Diari digital d'Andorra Bondia
La banda juvenil de l’escola de música d’Esparaguera toca diumenge a la Massana.
La banda juvenil de l’escola de música d’Esparaguera toca diumenge a la Massana.

Música per bufar


Escrit per: 
A. L.

L’escola de les Valls del Nord crea la Miniband amb instruments només de vent.

Diu Jordi Barceló que la majoria dels alumnes que aterren a l’escola de música de les Valls del Nord –com a totes les escoles, d’altra banda– ho fan amb la guitarra i el piano entre cella i cella. No hi ha res de dolent, és clar, perquè ell mateix exerceix feliçment com a pianista. Però, i els altres instruments, pobrets? Així que, va pensar, si Mahoma no va a la muntanya, portarem la muntanya a Mahoma. Com? Adquirint una col·lecció d’instruments de vent –tres trompetes, tres clarinets, tres flautes i tres saxos– i cendit-los als alumnes perquè els “tastin”. Això d’una banda. De l’altra, res d’atabalar-los amb el maleït solfeig, que és probablement el culpable que moltes vocacions s’acabin estavellant al pentagrama d’una partitura. Així que en lloc d’atiborrar-los de solfeig, els dona quatre nocions bàsiques, els quatre rudiments perquè puguin integrar-se en una banda i començar a tocar.

Aquesta és exactament la recepta que ha posat aquest curs en marxa. Es diu Miniband, que com es veu pretén ser la germaneta de la Grossband, i de moment, ja s’hi han apuntat vuit alumnes d’entre 8 i 16 anys, la majoria dels quals no havia tingut mai un instrument a les mans. Ni una guitarra, ni molt menys un clarinet. Les classes –dues hores a la setmana, una d’instrument, l’altra, de grup– van començar al desembre, a l’audició de primavera ja van debutar amb C Jam Blues, un estàndard de Duke Ellington que només requereix dominar dues notes, dues!, i per a fi de curs preparen When the Saints Go Marching On, celebèrrim himne gòspel –busquin-lo al YouTube i ho comprovaran– popularitzat per Louis Armstrong. No està malament, oi?

I això és només el començament, perquè Barceló vol completar un repertori d’iniciació, amb temes que es poden tocar –millor dit, bufar– amb tan sols tres, quatre o cinc notes. L’objectiu, en fi, és que a mitjà termini l’escola de les Valls del Nord aculli una formació com la banda de l’escola municipal d’Esparraguera que precisament diumenge, i dintre de la programació del Vide Dressing, visita la Massana: són una trentena de nois entre els 12 i els 16 anys que toquen només instruments de vent, i que oferiran a migdia i a la placeta de davant de l’escola un concert de bandes sonores i clàssics populars. Exactament, vaticina Barceló, el que pot ser la Miniband en dos o tres cursos. El millor de tot és que, vistos els precedents, se’n sortirà. S’hi poden jugar un trombó.

Andorra
la Massana
Escola de Música de les Valls del Nord
Jordi Barceló
Miniband
Grossband
Esparraguera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic