Diari digital d'Andorra Bondia
L'historiador, el juliol del 2019 en la presentació del número 9 de 'Papers de Recerca Històrica' al Consell General: li falta, imperatius del guió, la característica pipa.
L'historiador, el juliol del 2019 en la presentació del número 9 de 'Papers de Recerca Històrica' al Consell General: li falta, imperatius del guió, la característica pipa.

Mor Pere Cavero, 'pare' de la història contemporània i coordinador dels 'Papers de Recerca Històrica'


Escrit per: 
Redacció / Foto: Consell General

Es va interessar especialment per l’Andorra del segle XX i deixa una obra dispersa en articles​.

Ahir al matí va traspassar l’historiador escaldenc Pere Cavero (1954), secretari i cap de la secció d’Història de la Societat Andorra de Ciències (SAC), així com coordinador de la revista Papers de Recerca Històrica. El mateix Cavero explicava el 2016, amb motiu de la presentació del número 8 de Papers, que va ser gràcies a Lídia Armengol que el 1977, tot just retornat a Andorra, va obtenir la seva primera feina com a professor d’història al cos d’andorranització. La seva carrera va estar des d’aleshores viculada a la docència, com a professor d’Història i institucions andorranes al col·legi Sant Ermengol i en una segona etapa a Formació Bàsica d’Adults, on s’havia jubilat feia dos cursos.

Com a investigador, es va interessar especialment pel segle XX andorrà i per la sovint negligida història de les administracions. El gros de la seva obra es troba dispers en articles avui difícilment localitzables que probablement seria oportú reunir (Notes sobre Andorra durant la Guerra Civil espanyola, Activitat política de la Casa de la Vall, L’administració menor local a Andorra...). És també autor de monografies com ara Auzat-Vicedssos-Ordino: relacions tranfrontereres al llarg dels segles, amb Dominique Dupui (2010) i Paraules per a la història: la història d’Andorra a la premsa internacional (1846-1958), sota la direcció de Julià Guillamon, però el cert és que on probablement haurà deixat més petja és com a docent en la seva etapa al Sant Ermengol i com dinamitzador de la divulgació historica, especialment de la contemporània, la seva especialitat, al capdavant de Papers de Recerca Històrica i en una època on aquestes dues paraules, història i contemporània, interessaven més aviat poc entre nosaltres.

El 2002 es va fer càrrec de la secció d’Història de la SAC, dos anys més tard es va incorporar a la junta de l’entitat, i n’ha sigut sempre un col·laborador infatigable i lleial, que es va prodigar sobretot a les diades andorranes a la Universitat Catalana d’Estiu, a les Trobades culturals pirinenques i a les múltiples activitats organitzades per Àgora cultural.

La també historiadora Susanna Vela el definia aquest matí com un home “intel·lectualment honest i poc amic de reconeixements”, que “desgraciadament per a nosaltres ha deixat poca obra escrita”. Cavero va ser un home enganxat a una pipa i discret fins a l’extrem, i va ser aquesta discreció la que li va impedir prodigar-se més com a autor. En canvi, va tenir un talent especial per estimular la vocació historiogràfica, com recorden l’historiador Quim Valera (“És un dels culpables de la meva passió per la història: un professor just, humà i d’una ironia finíssima”), i l’empresari Marc Pantebre (“La seva manera d’ensenyar la història d’Andorra ha influït fortament en una generació d’andorrans”), tots dos alumnes seus al Sant Ermengol. Isidre Escorihuela, amb qui va comparrtir hores i hores a la sala de consulta de l’Arxiu, el definia com “un pou de saviesa andorrana, un discret i gran investigador”, i com remarca amb especial oportunitat  el també historiador Oliver Vergés, “els homenatges cal fer-los quan toca, sinó passa que qui mereix reconeixement mor i llavors tothom a córrer quan s’hauria pogut fer en vida”.

Andorra
història
defunció
traspàs
Pere Cavero
SAC
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic