Diari digital d'Andorra Bondia
1975: dos operaris col·loquen els problemàtics panells de coure a la teulada del santuari; l'aigua de la neu es filtra per les juntures i provoca goteres que requereixen un manteniment constant.
1975: dos operaris col·loquen els problemàtics panells de coure a la teulada del santuari; l'aigua de la neu es filtra per les juntures i provoca goteres que requereixen un manteniment constant.

Meritxell: la gran parada


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Fons Josep Moles / Arxiu Nacional

El Govern destinarà 2,2 milions fins al 2023 per dur a terme una rehabiltació “en profunditat” del santuari canillenc.

És un clàssic dels pressupostos: la partideta reglamentària per tapar els forats de la teulada de Meritxell, una retícula de centenars de panells de coure que dibuixen una mena closca metàl·lica, com la lorica segmentata dels legionaris romans. I quan diem “tapar forats”, ho diem literalment: el santuari projectat per Ricardo Bofill va tenir ben aviat problemes amb la coberta, com recordava ahir mateix mossèn Ramon de Canillo: “No està pensada per a la neu, així que quan neva fort s’embussa i hi ha goteres. El Govern té contractada una empresa que se n’ocupa del manteniment”.

Doncs és molt probable que aquesta sagnia de milers d’euros anuals passi a la història, perquè l’executiu preveu una rehabilitació “en profunditat” del monument. Tant, que s’allargarà fins al 2023 i hi destinarà 2,2 milions d’euros, un pessic a l’alçada de les grans inversions en infraestructures dels últims temps. La intervenció anirà com és habitual en aquesta casos a càrrec d’Ordenament Territorial i s’ha dividit en cinc exercicis: en el primer, el del 2019, s’hi destinaran només 170.000 euros en concepte d’“estudi i projecte”. El gros de la intervenció tindrà lloc a partir del 2020.

El cert és que mossèn Ramon va ser ahir el primer sorprès per aquesta mena de gran parada –ja saben: la revisió a fons a què se sotmeten els avions cada deu anys de vida, i que consisteix a desmuntar-los gairebé peça a peça i tornar-los a muntar. No serà la primera, però sí la més intensa en els més de quaranta anys d’història del santuari. Mossèn Ramon insisteix que qualsevol intervenció que s’hi faci tindrà lloc a l’exterior –potser als accessos o a l’aparcament, que es podria ampliar amb la parcel·la adjacent que el Govern va adquirir anys enrere, augura– perquè a l’interior “no s’ha de retocar res”. Considera que amb el sagrari i el nou cambril que es van estrenar fa dos cursos Meritxell ja ha completat el lífting interior.

El que està clar, doncs, és que l’executiu ha decidit invertir-hi dos milions llargs sense demanar-ne ni tan sols l’opinió al rector, probablement la persona que millor coneix l’edifici. És una manera com qualsevol altra de començar el santuari per la teulada, i perdonin el joc de paraules. Però després de 42 anys trepitjan-lo cada dia, és possible, només possible que mossèn Ramon tingui alguna aportació, suggerència o matís oportú que fer.

No és la de Meritxell, en fi, l’única inversió milionària que preveuen els pressupostos del 2019 i que s’allargarà més enllà del canvi de decenni. El Govern dona per bo el cost previst per al Museu de l’Automòbil que els arquitectes Lluís Ginjaume i Gerard Veciana aixecaran a tocar de la plaça dels Arínsols d’Encamp: havien previst 11,5 milions d’euros, i el projecte de pressupost en preveu 12,3 fins al 2023, amb una primera partida de 115.000 per al curs que ve, i la resta, a partir del 2020.

Ens una barems similars es mouen el Rosaleda i Radio Andorra, tots dos també a Encamp. Al primer s’hi començaran a mudar a patir de la tardor del 2019 les dependències del ministeri de Cultura, però durant el curs que ve encara hi ha prevista una inversió de dos milions d’euros, que es completaran amb un pessic finals de 250.000, aquesta ja al 2020. Pel que fa a Radio Andorra, entre el 2019 i el 2021 està previst enterrar-hi 3,5 milions més. I en els dos casos, aquestes quantitats milionàries caldria afegir-les a lex xifres quasi astronòmiques –per als nostres paràmetres– que s’hi han destinat fins ara. Al Rosaleda, recordin, a les partides estrictament destinades a la rehabilitació de l’edific cal afegir-hi els 6,9 milions en què el Tribunal Superior va fixar al juliol el preu de l’expropiació.

En fi, que en tan sols quatre anys, entre el 2019 i el 2023, Encamp rebrà prop de 18 milions per a tres nous equipaments –més tot le que s’hi ha invertit fins ara, tornem-ho a dir. No podran dir que s’han sentit abandonats pel govern demòcrata.

Andorra
Meritxell
santuari
Bofill
mossen
Ramon
pressupost
Radio Andorra
Rosaleda
rehabilitació
Josep
Moles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte