Diari digital d'Andorra Bondia
Morell fulleja un exemplar de la biografia que l’historiador Gerhard Lang va consagrar a Boris Skossyreff.
Morell fulleja un exemplar de la biografia que l’historiador Gerhard Lang va consagrar a Boris Skossyreff.

Morell, de la ‘A’ a la ‘Z’


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Era Antoni Morell home especialment repatani a les noves tecnologies, si és que de l’ordinador i el mòbil se’n pot dir així. Se’n feia creus quan, a l’hora d’esmorzar, els parroquians de les taules veïnes se la passaven xatejant, i naturalment escrivia els articles a mà, no cal dir que amb una cal·ligrafia endimoniada. Igual que tots els seus llibres: era capaç de fer-ne quatre o cinc versions, i sempre, sempre a mà. És probable que mai no arribés a entrar en l’edició electrònica del diari on escrivia cada diumenge, però en canvi manifestava un viu interès pels comentaris i reaccions que hi generaven els seus escrits: li ho havies d’explicar tu, perquè Morell era gloriosament opac a l’univers digital, i no diguem a les xarxes.

Tot aquest preàmbul, en fi, ve a compte perquè Robert Basart acaba d’estrenar el primer portal consagrat íntegrament i exclusivament a l’escriptor, novel·lista i humanista traspassat el 5 de gener passat. Atenció a l’adreça, www.antonimorell.cat, perquè l’autor de Set lletanies i Borís I, rei d’Andorra, probablement li faria especial nosa el domini .cat que s’ha hagut d’empescar Basart. Per culpa, diu, de les absurdes i finalment insalvables traves burocràtiques que un particular es topa quan pretén obrir un domini .ad.

Però aquesta és una altra història. Que la iniciativa hagi sortit de Basart té tota la lògica: recordin que juntament amb Laura Casanovas es va endur l’accèssit a l’últim premi d’investigació històrica de la Nit Literària amb una aproximació bio-bliogràfica de Morell. A més, és Basart home tocat de la dèria enciclopèdica: fa un parell d’anys li vam descobrir el costat col·leccionista arran de l’Any Pompeu Fabra. Resulta que havia tingut la paciència de reunir una biblioteca fabriana amb les primeres edicions de l’autor de les Normes ortogràfiques, de la Gramàtica catalana i del Diccionari General de la Llengua Catalana, que va cedir generosament per a l’exposició que li va consagrar Cultura a l’edifici administratiu. Així que semblava Basart la persona indicada per posar ordre i concert en l’obra de Morell, especialment dispersa i que toca moltíssims pals. 

Repassar totes les edicions, reedicions, reimpressions i traduccions que s’han fet de la seva obra novel·lística pot semblar evident, però no ho és tant si descobrim que l’obra de ficció de Morell no es limita a Set lletanies de mort, Boris I, rei d’Andorra i La neu adversa. Més d’un se sorprendrà de l’existència d’una edició ampliada de la qual, d’altra banda, l’autor considerava la seva obra mestra, Set lletanies de mort... i una altra, publicada el 1990 a la Seu per Trames Editorial. Curiosament, les Lletanies mai no van merèixier els honors de la traducció, a diferència de La neu adversa, traduït al txec, i Borís I, al txec i també al castellà. Entre l’obra de ficció hi figura també Als límits de l’alba (1987) i Karen, nena de la llum (1996). 

Basart s’ha pres la molèstia de reunir i distribuir l’obra no només de ficció, sinó també l’assagística i l’articulística, i de classificar-la en una quinzena d’exhaustius apartats que van ser a més consensuats amb el mateix Morell. A assaig, per exemple, hi trobarem al costat de dos títols relativament coneguts, Tastar Andorra i Andorrans i Andorranes, altres dos que només recordaran els morellans més devots, com L’esdevenidor assumit i Predicant en el desert. Morell es va prodigar també com a contista, en publicacions diverses i avui difícilment localitzables. Doncs bé, Basart ha reunit aquesta obra sovint considerada menor, i li surten una desena de títols.

El portal també recupera la faceta de Morell com a historiador, considerable als anys 70 i 80 i que després va quedar eclipsada per la de novel·lista: volums com El Consell General (1682-1979), Carta Pobla d’Andorra i 52 dies d’ocupació?, així com els articles de temàtica històrica i política publicats en revistes especialitzades i que donen una idea dels neguits del nostre home, centrats sempre en el passat i el present d’Andorra, i com projectar-los cap al futur per no perdre la nostra idiosincràsia. Alguns exemples: Andorra a l’època de la revolució francesa, Informe sobre la formació andorrana, L’andorranització de l’ensenyament, El patrimoni d’Andorra: anàlisi sobre el fenomen institucional i La immigració: repte per al segle XXI.

Morell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte