Diari digital d'Andorra Bondia
Gonzalvo ha rebut avui el premi al Park Hotel de la capital de mans del cap de Govern, Xavier Espot.
Gonzalvo ha rebut avui el premi al Park Hotel de la capital de mans del cap de Govern, Xavier Espot.

“Molts tetraplègics m’han dit que la del Guim podria ser la seva història”


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

Fer esport (més enllà de jugar als escacs). Menjar sol. Passar de la cadira de rodes al cotxe (i al revés). Vestir-se sol. Tenir una relació afectiva amb algú que hagués conegut abans de l’accident... Vet aquí algunes no gaires, de les coses que la psicòloga de l’hospital on havia passat l’últim any li va vaticinar al Guim que mai no podria tornar a fer. El Guim té 19 anys, i tan sols uns mesos abans creia com tothom en aquesta edat que havia vingut al món per cruspir-se’l. Però tot se’n va en orris després d’un fatídic un accident de moto que el deixa tetraplègic. I comença una nova vida.

Aquest és el punt de partida de La llista de les coses impossibles, la novel·la amb què l’escriptora catalana Laura Gonzalvo (Mataró, 1978) s'ha endut al febrer el premi Carlemany de Foment a la lectura i que avui ha rebut el trofeu i el xec amb els 8.500 euros amb què està dotat. El Guim és la meitat de la novel·la. L’altra meitat és la Clara, amb qui havia trencat just abans de l’accident. La novel·la alterna episodis de la vida de l’un i de l’altra, en una mena de laberint en què els camins de tots dos no acaben mai de separar-se. 

La llista de les coses impossibles és a la vegada una història d’amor, la dels dos protagonistes, una història d’iniciació, perquè narra el pas a la vida adulta dels dos protagonistes, des dels 18 fins als 24 anys –som a la Barcelona de finals dels anys 90, perquè se’n facin a la idea– i una història de superació amb base autobiogràfica, perquè el marit de Gonzalvo és ell mateix tetraplègic i sap per tant de què parla. És també una novel·la amb missatge, i un missatge positiu, però no pretén moralitzar ni adoctrinar. “Hi ha molt desconeixement del món dels lesionats medul·lars. La meva intenció era mostrar una realitat que no té per què ser negativa, i sabent en tot moment que hi ha tantes formes d’afrontar la lesió medul·lar com lesionats hi ha”. El que sí que es pot dir és que La llista de les coses impossibles ha passat la prova del cotó –“Molts tetraplègics em diuen que la del Guim podria ser perfectament la seva història, i el mateix m’ha dit Albert Llovera”– i també la del públic, perquè es va publicar a principis de maig i en qüestió de dies ja s’havia enfilat a la llista dels més venuts. Una constant del Carlemany, segons l’editora, Glòria Gasch: l’últim guanyador, Archie, el nen que parlava amb elefants, s’ha traduït a l’italià, el turc i el xinès.

El Carlemany el decideixen nou alumnes d’entre 14 i 16 anys dels tres sistemes educatius (Janer, andorrana de segona ensenyança d’Encamp i Lycée, aquests anys) que voten sobre cinc originals que han passat el filtre d’un consell lector.

Andorra
Literatura
premi Carlemany
Laura Gonzalvo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte