Diari digital d'Andorra Bondia
Àngel Calvente amb l’escultura del llop, única peça d’inox del conjunt ‘Arrels’.
Àngel Calvente amb l’escultura del llop, única peça d’inox del conjunt ‘Arrels’.
Una altra de les peces, la dona d’aigua, al bosc de l’Esquella d’Ordino.
Una altra de les peces, la dona d’aigua, al bosc de l’Esquella d’Ordino.

Nous habitants al bosc de l’Esquella


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Comú d'Ordino/M.P.A.

El savi del bosc que guarda els secrets de la natura, gotes d’aigua fetes amb resina transparent que contenen follets entremaliats i fades protectores, i la dona d’aigua, característica de la mitologia catalana, són alguns dels nous habitants del bosc de l’Esquella a la parròquia d’Ordino. Des de principis d’aquest mes s’hi han instal·lat per quedar-s’hi. Ahir va ser el torn de les primeres presentacions en societat, de la mà del seu creador, l’escultor Àngel Calvente, guanyador del concurs que va convocar el Comú el mes de febrer. 

En total són 28 escultures de Calvente que comparteixen el bosc amb uns tions gegants, fruit de la primera intervenció artística que es va fer al projecte del Bosc Viu. Una desena o més són mans que, enganxades als arbres, van indicant al visitant per on ha d’anar si vol veure de prop els nous habitants del bosc de l’Esquella, propietat del quart d’Ordino, i al qual el Comú vol donar encara més vida amb la intenció d’atraure un públic sobretot familiar.  
“Hem de cuidar la natura, el bosc”, repeteix una i altra vegada Calvente, que ha volgut posar en relleu “els vincles de l’ésser humà amb la natura”. És  el que vol mostrar amb el conjunt escultòric dispers en aquest bosc, intitulat Arrels. S’hi pot accedir per diverses entrades: des de la carretera del Coll d’Ordino o bé des de l’hotel Babot, també des de Segudet i fins i tot des d’altres camins fets o improvisats. Si s’entra al bosc pel Coll d’Ordino, on hi ha el tòtem que indica el Bosc Viu, un llop sembla esperar que el visitant s’hi atansi. Es tracta de la peça “més diferent” de totes perquè està feta amb Inox i si t’hi acostes t’hi veus reflectit com si d’un mirall es tractés. “Abans –diu Calvente– el llop i l’home convivien en aquests boscos.”
La resta d’escultures estan construïdes amb un ciment especial que fa poc que ha sortit al mercat, que pesa un 30% menys i que no contamina gens. Segons l’artista, la seva propietat rau en el fet que quan plou o neva aquest material absorbeix l’aigua i aquesta torna a sortir. Això farà que els líquens arrelin a les peces i es vagin integrant al paisatge cada vegada més, assegura Calvente. De fet, l’artista ha aconseguit una adaptació notable de les peces al bosc, de manera que a voltes costa distingir-les dels troncs dels arbres, per exemple. 
No és aquesta la primera intervenció escultòrica de Calvente en una zona boscosa. Ho va intentar, explica, ja fa temps, “quan començava”,  a Juverri, però el projecte es va quedar inacabat. El Comú d’Ordino ha dedicat una partida pressupostària de 42.500 euros a aquesta instal·lació escultòrica.

nous
habitants
bosc de l’Esquella

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte