Diari digital d'Andorra Bondia
Els guies i tècnics que s’encarreguen de les visites a l’espai han rebut formació específica per emprar els nous materials.
Els guies i tècnics que s’encarreguen de les visites a l’espai han rebut formació específica per emprar els nous materials.

L’Espai Ermengol fa les maletes


Escrit per: 
Redacció / Foto: A.S.U.

Ja ho havien anat provant, amb visites guiades per a sords, i estaven prou satisfets amb els resultats. Ho explicava fa no gaire la responsable de l’Espai Ermengol, Anna López. Ara la proposta acaba d’arrodonir-se amb el que denominen maletes pedagògiques: contenen materials per fer més accessibles els continguts del Museu de la Ciutat a  persones amb discapacitats. L’equipament ha produït materials accessibles per a tres propostes en la seva oferta educativa: la que se centra en el patrimoni natural de l’Alt Urgell, en el clima i la meteorologia al Pirineu i en la geologia en la formació dels Pirineus. Tots, apunten els tècnics, seguint els criteris d’accessibilitat tal com disposa la Llei d’Accessibilitat de Catalunya (2014). A més, els guies i tècnics han rebut formació específica.
Una altra proposta inclusiva és la guia de lectura fàcil del propi museu, redactada amb l’objectiu d’ajudar les persones amb dificultats de comprensió a entendre millor els textos. Per fer-ho, s’han seguit les normes europees de lectura fàcil (IFLA) que es podran demanar de manera gratuïta a la recepció del museu (seu també de l’oficina de Turisme Seu). I d’altra banda l’Espai Ermengol també disposa d’un kit  sensorial per a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA).  
Totes aquests nous materials s’acompanyen de quatre narratives socials amb pictogrames de l’Arasaac (Aragonès Centre de Comunicació Augmentativa i Comunicativa) com a material per utilitzar abans de la visita. Aquests materials tenen com a objectiu fomentar les habilitats de planificació i organització, i alhora ajudar a prendre consciència a l’infant que es trobarà en un entorn desconegut, expliquen els responsables del centre, fent una activitat diferent amb el grup de classe, per així conèixer amb antelació les condicions ambientals de cada espai.
El tinent d’alcalde de Cultura i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Carlos Guàrdia, explica que aquesta iniciativa s’ha dut a terme tenint com a base les auditories d’accessibilitat promogudes per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que desenvolupa les tasques de museu de suport territorial a l’Alt Pirineu i Aran. Així, indica, “hem fet un seguit d’actuacions per tal que les activitats que s’ofereixen a l’Espai Ermengol siguin més inclusives, com ara les guies de lectura fàcil, l’audiovisual amb llenguatge de signes vinculat al patrimoni formatger de la Seu i l’Alt Urgell o les visites guiades (és a dir, la ruta del formatge  i les muralles de la ciutat de la Seu medieval), també amb llengua de signes”. 
La previsió per a aquest any, hi afegeix el regidor, és implementar més actuacions a partir de l’auditoria esmentada, per millorar l’accés físic i fer altres activitats adreçades a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió social.
Per la seva part, la regidora de Patrimoni Natural i d’Educació, Núria Tomàs, afegeix que “seguim en concordança amb com es treballa als centres educatius, on tothom pot gaudir de materials adaptats a les seves individualitats”.

 

Espai
Ermengol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte