Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, festival, orgue, Ribas, Ignacio, Ignasi, Amores, Meckler, repic, Aaron, Michiels, Lasdtra, Grimm, Blasco Ibáñez
Andorra, festival, orgue, Ribas, Ignacio, Ignasi, Amores, Meckler, repic, Aaron, Michiels, Lasdtra, Grimm, Blasco Ibáñez

Orgue ‘per un tub’


Escrit per: 
A. Luengo / Programa del 18è festival internacional d'orgue, que oferirà vuit concerts entre el 9 i el 26 d'agost; el que falta és el que els alumnes de les classes magistrals protagonitzaran el 16 d'agost a Sant Esteve (Maquetació: Reynaldo Márquez).

El festival internacional multiplica els concerts i les activitats paral·leles, i conclou un conveni amb la capital.

Perquè se’n facin una idea ràpida: l’edició del 2016 oferia cinc concerts, cinc, i un programa d’activitats paral·leles limitat a una conferència i tres sessions de portes obertes als tres orgues del país. Ja ho saben: el barroc de Sant Pere Màrtir, a Escaldes (1987), el neoclàssic de Sant Esteve, a la capital (1991), i l’ibèric de Sant Iscle i Santa Victòria, a la Massana, del qual aquest any se celebra el desè aniversari.

No estava malament, aquesta és la veritat, però és que l’edició que arrencarà el 9 d’agost ha multiplicat la programació i les activitats fins al punt que sembla un altre festival: vuit concerts, tres conferències –sobre el duet que formen Cédric Meckler i Olivier Vernet, sobre l’autohipnosi com a eina per afrontar una intervenció en públic i sobre Blasco Ibáñez, en el 150è aniversari del naixement del novel·lista valencià–, més una setmana sencera destinada a la divulgació –Matins amb orgue, l’ha batejat el director artístic del festival, Ignacio Ribas: una bateria de miniconcerts matinals a Sant Esteve que s’estendran del 21 al 25 d’agost–, amb la torna de dues sessions de portes obertes a càrrec dels mateixos concertistes: el 19 d’agost, amb l’organista belga Ignace Michiels, de nou a Sant Esteve, i el 26, amb els italians Francesco di Lernia i Carlo Torlontano, a Sant Pere Màrtir.

Ribas ha pensat també en els més petits, i ell mateix oferirà el 22 d’agost una tercera matinal infantil a Sant Esteve, mentre que l’organista asturiana Susana García Lastra ho farà l’endemà a Sant Iscle. I no s’acaba aquí la cosa perquè el festival recupera l’acadèmia d’orgue, que ja es va programar les cinc primeres edicions i que reneix ara amb tres jornades de classes magistrals, del 13 al 16 d’agost, a càrrec del mateix Ribas (a Sant Iscle) i del francès Olivier Vernet (a Sant Esteve): ja hi ha sis alumnes inscrits, que a més protagonitzaran el 16 d’agost un concert conjunt a Sant Esteve.

Tot això, en fi, s’ha aconseguit amb un pressupost de 29.100 euros, xifra que encara queda lluny dels 40.000 dels anys de les vaques grasses però que també deixa definitivament enrere les recents estretors, quan tot el cartell s’havia hagut de sufragar amb uns escarransits 16.000 euros. Les bones notícies no s’acaben aquí, perquè la capital i Amics dels Orgues estan polint un conveni de col·laboració de l’estil dels que ja s’han firmat amb Ull-Nu i el Sax Fest i que aportaria a mitjà termini una seguretat econòmica que fins ara estava molt vinculada a les subvencions institucionals –anuals i incertes– i als espònsors que es poguessin lligar. De moment, aquest curs el Comú hi ha aportat 4.000 euros, encara en concepte de subvenció, però l’edició que ve serà una quantitat fixa que s’acabarà de tancar al conveni i que –deia ahir el cònsol menor, Marc Pons– pretén contribuir a la difusió i al manteniment del patrimoni de la parròquia –el monumental orgue Danion de Sant Esteve forma part d’aquest patrimoni, insisteix– i que tindrà una tercera pota en la possible inclusió d’aquest instrument en el pla d’estudis de l’Institut de Música.

Ara només falta que el ministeri també s’ho acabi de creure, que els orgues són patrimoni de tots. Però fins i tot aquí els auguris són positius: diu Ribas que com que per antiguitat –el més vell, que és l’escaldenc, només té 30 anys– sembla que no poden accedir a l’inventari, es buscarà una via alternativa –considerar-los com a obres d’artesania– perquè el departament es pugui implicar en el seu manteniment. Especialment el de la capital, que necessita –insisteix Ribas– una neteja general que implica desmuntar tots i cadascun dels seus 2.125 tubs. I tornar-los a muntar, és clar. Que no passi, adverteix, com amb el de Notre Dame de Versalles, del qual setmanes enrere es va despendre setmanes un tub que va anar a caure enmig dels feligresos que oïen missa: “No és que hagi de passar aquí, però el manteniment és essencial.”

Andorra
festival
orgue
Ribas
Ignacio
Ignasi
Amores
Meckler
repic
Aaron
Michiels
Lasdtra
Grimm
Blasco Ibáñez

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte