. El ministeri assegurava la setmana passada la intenció de “buscar un nou espai per acollir les futures exposicions”, i que hi ha “un ampli ventall de possibilitats”. Algunes de les que han sonat són l’espai del Comú de la capital sota la plaça Lídia Armengol, que fins ara havia d’acollir la col·lecció de bicicletes de Bonaventura Riberaygua, i el museu Fàbrica Reig, que no ha reobert amb el desconfinament. Val a dir que la directora de la Fundació Reig, Maria Martí, assegurava la setmana passada, quan li vam plantejar la possibilitat, que era la primera notícia que en tenia.

 

 

 

espai Dèria

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte