Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, biennal, land art, Xarxa antimeteorit, Comunitat aucellenca, Mesalles, Moles
Andorra, biennal, land art, Xarxa antimeteorit, Comunitat aucellenca, Mesalles, Moles

Medi Ambient sosté que la xarxa s’ha de retirar de nit i alerta sobre les caixes niu


Escrit per: 
Redacció / Foto: ALA

La resposta oficial a la petició d’una carta motivada que acompanyés l’ordre de retirar la instal·lació Xarxa antimeteorit plantada al planell de Mereig, al coll d’Ordino, va arribar ahir, una setmana després que el director de Medi Ambient, Marc Rossell, cursés l’ordre a pèl, sense més explicacions –segons el comissari de la biennal de land art, Pere Moles– i per una via tan insòlita com ho és el WhatsApp. I els arguments al·legats són els previsibles: en primer lloc, que la xarxa “pot comportar un perill per a les espècies de fauna salvatge de la zona”.

Es refereix a les aus, “que poden quedar atrapades i partir lesions per col·lisions”, i assenyala específicament el duc i el mussol pirinenc, sembla que veïnes del planell de Mereig: la primera, en perill d’extinció; la segona, espècie amenaçada. És per això que Medi Ambient ha “sol·licitat” la retirada completa de la instal·lació durant la nit –recordem que l’organització, d’acord amb l’artista, va decidir abaixar-la fins arran de terra, però no treure-la– per prevenir hipotètiques “lesions” no només dels ocells de pèl i ploma que hi “habiten, cacen i nidifiquen”, sinó també d’altres bestioles, “petits i grans mamífers”, per a les quals la xarxa podria convertir-se en una trampa. Així que el planell de Mereig es quedarà sense instal·lació antimeteorit –ja seria mala sort que ara n’hi caigués un– i si l’organització pretén traslladar la xarxa a una altra ubicació “haurà de demanar l’autorització corresponent”. Medi Ambient, en fi, conclou que és “sensible” a les intervencions que, com el land art, pretenen revaloritzar el paisatge, “però hem de fer prevaldre la protecció de la fauna salvatge autòctona”.

El cas és que no és Xarxa antimeteorit l’única instal·lació d’aquesta edició de la biennal que ha cridat l’atenció del departament i que ha despertat algun recel: també Comunitat aucellenca, el mig centenar de caixes nidificadores que Pepe Mesalles ha penjat en un arbre del mateix camí ral on dilluns van aparèixer seccionats dos dels braços de Help. Diu Medi Ambient que justament ara és època de reproducció i de dependència dels pollets, i que “podria passar que les caixes fossin ocupades per espècies autòctones”. En aquest cas, l’organització haurà de comprovar abans de retirar-les –d’aquí tres mesos– que són buides; en cas contrari “no es podran retirar fins que finalitzi el període de reproducció i dependència”. Una altra opció, és clar, és deixar les caixes com un llegat de la biennal a les futures generacions d’ocells que neixin, creixin i visquin a la zona del camí ral.

Andorra
Biennal
land art
Xarxa antimeteorit
Comunitat aucellenca
Mesalles
Moles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte