Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Guillamet.
Jordi Guillamet.
Marc Pons.
Marc Pons.

Marc Pons agafa a l’IEA el relleu de Jordi Guillamet, que es jubila


Escrit per: 
A. D. / Fotos: BonDia / F. Santana

Després de dues dècades al capdavant de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet es jubila a principis del mes vinent i passa el relleu a Marc Pons, l’actual director d’Actua Tech. Encara que el nomenament està pendent de ser oficialitzat, expliquen fonts properes a l’Institut.  Semblaria aquest, així, un pas més en la línia de crear un organisme que aixoplugui tota (o gairebé tota) la recerca pública al país, perquè a les divisions de l’Institut s’incorporarà en breu un centre d’estudis europeus, ampliant així el ventall d’àmbits de recerca després de la posada en marxa fa un parell d’exercicis del Centre d’Estudis Històrics i Polítics (CEHiP).

Guillamet, amb formació d’historiador (i especialització en l’època medieval), es va incorporar a l’Institut el 1998,  amb un intèrval com a cap de gabinet al Govern presidit per Marc Forné que es va allargar entre el 1999 i el 2005. A l’IEA havia recalat de la mà de Lídia Armengol, qui li havia encomanat la tasca de diguem-ne treure la pols a l’artefacte que havia posat en marxa amb les complicitats de Manuel Mas, Roser Bastida i Antoni Morell, el 1976. En principi s’havia contemplat com un centre per generar continguts per a l’ensenyament a Andorra. L’encàrrec posterior era convertir-lo en una entitat que subministrés coneixement sobre el país mateix. El 1996 es va aprovar la llei que finalment definia l’Institut com un centre de recerca al servei d’Andorra. Guillamet va accedir a la direcció a través d’un concurs públic i en el temps que hi ha estat al capdavant s’han anat creant els centres d’investigació que aixopluga: el CRES, especialitzat en estudis sociològics i el Cenma, encarregat de fer estudis sobre la neu i la muntanya, als quals es va afegir el CEHiP recentment, com dèiem.

Del Cenma en surt Pons,  enginyer de Telecomunicacions i doctor en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat per la Universitat Politècnica de Catalunya, segons resa al seu currículum. Cap de la Unitat de Medi Físic de l’esmentat centre, el 2018 es va convertir en director de la Fundació Actua Tech (els patrons són el Govern, l’UdA, FEDA i Andorra Telecom). Des d’aquesta institució s’ha situat  recentment en els llocs de coordinació de tot l’entrellat necessari per muntar i gestionar els Stop Labs en els quals es van dur a terme els tests serològics massius.
 
Amb Pons al capdavant de l’IEA semblaria començar a armar-se l’anunciat hub andorrà de recerca.

 

Marc
Pons
relleu
IEA
Jordi
Guillamet
jubila
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic