Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Philipe Levine, Júlia Fernández, Biblioteca Nacional d'Andorra, News of the World, La Pirenaica, Radio Andorra, Sud Radio
Andorra, Philipe Levine, Júlia Fernández, Biblioteca Nacional d'Andorra, News of the World, La Pirenaica, Radio Andorra, Sud Radio

Levine, el Cadillac i l’estrella de cine


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

Ens el va exhumar de vés a saber on Júlia Fernández, setmanes enrere i a la secció d’Opinió d’aquests papers que tenen a les mans a compte de les seves dues i breus escapadetes andorranes, a mitjans dels 60. I Arseni Sugranyes va estirar una miqueta més el fil fins a localitzar-lo el maig del 2008 a certa llibreria del Soho, Nova York, amb el poeta Joan Margarit. Ja ho saben: el fill de l’arquitecte que va projectar el Park Hotel de la capital, on ubica algun dels seus poemes i que –ja que en parlem– va urbanitzar la plaça de les Arcades.

El nostre home d’avui és el poeta nord-americà Philipe Levine (Detroit, 1928 - Fresno, 2015), que no sabem si va ser el primer premi Pulitzer a visitar-nos –el va guanyar en la modalitat de poesia, el 1995 i amb el recull The Simple Truth–, però segur que sí que ha sigut l’únic a deixar-ne constància escrita. Exactament, a News of the World, el poema que dóna nom al seu últim llibre, publicat el 2009. Un poema curiosíssim. Primer de tot, perquè el mateix Levine n’explica en una entrevista –gràcies, Sugranyes– la gestació: a partir de l’entrada del diari que va començar a escriure cap al 1973 –diari que és la llavor, confessa, de molts dels seus poemes.

El que ens interessa neix de l’avaria que el va obligar a aturar-se breument al país. L’anècdota li serveix per recordar la visita anterior, a mitjans dels anys 60, tot just instal·lat a Barcelona. En guardava un record pelet almivarat –“Una exquisida ciutat catalanoparlant i plena de color”, diu– que un decenni després s’ha convertit en un antre comercial –diu, literalment– envaït per esquiadors, ple de bufons xalets, de motos, de Mercedes i de BMW, i on els natius semblen lligar els gossos amb llonganisses: “All the locals had money ad wheels”, diu. L’únic que els salva de la pol·lució “física i mental” en què viuen és que quan no són al taller –i parla pel seu mecànic– són a l’hortet, fent de pagesos.

Molt virgilià, ja es veu. Però si tot el que precedeix ja ens dibuixa una estampa ben pintoresca, encara ho és més el poema a què donarà lloc: a News of the World –res a veure amb el diari centenari que Murdoch va clausurar el 2011– ens diu que el motiu de la visita ja no és una pana del cotxe sinó el transistor “perfecte” que espera trobar als basars locals. Per aquest ordre, “francès, portàtil, lleuger, discret i baratet”. El troba l’endemà d’arribar, i la llàstima és que no ens diu on, perquè s’hi topa amb un dependent que devia ser tot un personatge. I un fabulador formidable, també, perquè per col·locar-li el gènere li fa sintonitzar l’emissora “comunista” local, que a més emet expressament cap a l’Espanya franquista. Propaganda, cal suposar. ¿Radio Andorra, comunista? ¿O potser Sud Radio? Hummm. El cas és que a Levine també li deu sonar estrany, perquè insisteix –“¿Comunistes?”– i el venedor xerrameca improvisa una explicació sensacional: “I tant! Van venir fa 25 anys, fugint dels alemanys, i s’hi van quedar.”

Més enllà que Levine sembla barejar naps amb cols –Radio Andorra amb La Pirenaica, l’emissora clandestina del PCE que emetia des de... Bucarest, uns quants milers de quilòmetres enllà–, el millor del poema arriba com és reglamentari al tram final. De nou és l’audaç venedor qui porta el pes de la conversa. I tot, per explicar-li que els mateixos “comunistes” que es van instal·lar un quart de segle al país –“I tots ho eren, llavors, de comunistes”, insisteix– li poden vendre avui –som a mitjans anys 70– al visitant “qualsevol cosa”.

Levine no s’ho acaba de creure, hi veu un rampell de molt hispànica fanfarroneria, i demana: “¿Fins i tot un Cadillac?” “Per descomptat”, respon l’home, que en fa prou amb una trucadeta per resoldre la primera prova: “Vingui a recollir-lo aquesta tarda, a les quatre en punt.” “¿I una estrella de cine?”, contraataca el poeta... “Es va posar la mà a la cara i va mirar al sostre abans de respondre: ‘Això em costaria una setmaneta!’”

Andorra
Philipe Levine
Júlia Fernández
Biblioteca Nacional d'Andorra
News of the World
La Pirenaica
Radio Andorra
Sud Radio

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte