Diari digital d'Andorra Bondia

Marthoz: “Els periodistes tenen la tasca de defensar la llibertat d’expressió”


Escrit per: 
Redacció

La XXVI Universitat d’Estiu ha ofert la segona i intensa jornada marcada per una nova ponència a càrrec de Jean-Paul Marthoz, professor de periodisme internacional de la Universitat Catòlica de Lovaina, que sota el suggerent títol Els mitjans, la geopolítica i la percepció entre cultures, analitzava el paper que el periodisme internacional ha tingut en els darrers anys a l’hora de cobrir certs conflictes.

Un dels punts en què Marthoz va posar més èmfasi va ser el de la llibertat d’expressió, que s’ha convertit en “un desafiament molt important per als periodistes”. En aquest sentit, el professor va recordar que els comunicadors haurien de defensar les idees amb “més força”. 
D’altra banda, el professor també va reflexionar sobre la necessitat de recuperar la figura del periodista especialitzat, ja que segons el seu punt de vista, la manca d’aquesta fa que sovint els comunicadors estiguin en inferioritat respecte a les seves fonts. La seva ponència, però, va fer un repàs important al panorama informatiu mundial i va posar de manifest que països com la Xina, Brasil o l’Índia han esdevingut una força mediàtica molt rellevant on s’han creat mitjans de comunicació molt competents. En aquest sentit, Marthoz va posar d’exemple el canal Al-Jazzeera de Qatar que, tot i que en ocasions és “radical”, en certes cobertures és capaç “d’aplicar pràctiques periodístiques exemplars.” Segons el periodista i professor, gràcies a l’aparició d’aquesta cadena, la realitat mediàtica del món àrab ha canviat moltíssim: “Avui dia hi ha diferents maneres de veure les coses, anys enrere la informació estava més occidentalitzada perquè es tenien menys mitjans.”
Les noves tecnologies i els nous canals d’informació també van prendre part en la conferència de Marthoz, el qual va assenyalar el gran canvi que s’ha produït amb noves eines com el telèfon mòbil o Internet, les quals han generat que molts ciutadans participin en el món del periodisme, però va remarcar que aquestes eines són només un reforç informatiu que en cap cas el periodista ha de deixar de treballar, analitzar i investigar .

ESMORZARS DE LA UNIVERSITAT
Una trentena de persones es van reunir dimarts al matí al centre d’Autoaprenentatge de la Llengua Catalana d’Escaldes –Engordany per celebrar el primer esmorzar de la Universitat d’Estiu. Aquestes reunions serveixen per a què els alumnes puguin debatre amb els ponents alguns dels aspectes que exposen durant les ponències.
Els primers van estar amb els ponents de les conferències de dilluns, Gilles Kepel i Hanan Kassab Hassan, la qual va recordar que “l’art i la cultura podrien ser la solució a l’integrisme i el fanatisme religiós” mentre que el politòleg i sociòleg Gilles Kepel va assegurar que mentre als països islàmics hi ha “tensions identitàries”, és als països occidentals on els immigrants “creen valors comuns”.
 
Conveni per a la salvaguarda del patrimoni immaterial de la UNESCO

La ministra de Cultura i Educació Susanna Vela, ha transmès a Chérif Khaznadar, amb qui va mantenir ahir una reunió, la voluntat de l’executiu d’adherir-se al Conveni per a la salvaguarda del patrimoni cultural i immaterial de la UNESCO. El Conveni defineix el Patrimoni Cultural i Immaterial com els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeixen com part integrant del seu patrimoni cultural. Khaznadar és el moderador de la XXVI Universitat d’Estiu.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte