Diari digital d'Andorra Bondia
L’antiga Casa Comuna de Sant Julià, en desús des que es va inaugurar l’edifici del Molí.
L’antiga Casa Comuna de Sant Julià, en desús des que es va inaugurar l’edifici del Molí.

L’etnològic de Sant Julià, en marxa


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Comú de Sant Julià de Lòria

La corporació destinarà 200.000 € a condicionar l’antic Comú com a espai expositiu consagrat a les arts i oficis.

L’origen de tot plegat cal buscar-lo en la presentació d’Aspectes de l’art popular a Andorra, el volum que Sergi Mas va publicar ara fa un parell de cursos i que passa revista a les arts i els oficis que van desaparèixer amb la industrialització –que per aquí dalt va arribar de veritat al segon terç del segle XX– a través del miler d’eines, estris i objectes d’ús quotidià que l’autor ha anat recollint des que es va instal·lar a Aixovall, el 1957. El llibre es va presentar a la sala de la llar de foc, a la planta baixa de l’antic Comú, i diu el conseller de Cultura, Josep Roig, que de seguida es va veure l’interès dels lauredians per la casa, tancada des del trasllat de les dependències comunals a l’edifici del Molí.

D’aquí va sorgir la idea d’obrir l’antic Comú al ciutadà: primer, de forma ocasional amb aquella estupenda iniciativa que va ser el cicle Racons de microteatre. El que es pretén ara és obrir-lo de forma permanent. I la fórmula que s’ha trobat és reconvertir les dues plantes de l’antic Comú en un espai expositiu consagrat, diu Roig, “a explicar la nostra història a través de les arts i dels oficis que s’han exercit a Sant Julià fins a èpoques ben recents”.

La idea la va llançar fa un any i mig i semblava que la política d’austeritat que ha marcat la legislatura l’havia desterrat al calaix de les bones intencions. Però el crèdit extraordinari aprovat en l’última sessió del Comú inclou, al costat de les grans partides que s’han endut els titulars –3,3 milions per a un aparcament sota el nou vial de Fontaneda, 400.000 euros més per a l’avantprojecte d’una tirolina a Naturlàndia–, un raconet de 200.000 euros que es destinarà a la primera fase del condicionament de l’antic Comú amb l’objectiu final de reconvertir-lo, ara sí, en espai expositiu.

La decisió està presa i el pas següent serà la formació al setembre d’una comissió d’experts que determini la forma i el contingut d’aquest equipament. Roig insisteix que no es pretén obrir “un altre museu” com els que ja existeixen a casa Rull o a casa Cristo, sinó un espai “viu i dinàmic, més semblant a un centre d’interpretació, que completi l’eix que ja conformen el Museu del Tabac, el Centre cultural i l’Escola d’Art, i que estigui estretament vinculat amb aquesta última”.

L’eix vertebrador ha de ser la col·lecció etnològica de Sergi Mas:calders, culleres i forquilles, llànties, tupins i gallerets; jous i lloses; malls i encluses, fornals, dalles i aixoles, i, sobretot, una trentena de salers de pastor musicats a punta de ganivet, alguns dels quals daten dels segles XVII i XVIII i que constitueixen, diu el mateix Mas, les peces més destacades de la col·lecció, al costat d’una venerable caixa de núvia renaixentista que va rescatar de certa casa d’Aixovall i que l’última propietària havia convertit en corral per a les gallines. A partir d’aquí, el nou “espai expositiu” haurà d’acollir tallers i monogràfics consagrats a la ceràmica i la talla, tècniques que ja s’imparteixen ordinàriament a l’Escola d’Art.

Una vegada definit el contingut concret de l’equipament –la col·lecció de Sergi Mas n’ha de ser l’esquelet, però Roig confia a incorporar-hi altres fins procedents de col·leccionistes privats–, el full de ruta del Comú preveu adjudicar abans de final d’any les obres de condicionament, i que tot plegat sigui una realitat el 2019. El nou espai s’ubicarà, insisteix el conseller– a les dues plantes de l’antiga Casa Comuna. En total, una superfície que superarà els 400 metres quadrats. La sala de plens –dissenyada, per cert, pel mateix Sergi Mas– i la sala de la llar de foc, totes dues a la planta baixa, se’n mantindran, de moment, al marge perquè s’utilitzen puntualment per a casaments i també en períodes electorals: “Es tractava de donar nova vida als despatxos que antigament ocupaven els tècnics i els consellers i que estaven en desús”.

El projecte inclou la instal·lació d’un ascensor, i completarà la fructífera relació que han mantingut els últims temps el Comú i Sergi Mas, que ara fa un any es va traslladar des d’Aixovall a la plaça de la Germandat i a qui l’Escola d’Art ha cedit un cèntric espai de les instal·lacions, ara rebatejat amb el nom de l’artista.

Roig projecta un cau d’artistes per a casa Bonet d'Aixirivall

L’espai etnogràfic de l’antiga Casa Comuna no és l’únic projecte cultural que s’ha beneficiat del crèdit extraordinari aprovat a principis de juliol. Un pessic d’aquests 200.000 euros es destinarà a una primera intervenció a la casa Bonet d’Aixirivall, propietat del Comú i a la qual Roig pretén donar una nova oportunitat: una primera idea en fase embrionària –adverteix el conseller– és ubicar-hi un cau d’artistes. El cert, però, és que primer de tot cal avaluar quina és la intervenció concreta que caldria practicar en la que passa per ser la casa pairal més important d’Aixirivall, un conjunt de borda, era i pallers a què el Comú busca sortida des del 2014: es tractava aleshores d’atreure una empresa que es comprometés a rehabilitar-la a canvi d’una concessió de 50 anys. La iniciativa no va prosperar i ara és el mateix Comú el que s’hi postula. De moment, amb 60.000 euros que es destinaran a adequar l’interior de la casa i avaluar la viabilitat d’instal·lar-hi el viver de creadors que Roig té entre cella i cella.

Andorra
Sant Julià
Aixirivall
Casa Comuna
casa Bonet
cal Bonet
Sergi Mas
Roig
etnològic
museu
espai expositiu
centre d'interpretació
Etnografia
Aspectes de l'art popular

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte