Diari digital d'Andorra Bondia
L’orri del Cubil es va reconstruir entre el 2010 i el 2011 i el 2012 es van iniciar les visites guiades a l’estiu.
L’orri del Cubil es va reconstruir entre el 2010 i el 2011 i el 2012 es van iniciar les visites guiades a l’estiu.

L’excavació de l’orri d’Emportona rellança la ruta dels orris d’Encamp


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú d'Encamp

L’equip dirigit per l’arqueòleg Josep Font iniciarà la propera setmana l’excavació de l’orri d’Emportona, datat de finals de l’època medieval i situat al final de la vall dels Cortals. Aquests treballs duraran fins a la primera setmana d’agost i serviran per conèixer de quina manera s’ha utilitzat la infraestructura al llarg dels anys. L’orri d’Emportona és un dels vuit que formaran part de la ruta dels orris, que tindrà dotze quilòmetres.

El Comú encampadà fa temps que treballa per fer valer els orris de la parròquia. El 2009 es va aprovar la construcció de l’orri del Cubil, que es va fer entre el 2010 i el 2011, i el 2013 va iniciar-se el projecte de la ruta dels orris. “És bo posar en relleu les estructures pel seu atractiu, però també en l’àmbit pedagògic i arqueològic”, va explicar el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres. Es preveu que la ruta dels orris es completi el 2021.

L’itinerari dels orris tindrà accessos a través dels Cortals d’Encamp, de Grau Roig i de Solanelles (Funicamp), i connectarà amb la ruta dels Pessons. Segons el calendari previst, a finals d’aquest any es preveu la reconstrucció total d’un dels orris i l’inici dels itineraris pedagògics serà per a l’any vinent.

L’equip arqueològic ha estudiat quatre construccions: l’orri del Cubil, l’orri d’Encenrera, l’orri d’Emportona i un últim orri que permetrà connectar l’itinerari amb la ruta dels Pessons. Les quatre construccions restants “es deixaran tal com estan perquè la gent conegui de quina manera han arribat les cabanes a la nostra època”, va explicar el director de l’excavació, Josep Font.

En la primera fase del projecte es continuarà amb la recerca i l’excavació arqueològica, mentre que la segona fase serà de caràcter pedagògic, “per ensenyar a la gent que no són pedres a l’atzar, sinó que tenen un valor”, va comentar la directora del departament d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura, Vanessa Carrascosa. El cost total pressupostat per la corporació és de 450.000 euros, dels quals 200.000 estan destinats a la recerca; 175.000, a la reconstrucció; i 120.000, a la senyalització de la ruta. “És difícil saber el cost total de les excavacions perquè els arqueòlegs no saben què es trobaran”, va explicar Carrascosa, però va afirmar que la inversió anual al projecte oscil·la entre els 80.000 i els 150.000 euros.

Els orris eren unes construccions que servien als pastors de refugi durant els mesos d’estiu, quan pujava el ramat d’ovelles a la muntanya. A la vegada, també disposaven d’un espai per munyir les ovelles i elaborar i emmagatzemar el formatge. A l’orri d’Encenrera, el 2015, els arqueòlegs hi van trobar una superposició d’estructures dels segles XIX, XVII i XIV, però també s’ha constatat un assentament d’època romana que s’inicia al segle II i perdura fins al segle VII per explotar un jaciment aurífer. En dos forns inusuals que van descobrir els historiadors hi van aparèixer restes d’or i plata. És un cas inèdit, ja que a la resta de Pirineu català i aragonès s’ha constatat la presència de mines, però no de forns.

excavació
orri
Emportona
rellança
ruta dels orris
Encamp

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte