Diari digital d'Andorra Bondia
Centenars de persones van omplir els carrers del nucli antic d’Ordino per veure desfilar els fallaires de llum i de foc.
Centenars de persones van omplir els carrers del nucli antic d’Ordino per veure desfilar els fallaires de llum i de foc.

Ordino clausura el cicle fallaire


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Amb quatre edicions des que les falles es van recuperar el 2018 –fa dos anys es van suspendre per la pandèmia– Ordino n’ha fet prou per consolidar-se com a punt final de la temporada. A diferència de la resta de parròquies, aquí es fan rodar la revetlla de Sant Pere. I anit efectivament van rodar. Van ser una seixantena de fallaires amb sortida a la plaça major. Els va precedir l’esbart amb el Ball de fallaires, estrenat l’any passat amb música de Jordi Barceló. Els de llum –una trentena, l’any passat van ser 25– van desfilar acompanyats pels grallers i tabalers dels castellers d’Andorra, i els de foc –una trentena més, l’any passat eren 22– amb la buna d’Albert Adellach i els timbals d’Hèctor del Val i Nerea Rius. El destí final era l’aparcament de Vilella, amb el Mai al voltant del qual van rodar els fallaires de llum i les falles tradicionals construïdes amb escorça de bes que els fallaires van anar a buscar diumenge.

Així que s’han acabat les falles fins a l’any que ve. Una de les particularitats d’aquesta festa és que no es fan rodar mai fora de temporada. L’únic precedent va ser el 2015, i precisament per celebrar-ne la inclusió a la llista del Patrimoni de la humanitat. Però mai més. I si les falles van ressuscitar a Ordino el 2018 i per Sant Pere –per fer-les coincidir amb la festa de la parròquia– el Mai és encara més recent: es va reintroduir l’any passat. Havia sigut una tradició estesa a tot el país, i consistia a cremar un tronc que pels volts de Setmana Santa es plantava a la plaça major i esperava allí el seu torn. Normalment, es cremava coincidint amb el solstici d’estiu. La crema del Mai es va perdre al llarg de segle XIX excepte a Sornàs, on es va mantenir fins al primer terç del XX. I és en aquest detall al qual s’ha agafat l’Associació de Cultura Popular per ressuscitar-lo.

I si cremar la revetlla de Sant Pere els sona estrany, recordin que a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola ho fan la nit del 23 de desembre. És clar que són els únics entre la seixantena llarga de pobles catalans, francesos i andorrans que integren la candidatura de la Unesco. La resta cremen tots la nit de Sant Joan. Excepte Ordino.

 

Ordino
fallaire

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte