Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions de l’Institut de Música de la capital, a la quarta planta de la Llacuna.
Les instal·lacions de l’Institut de Música de la capital, a la quarta planta de la Llacuna.

Mala maror a l’Institut de Música


Escrit per: 
Redacció

Dimiteix la cap d’estudis, la segona en quatre anys i pels mateixos motius: incompatibilitat amb el cap de servei.

Cares llargues al claustre de professors que va tenir lloc ahir a primera hora de la tarda a l’Institut de Música. La fins ara cap d’estudis va llegir davant de la quinzena de docents que hi van assistir la carta de dimissió que ja havia presentat al departament de Recursos humans. Bàsicament, els motius que al·lega per deixar el càrrec, que exercia des del gener del 2017, són la incompatibilitat amb el cap de servei i la falta de confiança, així com el cansament personal i el desgast que li genera aquesta diversitat irresoluble de criteris.

Fonts coneixedores del cas expliquen que va ser un claustre tens, en què l’actual cap de servei va rebatre públicament els arguments de la dimissionària. Aquestes mateixes fonts asseguren que l’ambient laboral a l’Institut porta anys degradant-se, i la prova –addueixen– és que és la segona cap d’estudis que dimiteix en un període relativament breu de temps. L’anterior va deixar el càrrec el 2016, i ho va fer –asseguren– exactament pels mateixos motius que l’actual.

En aquella ocasió, el conseller de Cultura de l’època, Marc Pons, i la directora de l’àrea, Patty Bafino, van obrir una investigació interna que no va tenir cap conseqüència, i la fins aleshores cap d’estudis es va reincorporar en deixar el càrrec a la plaça de professora al mateix Institut.

Es tracta sobretot, insisteixen, d’una qüestió de “formes”, que ha anat covant un malestar que s’arrossega des de fa temps i que ha generat certa divisió entre els professors. Com a teló de fonts, hi ha un vell litigi que afecta la titulació dels docents: els que s’hi incorporen avui ni que sigui com a eventuals han d’estar en possessió del títol superior corresponent, que en canvi no es va exigir en el seu moment a part de la, diguem-ne, vella guàrdia, que continua en actiu. El greuge comparatiu és sagnant, consideren, i podria arribar a ser un obstacle si l’Institut es decidís mai a fer el salt de convertir-se en conservatori.

Es tracta d’una qüestió d’interès general, perquè l’Institut és, de llarg, el més concorregut de Llacuna: fa dos cursos hi van desfilar 351 alumnes, que el passat ja es van enfilar fins als 374: més de la meitat dels prop de 650 matriculats a les tres escoles del centre cultural de la capital. El claustre de professors l’integren 26 docents, inclosos els eventuals; s’hi ensenyen piano, guitarra, cant, violoncel, flauta travessera, violí, saxofon, viola, clarinet, acordió, trompeta, trombó i trompa, i s’hi imparteixen cursos de sensibilització musical per als més petits, els graus elemental i mitjà, i cursos per a adults al marge del currículum acadèmic.

Els orígens del centre cal buscar-los en la iniciativa de Bartomeu Rebés, que va moure cel i terra perquè la capital tingués la seva escola de música: va obrir el març del 1980, i el primer director en va ser el mestre Jean Louis Bergnes. Fins al 2007, les instal·lacions de l’Institut es trobaven al Centre de Congressos. Aquell any es van traslladar a les noves dependències de la Llacuna, on ocupa els 1.000 metres quadrats de la quarta planta, amb 22 aules, dues sales d’orquestra i biblioteca. 

Andorra
Institut de música
cap d'estudis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte