Diari digital d'Andorra Bondia
Programa d'Ski & Concert, on es concentren les quatre propostes de gran format del nou Ordino Clàssic.
Programa d'Ski & Concert, on es concentren les quatre propostes de gran format del nou Ordino Clàssic.

Ordino: de Yepes a Clàssic


Escrit per: 
A. Luengo

El festival internacional canvia de nom, de calendari i de concepte, Josep Martínez Reinoso substitueix Gerard Claret a la direcció, i programa setze concerts entre el 8 de desembre i el 23 de març.

Revolució a Ordino: el Comú i la Fundació Crèdit Andorra, els dos patrons de la criatura, li han donat la volta com a un mitjó al festival internacional que des del 1983 tenia lloc cada tardor a la parròquia i que fins a l’edició passada duia el nom de Narciso Yepes. En canvia el nom –en endavant, Ordino Clàssic–, en canvia el calendari –en endavant, al llarg de tota la temporada d’hivern, des del 8 de desembre al 23 de març–i en canvia sobretot el concepte, recuperant l’essència clàssica en detriment de la deriva pop dels últims temps. I per dur a terme aquest reset s’ha canviat també el director artístic: Gerard Claret, l’home que el 1983 va tenir la visió de crear el festival i posar-lo sota l’advocació del guitarrista espanyol, cedeix el testimoni al violinista Josep Martínez Reinoso (Escaldes, 1986), sorgit del planter de la Jonca i actualment membre de l’ONCA, en un recanvi generacional que el mateix Claret s'ha encarregat de beneir: “Després de 35 anys el festival necessitava reformular-se, i el nou director –que no és un talent emergent, sinó plenament consolidat– l’ha revitalitzat. Crec que ha sigut un encert escollir-lo”.

L’encàrrec que va rebre Reinoso el resumeix el cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés: “El Yepes s’havia convertit les últimes edicions en un festival eclèctic, on de fet el que menys s’hi programava era música clàssica. El resultat era que ens acabàvem fent la competència amb altres festivals del país. Calia un nou enfocament”. Quin? Tornar als orígens. És a dir, a la música clàssica, perquè de vegades el més revolucionari és mirar enrere i tornar al començament. És clar que per a Reinoso clàssic no equival només a un quartet de corda ni a una simfònica, sinó que és un “contenidor” molt ampli, un gènere “en plena expansió” que inclou –per entndre’ns– tot el que Spotify posa sota aquesta etiqueta. Per això al nou festival hi haurà propostes clàssiques en la forma però contemporànies en el fons, com ara la versió d’El amor brujo a càrrec d’Euskal Barrokensemble, amb instruments històrics, ecos flamencs i jazístics, i també marge per a la improvisació.

El canvi de nom obeeix també, diu Reinoso, a una qüestió d’estratègia i de màrqueting: “Es tractava de vincular la parròquia a la música clàssica, de la mateixa manera que fan festivals com Peralada, Cap Roig i tants altres, i hem aprofitat el canvi de format per actualitzar també el nom, en sintonia amb el que es fa avui als circuits de música clàssica”. Mortés, en fi, va agrair la generositat de la família Yepes, “que cedint-nos el nom original es va dnar projecció internacional i que no es desvinculen ni molt menys del festival; de fet, estan especialment satoisfets que torni als orígens”.

Referència clàssica

Pel que fa al calendari, en lloc de concentrar-la al mes d’octubre, el nou Ordino Clàssic trasllada la programació als caps de setmana de la temporada d’hivern. De tota la temporada, perquè el cartell creix de les quatre propostes de les últimes edicions a les disset, de manera que tots els caps de setmana entre el 8 de desembre i el 23 de març hi haurà a la parròquia d’Ordino propostes vinculades al festival. I diem parròquia en sentit literal: el nou festival continuarà tenint l’epicentre en l’Auditori Nacional i en la parroquial de Sant Corneli, però surt de la zona de confort, es descentralitza i programarà concerts al camp de neu d’Ordino-Arcalís –tres, sota el lema Vermuts musicals–, a establiments hotelers de la parròquia –tres més, a l’hora del berenar: es diran Música a la tassa, i com els vermuts, els protagonitzaran estudinats de l’Institut de Música i de l’Escola de Música Moderna, així com el Cor Rock i els Petits Cantaires Lauredians– i a la ludoescola del centre sociocultural L’Estudi, amb dos tallers musicals: Sonadons, a càrrec de Míriam Manubens i Anahi Pinoargotty i destinat a nens fins a tres anys, i Barroski, a càrrec de Mònica Vega i Marta Moran, per a nens d’entre tres i sis anys i que s’inspira en els moviments que genera l’esquí per crear una coreografia d’estil barroc.

El plat fort d’Ordino Clàsica, a càrrec d’artistes de renom internacional, s’ha rebatejat amb el nom d’Ski & Concert: quatre concerts que tindran a l’Suditori i que cauran sempre en dissabte. Aquesta edició, amb el pianista canadenc Jan Lisiecki (8 de desembre); el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit per Xavier Puig i acompanyat per l’ONCA (26 de gener); la vetllada de lieder amb Winterreise, de Schubert, i amb direcció escènica –atenció– de Joan Anton Rechi (9 de febrer), i El amor brujo d’Euskal Barrokensemble (23 de març). El concert de Cap d’Any, aquest curs de nou amb l’ONCA, s’integra al programa del festival, es manté el concert familiar –La Xacona i el Rigodó ara fam el ball rodó, a càrrec de la companyia Xuriach (Auditori, 24 d febrer), i es duplica la presència de talents emergents, amb dues vetllades que inclouen la violoncel·lista andorrana Carolina Bartumeu i el guitarrista canari Luis Alejandro García Pérez, últim guanyador del concurs Juventudes Musicales de España, que estrena col·laboració amb el festival.

L’objectiu de Reinoso, del Comú i de la Fundació Crèdit Andorrà està clar: “Volem diferenciar-nos de la resta de festivals del país, tornar-nos a convertir en la referència de la música clàssica a Andorra. Aquesta és la nostra essència, i crec que el públic ens ho demanava. Els útims temps estava una mica desorientat, i ara tindrà molt clar el que vindrà a veure”. Fins aquí, la declaració d’intencions. A finals de març serà el moment de fer balanç i comprovar si s’han complert unes expectatives a l’alçada de la inversió: 150.000 euros, un 20% més que l’última edició.

Andorra
Ordino
Yepes
Clàssic
mortes
Reinoso
Lisiecki
Cor de Cambra
Palau
Winterreise
Rechi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte