Diari digital d'Andorra Bondia
 La torre circular de Sant Vicenç d’Enclar, enfonsada el mes de desembre passat.
La torre circular de Sant Vicenç d’Enclar, enfonsada el mes de desembre passat.
El campanar, fotografiat el 2012: s’hi advertia cert abombament a la base i esquerdes enfilant-se cap amunt.
El campanar, fotografiat el 2012: s’hi advertia cert abombament a la base i esquerdes enfilant-se cap amunt.

‘Mea culpa’ per Sant Vicenç?


Escrit per: 
A. Doral / Fotos: Maximus / V. Turu / Fundació Marcel Chevalier

Sota les runes de la devastada torre de Sant Vicenç d’Enclar s’hi podia trobar l’evidència que demostrés per què, el 21 de desembre passat, enmig d’una forta tempesta d’aigua i vent, es va desplomar. Fets els treballs de desenrunament, la primera fase d’una futura reconstrucció, tot sembla apuntar que, més enllà de la intervenció dels fenòmens meteorològics i la socorreguda al·lusió a l’edat de la vetusta construcció, hi havia una falla als fonaments. És el que haurien constatat els experts quan, un cop retirades les pedres caigudes de la part alta del campanar, han vist la part inferior on la meitat de la base està molt afectada mentre que l’altra meitat roman en perfectes condicions, assenyalant així el punt feble de l’estructura i presumiblement el punt que la va fer trontollar.
 
    Aquesta feblesa, recordem-ho, va ser advertida  i profusament fotografiada ja el 2012 pel geòleg Valentí Turu i quasi una dècada abans es perfilava en un informe de l’arquitecte Enric Dilmé. Es tractava d’un abombament a la part baixa i unes esquerdes que s’enfilaven torre amunt, una falla que pel que sembla no es va corregir amb la intervenció practicada el 2017. Uns treballs respectuosos amb el campanar mil·lenari però que –cert, és fàcil dir-ho a misses dites– potser d’haver estat més invasius l’estructura s’hauria mantingut dempeus. Per molt que plogués i bufés el vent. El ministeri de Cultura, en tot cas, té previst donar a conèixer en pocs dies el veredicte del comitè d’experts.

Base de la reconstrucció
Informes a banda, aquesta primera fase dels treballs a Sant Vicenç havien de servir també com a primer pas d’una futura reconstrucció: cada pedra havia de ser curosament classificada per tornar al lloc que li correspon, gràcies a les planimetries que es podran realitzar a partir de les fotografies del campanar i l’examen curós de cada pedra, amb els líquens com a millor pista per conèixer-ne l’emplaçament original.

A banda de la reconstrucció del monument, la intervenció sembla que apuntarà més lluny, amb un projecte paisatgístic i en el qual, confia el ministeri, també s’impliqui el Comú de la capital. L’objectiu final seria donar més visibilitat i protagonisme a un monument que, malgrat el seu elevat interès patrimonial (amb Santa Coloma, són dos dels vestigis més antics del romànic al país) hauria quedat sempre marginat, probablement a causa del seu emplaçament, de difícil accés. Senyalitzar-lo més acuradament i potenciar-ne la il·luminació serien dos dels camins per fer-li justícia.

El Museu Nacional es retarda
El projecte del Museu Nacional no queda abandonat arran de la retallada i reestructuració pressupostària derivada de la crisi sanitària, sinó només ajornat, si més no pel que fa a la instal·lació física. Així figura en la resposta escrita del ministeri de Cultura a les preguntes plantejades al Consell General per la parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela. El text de la resposta, publicat al butlletí del Consell, recull que durant els mesos de confinament “es va continuar treballant i a curt termini se seguirà elaborant el relat nacional”, amb participació d’experts, “en la seva quasi totalitat integrants del teixit cultural del país”.

La resposta ofereix una panoràmica sobre algunes de les noves línies amb què treballa el ministeri en l’etapa marcada ja per la pandèmia, en la qual es mantenen en marxa alguns dels programes, com ara el d’acollida a intel·lectuals i artistes a la residència Faber de la Massana. Es renovarà el conveni amb l’Institut Ramon Llull per dos anys més, i pel que fa als pròxims mesos, s’espera l’arribada de tres ocupants.

Entre els projectes que apunta el departament que encapçala Sílvia Riva figura també continuar amb el programa Primera Pedra, que a partir de l’octubre oferirà nous cursos formatius, entre els quals un adreçat a joves que ni estudien ni treballen, els denominats ni-nis. Entre els projectes, un que sona a vell conegut: la posada en marxa d’una (altra) agenda cultural única coordinada, per evitar contraprogramacions.   

 

 

Mea
culpa
sant
vicenç
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic