Diari digital d'Andorra Bondia
Aspecte de la plaça del Madriu segons el primer esbós del projecte, que ja ha patit modificacions.
Aspecte de la plaça del Madriu segons el primer esbós del projecte, que ja ha patit modificacions.

Via lliure a la revolució Balma


Escrit per: 
A. Luengo / Infografia: J. Balmaseda

Gili pretén concloure abans que acabi el mandat la primera fase del projecte per remodelar la part alta d’Escaldes.

Trigarem encara uns mesos, potser algun anyet, però ho veurem, cosa que no sempre havia sigut evident. I ho veurem abans que acabi el mandat. Aquest és l’objectiu de la cònsol Rosa Gili respecte del projecte Caldes, la gran aposta del Comú per revitalitzar d’una vegada per totes la part alta de la parròquia. La clau mestra de tot plegat serà L’aigua i la forma, l’ambiciosa intervenció urbana projectada per Javier Balmaseda. La decisió ja està presa i l’artista té fins al desembre per polir-ne els detalls i adaptar-lo als requeriments tècnics de l’equip d’arquitectes i enginyers amb qui treballa. A partir d’aquí es convocarà el concurs per adjudicar les obres, que es podrien allargar sis mesos més. Sobre el paper, les dates quadren: la intervenció podria estar llesta l’últim trimestre del 2022. Encara quedaria un any de marge abans d’acabar el mandat.

De moment, el Comú hi ha reservat al pressupost d’aquest any una partida d’1,5 milions, però molt probablement caldrà encara un altre pessic imputable al del 2022. Tot això, per a la primera fase, que sortirà del pont d’Engordany i s’enfilarà pel passeig del riu fins a la placeta del Madriu, passant, és clar, per la de l’antic ArtalRoc, avui Espai Caldes. De nou aquí ens trobem davant d’un programa de màxims. La intervenció començarà pel final, és a dir, per la placeta del Madriu, i de moment el que s’executarà és el tram del passeig que transcorre per darrere de l’hotel Carlemany, avui un lloc estrictament de pas. El projecte de Balmaseda transformarà radicalment l’entorn de la placeta del Madriu: n’eliminarà els desnivells i el mobiliari urbà –escales, jardineres, bancs– que l’han convertit en un racó desert i hi plantarà una estructura de grans dimensions, una mena de laberint traçat amb canonades gegants que emergiran d’una piscina i que abocarà l’aigua sobre el Valira.

És sens dubte la intervenció més aparatosa d’un projecte cridat a generar polèmica perquè juga amb el concepte de l’aigua i l’aixeta d’on brolla i l’explota fins al final: les canonades creixeran cap al passeig del riu, i les aixetes s’aniran distribuint al llarg del recorregut. De fet, el tram que transcorre per darrere del Valira i que avui és una passera de poc més d’un metre d’amplada es transformarà en una plataforma de més quatre metres que penjarà en voladís sobre el riu. De moment, ja s’ha dit, el nou passeig s’aturarà just abans de la placeta de l’Espai Caldes, però la intenció del Comú és allargar-lo fins al pont d’Engordany. El cert és que la font del Roc del Metge és el centre neuràlgic del projecte de Balmaseda, perquè és des d’aquí d’on brolla l’aigua que després es bombejarà pel laberint de canonades Valira amunt, fins a la placeta del Madriu, i Valira avall, fins al pont d’Engordany.

La transformació d’aquest tram es completarà amb l’eliminació de la passera de l’antic CIAM, un embalum de funcionalitat dubtosa, i amb la pavimentació diferenciada de l’avinguda Carlemany en els tres punts principals: les places del Madriu, Caldes i Santa Anna.

Tot això, en fi, forma part de la primera fase. En fases posteriors, i de moment això només figura en la imaginació de Balmaseda, podria allargar-se fins al nou Comú i encara més, fins a Caldea, per connectar el nucli antic d’Escaldes amb els barris que han florit al Prat del Roure i rodalia. Ja ho veurem.

Andorra
escaldes
Carlemany
Tosca
Caldes
Balmaseda

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Aquesta dona s'ha begut l'enteniment.... Sembla que te una competicó personal en que cada projecte nou sigui més inútil que l'anterior. De veritat vol revitalitzar la part alta amb parides d'aquest calibre?
I si pinten les aixetes de color or daurat? Qui no té enteniment dubto que se'l pugui beure ni amb palleta. Les ulleres de sol seran obligatories matí, tarda i nit per a no veure aquest horror.
Ben lleig, sembla un aquaparc cutre, a veure en quant temps acaben rovellades i fetes "calde"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte