Diari digital d'Andorra Bondia
El dipòsit de l’arxiu del Comú de Canillo guarda uns 3.000 documents pertanyents a fons històrics.
El dipòsit de l’arxiu del Comú de Canillo guarda uns 3.000 documents pertanyents a fons històrics.

Noves tecnologies a l’arxiu de Canillo


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Comú de Canillo

Des de fa relativament poc les noves tecnologies han entrat als arxius d’alguns Comuns. El més veterà, pel que fa a la digitalització de documentació, és el de Canillo que, per quart any consecutiu, ha convocat un concurs públic internacional per la realització de treballs de digitalització de documents del fons històric de l’arxiu del Comú, tal com publica el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra del 6 d’agost. Per a fer-ho, el Comú destina cada any una partida als pressupostos d’11.000 euros. De manera que es digitalitzen totes les pàgines possibles fins que s’acaben els diners dedicats, tenint en compte que les  empreses “fan un preu per pàgina”. El concurs és internacional per la manca d’empreses especialitzades als país. Així ho explica l’arxiver del Comú, Domènec Bascompte. 

L’objectiu d’aquesta tasca és doble: “ajudar a la conservació del document original i fer possible la difusió d’aquest document”. És, per tant, una manera de preservar el contingut del document original. Per això insisteix: “si passés alguna cosa a la documentació original, almenys es pot salvar el contingut d’aquesta”.

Però anem a pams: quants documents hi pot haver al dipòsit de l’arxiu del Comú de Canillo? Doncs el mateix arxiver no gosa precisar-ne el nombre total, però sí que afirma que els que formen part dels fons històrics són uns 3.000 i els de caire administratiu, “són difícils de determinar”. També s’ha de tenir en compte que els documents poden tenir una extensió ben variada, poden ser d’una pàgina o de setze. Així és que a l’hora de dir quants se n’han digitalitzat fins ara també es fa difícil, no així el nombre de pàgines. Bascompte assenyala que traient la mitjana de cada any, se n’han digitalitzat ja unes 80.000, tenint en compte que el primer any se’n van digitalitzar unes 20.000. I de quin tipus? L’arxiver reconeix que documents d’un valor cultural molt important no n’hi ha gaires, tot i que els documents més antics que han passat ja per les noves tecnologies han estat dos pergamins del segle XIV: un del Fons de la rectoria, de l’any 1300; i un altre del Fons de Canillo, del 1337. Els dos documents tracten sobre conflictes de pastures amb comunitats veïnes, “més enllà de la frontera amb Andorra”, explica Bascompte. També s’ha digitalitzat documentació dels segle XVI i les resolucions i els llibres d’actes del Comú i de la junta de Govern i els llibres de comptes. 

En qualsevol cas, els criteris per seleccionar els textos són diversos: l’estat de conservació,  que es tracti d’uns documents molt sol·licitats. També compta que tinguin un “interès especial”, com ara el Fons de Concòrdia sobre l’origen dels terrenys de Concòrdia, entre Canillo i Encamp, els documents del qual es poden consultar en format digital.  

Dels documents digitalitzats se’n fan diverses còpies en formats jpg, pdf, tif i OCR, si estan mecanografiats: “poses la paraula i te la busca”, especifica l’arxiver. I un cop han passat per la màquina i la persona que la fa anar in situ, en uns dos o tres mesos ja es poden consultar. 

Els comuns d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany han fet l’aposta per a digitalitzar els seus fons documentals. L’Arxiu Nacional va ser el pioner en aquesta qüestió, recorda Bascompte, que considera que digitalitzar “és una bona inversió per a preservar el patrimoni documental”. 

noves tecnologies
Arxiu
Canillo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte