Diari digital d'Andorra Bondia
Robert Pastor i Noemí Rodríguez, a la dreta, van ser els guanyadors dels premis de Periodisme del 2017, l’últim abans de la suspensió.
Robert Pastor i Noemí Rodríguez, a la dreta, van ser els guanyadors dels premis de Periodisme del 2017, l’últim abans de la suspensió.

Nit Literària: el periodisme torna a tenir premi


Escrit per: 
Redacció

El Comú de Sant Julià patrocinarà el renascut guardó, rebatejat amb el nom de Laurèdia i dotat amb 2.500 euros.

Ho havia insinuat setmanes enrere i de manera informal el president del Cercle de les Arts i de les Lletres, Joan Burgués, i ahir es va confirmar la, diguem-ne, bona notícia: la 42a edició de la Nit Literària, que tindrà lloc el 14 de novembre a la Massana, recuperarà el premi de Periodisme, que s’havia caigut l’any passat del cartell per la retirada del patrocinador. Al final haurà sigut un més aviat un any sabàtic, perquè el Cercle ha pogut ressuscitar el guardó, rebatejat ara amb el nom de Laurèdia i dotat amb 2.500 euros pel Comú de Sant Julià, que es converteix així en la primera i única corporació que sufraga un dels nou premis de la Nit. Una bossa que es repartirà a parts iguals (1.250 euros) entre les dues modalitats a concurs: premsa escrita “per a treballs publicats en suport paper” –requisit que sembla excloure, ai, els mitjans digitals– i audiovisual, per a ràdio i televisió.

Així que si el lector fa una mica de memòria comprovarà que només han canviat el nom –de Tristaina a Laurèdia– i el patrocinador –fins al 2017, Andimesa; en endavant, el Comú lauredià–, perquè el premi és conceptualment i formalment clavat. Caldrà veure si la resurrecció del premi de periodisme es tradueix en un major entusiasme per part dels seus hipotètics beneficiaris: cal remuntar-nos al 2014, quan encara era a modalitat única, sense distingir entre premsa escrita i audiovisual, quan el van guanyar Anna Pifarré i Meri Bellosta per un reportatge emès a RTVA sobre la visita de l’aleshores Copríncep Hollande per trobar una edició en veritat concorreguda. A partir d’aleshores, el Tristaina es va anar esllanguint amb participacions cada vegada més escarransides: tres originals el 2015, l’any de Portella; quatre el 2016, quan se’l va endur Ricard Poy; i de nou tres el 2017, que es van repartir Noemí Rodríguez i Robert Pastor.

Cal advertir que aquesta alarmant tendència no és exclusiva del premi de periodisme sinó que és la tònica general de la Nit Literària, que fa dos cursos va tocar fons amb tan sols 41 originals a concurs. És veritat que l’any passat va experimentar un lleuger repunt, amb mig centenar, però la xifra es troba encara a anys llum dels 101 que es van rebre el 2011. No fa tant, com es veu. La participació més escarransida la registren habitualment els premis d’assaig literari i de ciència-ficció –tres originals cadascun, les dues últimes edicions– i els de divulgació científica i d’investigació històrica, que tan sols en van rebre un. Un! Que no es tracta d’un problema de dotació ho demostra la bossa total de la Nit, que frega els 50.000 euros –per concretar: 47.300– amb lloc destacadíssim per al Fiter i Rossell de novel·la i el Principat d’Andorra d’investigació històrica, que conserven una dotació de 10.000 euros. D’acord, fins al 2012 en repartien 20.000, però fins i tot retallat a la meitat, continua sent un pessic més que suculent.

Per tant, el problema ha de ser necessàriament de difusió i probablement de concepte: caldria potser –suggereixen habituals de la Nit– replantejar amb coratge i honestedat la continuïtat dels premis que històricament desperten menys interès. Té sentit, insistir a convocar guardons en modalitats que reben un, dos o tres originals per curs, massa crítica sens dubte insuficient perquè emergeixin obres de cert mèrit? I qui sap evitar duplicitats promovent una joint venture amb el premi Pirene que dota el ministeri de Cultura: té sentit, insisteixen les mateixes veus, que en aquest país nostre es convoquin dos premis de periodisme, dos!? Amb els recursos que d’aquesta manera s’estalviarien es podria intentar revifar la projecció nacional i internacionals de la Nit, ara mateixa francament en retrocés, per no dir inexistent.

Per cert, el Cercle obre precisament avui el termini per presentar originals a la 42a edició. Hi ha temps fins al 30 de setembre. És impossible que no hi hagi autors interessats a concórrer en un cartell que reparteix 50.000 euros en premis. Però cal anar-los a buscar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte