Diari digital d'Andorra Bondia
Lacueva debuta en la ficció pura amb 'Mort sota zero', que publica l'editorial lleidatana Apostroph.
Lacueva debuta en la ficció pura amb 'Mort sota zero', que publica l'editorial lleidatana Apostroph.

Ludmilla Lacueva, novel·lista: “El comissari Rascagneres no va descobrir l’assassí de la novel·la”


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Fa dos cursos es va estrenar amb ‘L’home de mirada clara’, i ara reincideix amb ‘Mort sota zero’, novel·la policíaca que s’afegeix al boom del gènere en el nostre racó de món i en què Cerni Llop, l’exbatlle Masoliver i la forense Sastre han de trobar un ‘serial killer’ que es dedica a pelar el personal d’un hotel de Soldeu. La presenta aquest vespre a l’hotel Cèntric de la capital. I tindrà continuïtat, amenaça.

El comissari Kostas de Petros Márkaris té dona i fills; el Guido Brunetti de Donna Leon, un sogre que ho sap tot; el Camille Verhoeven de Pierre Lemaitre no arriba al metre i mig. Quina gràcia té, el bon Cerni? 

Que forma un tàndem molt pintoresc amb Climent Masoliver, veterà exbatlle que l’ajuda a investigar, i un corcó aferrat a la tradició que no entén, per exemple, que quan apareix un cadàver no se li demani reglamentàriament: “Mort, qui t’ha mort?”.

Ah, però, és que ja no es fa?

Es va acabar amb la Constitució. Però ell n’havia uns quants, de cadàvers, i la troba una fórmula molt raonable. Tampoc acabo d’entendre per què s’ha de vestir policies i detectius amb personalitats excèntriques, que si són més o menys alcohòlics, homes deixats de la dona o funambulescos. Els trobo innecessaris, aquests clixés.

S’ha inspirat en personatges reals, per perfilar el comissari i l’exbatlle?

Qualsevol semblança amb la realitat és pura casualitat. Tots els personatges de la novel·la són absolutament ficticis. Però que ens poden sonar: Climent, per exemple, és d’una gran casa pairal de Canillo, amb escudeller, soler, escut de fusta...

I borda a Incles amb tricolor al vent?

No li cal, perquè amb cal Pelinqueró en fa prou. Encarna l’Andorra d’abans fins i tot en el cotxe, una DS que és exactament com la que feia servir De Gaulle.

Com és el seu Cerni? Existencial, com l’Andreu Boix de Villaró? Impulsiu i faldiller, com el  Moix de Núria Gras?

Un escaldenc jove, molt preparat i amb molta vocació, que viu apassionadament la seva feina. Esportista i saludable. Amb una sola dèria: descobrir l’assassí. I que no encaixa gaire bé les crítiques.

I vostè, de quina escola és: de la d’Agatha Christie o de la de Chandler?

El que m’atreu són les novel·les de misteri. I de misteri elegant. Hi ha morts però no m’interessa tant l’aspecte gore, la sang i el fetge, sinó l’aspecte psicològic: què mou l’assassí?

Tenim 'serial killer', el primer de la crònica negra local?

El que tenim són tres morts.

Per què a Soldeu?

Tot gira al voltant de Jordi Puig de Castellnou, hereu d’una família barcelonina molt ben situada que vol dedicar la temporada d’hivern a esquiar. I Soldeu és el lloc ideal. Tot es complica quan comencen a aparèixer cadàvers i ell mateix està convençut que algú li ha donat l’empenteta justa per fer-lo caure per un barranc. Una empenteta intencionada.

Deuen estar contents, els hotelers, amb un assassí pul·lulant pel poble.

No els fa cap gràcia perquè els rebenta el negoci; però confien en la professionalitat de la nostra policia. I jo també.

L’hotel Esquirol, on tenen lloc els crims, és per casualitat pujant a mà dreta?

Amb vistes a les pistes. No diré més.

Com moren, les víctimes?

Estrangulat, d’un cop al cap i enverinat. Mort sota zero són dues trames, l’una al Londres del 1975, en un ambient aristocràtic molt british i molt gèl·lid –d’aquí el títol de la novel·la– i l’altra, a l’actualitat. Dues de les víctimes són treballadors de l’hotel. La tercera té a veure amb un terrible secret que amenaça de sortir a la llum i que ve del passat.

Quin és el vincle entre aquests dos mons, el Londres amb lords i ladys dels 70, i el Soldeu del 2017?

Només diré que la venjança no té data de caducitat. És una de les idees que guien la novel·la.

El comissari Rascagneres li presenta avui la novel·la, i m’imagino que l’ha assessorat. Va descobrir l’assassí, ell?

Em vaig informar també sobre tècniques d’anàlisi de proves –amb Rafa Quintana, que n’és l’especialista– i com es practica una inspecció ocular. A Rascagneres li anava explicant el mínim perquè el que relato sigui policialment versemblant. I diu que no el va descobrir, el meu assassí.

Què hi fa una kinesiòloga a Soldeu?

Prestar un dels serveis que ofereix als seus clients l’Esquirol, que és un hotel de luxe. Es diu Lavínia i intenta ajudar Jordi Puig, que està convençut que el volen pelar i no entén per què.

I com el pot ajudar?

La kinesiologia parteix de la base que tots arrosseguem els traumes propis i els dels nostres avantpassats que no es van resoldre quan tocava. Tots aquests traumes s’han anat acumulant en calaixos que cal buidar de tant en tant. La kinesiologia t’ajuda a buidar aquests calaixos. I té un paper decisiu en la trama.

L’ha provat?

Una vegada. M’agrada anar als llocs on transcorre la novel·la, trepitjar els escenaris que trepitgen els personatges, i les olors que oloren. I havia d’experimentar el que experimenta el meu protagonista quan es posa en mans de la kinesiòloga. El que no he provat és pelar a ningú.

La novel·la policíaca acostuma a tenir com a segon plat un retrat més o menys crític de la societat. La seva, també?

Mort sota zero és essencialment una novel·la d’intriga, amb el rerefons classista de certs ambients britànics i que explora les conseqüències fatals que pot tenir un afany de poder desmesurat.

No em digui que el coneix de primera mà, aquest ambient?

Vaig viure un temps a Oxford, on vaig conèixer estudiants que procedien d’aquest ambient. Anglaterra m’encanta, i tenia ganes de lligar en una trama de ficció els meus dos països.

Cerni i Climent han vingut per quedar-se?

Em temo que sí. I també la forense; Maria Sastre, de qui no hem parlat però que té molt de paper.

Andorra
Lacueva
Ludilla
Mort sota zero
Rascagneres
Apostrop
Villaró
Moix
Boix
Cerni Llop
Climent Masoliver

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte