Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’arxiu de l’escola municipal de dansa de la Seu, sense activitat des de fa un any i mig.
Imatge d’arxiu de l’escola municipal de dansa de la Seu, sense activitat des de fa un any i mig.

L’exdirectora de l’escola de dansa demanda l’Ajuntament de la Seu


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Xarxes socials
L’exdirectora de l’escola municipal de dansa, Anna Martín, ha presentat una demanda contra l’Ajuntament de la Seu per vulneració dels drets laborals després que el consistori decidís prescindir dels seus serveis per al curs que comença. Una decisió que, segons va explicar al BonDia la regidora d’Ensenyament, Núria Tomàs, es van veure obligats a prendre per corregir la situació il·legal que suposava la relació de Martín amb el municipi: com a prestadora d’un servei, facturava un percentatge per cada alumne, i amb l’increment de matrícules (voreja el centenar, segons Tomàs) l’import duplicava el que marca la llei de contractació pública del 2017, que marca un llindar de 15.000 euros. 
En aquesta tessitura, entre tancament obligat per la pandèmia i absència de direcció, l’alumnat porta un any i mig sense les classes de dansa i amb la incertesa de les famílies sobre quan podrà començar el curs. Això els que no han optat per una altra activitat extraescolar.  Tomàs assegura que el centre podrà reprendre el pas a mitjans d’octubre o principis de novembre: tot depèn del concurs convocat per cobrir la plaça i al qual concorren dues persones. La previsió de la regidora és que es pugui realitzar el pròxim dia 28, tot i que “és un procés complicat per l’especificitat” de la feina. Una complicació que consistiria a trobar els membres qualificats per al tribunal. 
 
Vint-i-cinc anys
Però tornem enrere, que és on s’origina el problema. L’escola de dansa és un projecte que va engegar Martín fa més de dues dècades, aquest curs serà el vint-i-cinquè. Aficionada a la dansa, havia encetat una activitat al col·legi La Salle, amb prou èxit perquè l’aleshores regidora de cultura, Anna Martí (l’actual síndica de greuges), la fitxés. Amb l’acord econòmic que estipulava que percebria un percentatge per cada matrícula. 
La decisió de l’equip de govern de prescindir de Martín ha planat sobre els últims plens. A principis d’estiu, amb la moció presentada per Compromís i defensada per Carlota Valls (per reconèixer-li la feina, demanar-li excuses i buscar solucions). “Al·lucino que s’hagi tractat així algú que ha estat al servei de la ciutat, una persona molt respectada”, s’exclama Valls. El tracte al qual es refereix no és tant la relació contractual entre Martín i l’Ajuntament, sinó les “maneres” com va ser acomiadada: a principis d’estiu va ser convocada a una reunió, presumiblement per parlar sobre el curs, fins i tot li havien demanat que col·laborés en actes de la festa major, explica Valls.  La reunió tenia una altra finalitat.  
 
Missatge a les famílies
Pocs dies després, Martín va enviar un llarg missatge a les famílies dels alumnes on ho explicava. “Després de deu minuts de parlar d’infraestructura i logística per començar el curs, em comuniquen que aquest any prescindeixen de mi com a directora, professora, formadora, assessora i pedagoga”. 
Per a Martín, darrere la decisió hi ha la voluntat de “crear un nou projecte en el qual jo no encaixo, atès que no tinc el grau superior de dansa” i es planyia  que “la formació tècnica i pedagògica que he aportat a l’escola (...) sembla ser que no encaixa de cap manera en el nou projecte”. Una idea molt diferent a la que ella ha desenvolupat, i que defineix com “un projecte educatiu inclusiu, sense discriminar ningú per les seves condicions físiques o psíquiques, de gènere o per suposat socials”. 
 
Escola d’arts escèniques
Aquest és un extrem que denega Tomàs. “No pretenem crear cap conservatori, tot i que és cert que sí hem pensat que no sols sigui una extraescolar, sinó que a la llarga vagi més enllà i sigui una formació reglada”.  Tenen la mirada posada en una escola d’arts escèniques, admet, i en aquest sentit han fet alguna consulta amb la Inspecció educativa. Però es tractaria d’una idea “molt a llarg termini”. 
Pel que fa a la plaça de direcció, Tomàs afirma que la van convidar a presentar-s’hi. “Mai no li vam dir que no pogués continuar”, insisteix, “i amb l’experiència de tants anys el més probable és que per mèrits hagués tret la plaça”. 
 
“Una xapussa”
Per a la regidora de Compromís, tot el procés ha estat “una xapussa absoluta, despatxar-la per la via taxativa i desagradable”.  En tot cas, insisteix, algú amb la trajectòria de Martín “s’hauria d’haver incorporat al projecte, encabir-la com a coordinadora pedagògica o una altra figura, per aprofitar la seva vàlua”. 
 
L’escola, es tem Valls, és un projecte que a dia d’avui s’esfondra. “És cert que en tant de temps desconnectats els alumnes han perdut l’hàbit i ara no tindrem tanta gent”, admet Tomàs, però confia que amb accions promocionals, com una jornada de portes obertes, el centre recobrarà el pols. 
exdirectora
escola
dansa
Seu
demanda
ajuntament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte