Diari digital d'Andorra Bondia
La novel·la relata la història de superació d’una nena maltractada pels seus pares.
La novel·la relata la història de superació d’una nena maltractada pels seus pares.

Óscar Bustamante s’inspira a ‘La vida que no quise’ en un cas real de violència familiar


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: Facundo Santana

La violència és present en diferents etapes de la vida de la dona. D’entre totes, el canceller de l’ambaixada espanyola a Andorra, Óscar Bustamante, ha volgut retratar en la novel·la que presentarà avui, La vida que no quise, la història de superació d’un cas real d’una dona (a l’obra anomenada Lucía) que, des de la seva infància fins a la seva joventut, va patir maltractaments dins l’àmbit familiar.

La novel·la explica diferents episodis de maltractament psíquic i físic que pateix Lucía per part del seu padrastre: pallisses, fuetades amb el cinturó, entre d’altres. També relata la manera en què la seva mare biològica la manipula mantenint-la lligada dins l’espiral de la violència. “Per a mi el més dur és que intenta escapar de l’àmbit familiar buscant feina lluny de casa, però sempre acaba tornant perquè la seva mare diu que ella és l’única que els pot ajudar”, explica Bustamante. A més, afegeix que, tot i que la víctima mai va saber dir-li de què treballaven el seu padrastre i la seva mare, ell té la sensació que estaven ficats en el tràfic de drogues, ja que més endavant posen la Lucía a traficar.

Aquestes situacions, que avui dia són denunciables, fa 35 anys eren normalitzades dins la societat. “Sovint la gent deia que no era per a tant o que exageraves”. Un fet que destaca és la bona relació de Lucía amb el seu entorn tot i les penúries per les quals passava a la seva llar. “Conec casos de persones que no han rebut l’estima necessària i s’han convertit en assetjadors”, assenyala el canceller. 

L’obra acaba quan Lucía decideix trencar la relació amb la seva mare i deixa al lector amb la incògnita si la nena que ara ja és una joveneta decideix tornar a l’espiral de la violència o refer la seva vida. “M’he plantejat segur la història, però encara no sé quin enfocament donar-li”, anticipa. Ara bé, el que sí que té clar és que un tema que té pendent per escriure és sobre l’assetjament escolar. “Busco algú que em pugui deixar la vida per escriure-la”.

Amb La vida que no quise vol enviar un missatge esperançador per a totes les persones que pateixen violència. “Es pot sortir de l’espiral que es troben. Han d’intentar sortir i denunciar el que estan patint”, remarca.

Altres publicacions de Bustamante són 69 historias tras tu DNI, 99 instantes i la novel·la curta juvenil Max el ninja y el caso de la gema azul.

Performance 'Donne'

La presentació del llibre La vida que no quise anirà acompanyada d'una projecció etnogràfica titulada Donne, dones en italià. Es passaran unes 200 fotografies de dones de diferents edats i condicions amb la banda sonora de Nacho Cano Un mundo separado por el mismo dios. Es tracta d'un treball complementari per exaltar la figura de la dona elaborada per Mario Chimenea, treballador de l'ambaixada espanyola, poeta i naturalista.

Andorra
Cultura
Literatura
violencia domestica
dones

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte